Długość: 5,5 cm, samiczki nawet o 1 – 2 cm mniejsze.
Występowanie: wschodnia Tanzania – niedaleko Sofi, 45 kilometrów od Dar es Salaam. Często spotykana na farmach sizalu. Naturalne siedliska często na wiele miesięcy wysychają.
Temperatura: 22 – 24°C.
pH: około 7.
dH: 10° do 15°.
Biotop: okresowe rozlewiska i strumienie – dopływy rzek Ruhoi i Rufii.
Zbiornik: Od 15 litrów z podłożem torfowym. Konieczne są kryjówki dla samiczek
Pielęgnacja:
W ich naturalnych siedliskach często występują wody w temperaturze 30°C. W akwarium nie jest konieczne utrzymywanie tak wysokiej temperatury, ale nie powinna ona spaść poniżej 25°C. Obniżenie temperatury wpływa wprawdzie na wydłużenie życia ryb, ale poniżej 20° stają się one bardzo podatne na choroby.
Gatunek ten nie został do tej pory odnaleziony nigdzie indziej.
Wielkość zbiornika zależy oczywiście od ilości ryb (akwarium gatunkowe), ale nie powinna być zbyt duża. Najlepiej przenosić ryby do mniejszego zbiornika tarliskowego na 1 tydzień – w przypadku zagrzebek jest to tarło krótkotrwałe.
Podobnie do innych zagrzebek łatwo zapadają na oodinozę. Dodatek soli nie zabezpiecza ryb przed pasożytami, ale poprawia kondycję.
Najchętniej przyjmują żywy pokarm.
Do tarła należy nieco podnieść temperaturę. Najlepiej użyć 10 do 20 litrowego akwarium. Jako podłoże powinna być nie płytsza niż 2 cm warstwa torfu. Zamiast tria lepiej jest wziąć grupę 2 samców i 4 – 5 samic.
Podczas tarła ryby powinny być dobrze karmione.
Po tarle samiczki muszą być oddzielone na kilka dni od samców i obficie karmione aby odzyskały siły.
Kiedy torf przeschnie, leżakowanie trwa 2 do 3 miesięcy w temperaturze 21°C do 23°C.
Wilgotność i temperatura torfu wpływa znacząco na szybkość rozwoju zarodków, tak więc kiedy chcemy przedłużyć czas leżakowania należy obniżyć temperaturę i podnieść wilgotność.
Do zalania używamy wody stosunkowo chłodnej – 16°C do 18°C. Młode rybki wylęgają się po kilku godzinach. Nothobranchius foerschi zgodnie z twierdzeniami niektórych autorów tworzy mało „długotrwałych” jajeczek wymagających ponownego przesuszenia do wyklucia.
Natychmiast po wykluciu młode rybki zjadają bardzo drobne pierwotniaki, potem larwy solowców lub inny żywy pokarm podobnej wielkości.
Narybek, przy dobrej pielęgnacji, rośnie szybko (10 mm w ciągu 10 dni od wylęgu) i już po 6 miesiącach dojrzewa do tarła. Jednak lepiej przetrzymać je nieco dłużej, co umożliwi, szczególnie samiczkom, lepszy rozwój.
Postępowanie z podłożem i ikrą jak opisano dla R3 w Rozmnażanie ryb karpieńcowatych.
Przeczytaj opis ogólny Nothobranchius spp.
Opracowanie:
Wojciech S.
Liczba wyświetleń: 211