R3. Ryby składające ikrę w dnie
W większości są to ryby sezonowe. Są to mieszkańcy periodycznie wysychających wód. Wszystkie ryby wtedy giną, przeżywa jedynie ikra w stanie diapauzy, złożona w mule, który zachowuje wilgotność. Młode wylęgają się w ciągu kilku godzin od ponownego napełnienia się wodą zbiornika. Żyją kilka miesięcy. Okres ten wystarcza do dorośnięcia i złożenia ikry zanim nastanie następna pora sucha. Są wyjątkowo krótkowieczne: żyją tylko jeden sezon. Tylko w akwarium udaje się, trzymając je w stosunkowo niskich temperaturach (20-23°C) i nie żywiąc ich zbyt obficie utrzymać je przy życiu dłużej niż 12 miesięcy.
Również u tych ryb tarło jest rozciągnięte w czasie i trwa od 1 do 3 tygodni.
Obsada 1/1, tarło w warstwie torfu. Woda nie powinna być przesadnie miękka (do 10°C). Przed tarłem obficie karmimy rozdzielone tarlaki. Ze względu na długi czas trwania tarła konieczne jest w czasie jego trwania karmienie dobrze przepłukanymi wioślarkami lub wazonkowcami.
Po tarle ryby wyławiamy, a wodę ściągamy. Wilgotny torf przenosimy do szalki i ustawiamy ciemnym miejscu w temperaturze 20-23°C. Ikra może tak leżeć długi czas, zależny od gatunku i warunków. Mimo dużej odporności jajeczek, torf z leżakującą ikrą nie ma prawa wyschnąć całkowicie.
Do zalania torfu należy użyć wody o temperaturze 15°C do 18°C, która powinna zakryć torf na około 3 do 5 cm. U gatunków, których ikra ma długi czas rozwoju przed zalaniem wodą można też torf nieco schłodzić. Wtedy wszystkie młode wykluwają się szybko i są zdrowe Przy wyższej temperaturze młode mogą mieć trudności z opuszczeniem jajeczka, nie wykluwają się wszystkie i ogólnie są słabsze. Proces wykluwania rozciąga się też w czasie.
BRAK: MAPY, piękniczkowatych, poprawić „?”, zrobić listning gatunków do wszystkich ?, co z artykułami o malawi / tanganika [pozostałe]