Google

Wróć   Forum akwarystyczne > Technika > Filtracja-Woda

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 05-07-2010, 00:27   #1
Spoceniec
Senior Member
Akwarysta

Spoceniec is on a distinguished road
Domyślnie Filtr RO - jak działa?

Witam!

Od zawsze miałem duży problem jeżeli chodzi o posiadanie własnego akwarium, gdyż woda do której mam dostęp w domu pochodzi ze studni i jest bardzo twarda. Twardość ogólna dochodzi do 40 stopni, a węglanowa do około 15 (już nie pamiętam dokładnie, ale to było jakoś tak, dawno się już pomiarem wody nie zajmowałem). Wodę zazwyczaj do podmiany brałem od sąsiada, ale po pewnym czasie stwierdziłem, że to nie ma sensu i zlikwidowałem akwarium. Szczerze mówiąc trudno mi się bez niego obyć, dlatego pomyślałem o zakupie filtra RO. Czy ktoś może udzielić podstawowych informacji na temat takiego filtra? Czy woda z niego nadaje się dla ryb? Jakie są koszty eksploatacji? Inne szczegóły... Słyszałem np. że spora część wody po takiej filtracji trafia do ścieków, dla mnie to absurd, zwłaszcza dzisiaj w czasach kiedy ludzie eksploatują na max naszą biedna planetę Ziemię... Z góry dzięki za każde info!
Spoceniec jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-07-2010, 14:06   #2
ali
Member
Od niedawna

ali is on a distinguished road
Domyślnie

No z tym trafianiem wody do ścieków to prawda, ale popatrz na to z tej strony że ta woda wrcaca do natury z powrotem a ekobrednie zostaw w spokoju. Woda po ro nadaje sie do akwarium ale powinieneś użyć jednego z wielu dostępnych na rynku mieralizatorów do RO
stare 05-07-2010, 20:33   #3
Nuroslaw
Senior Member
Rekin

Nuroslaw is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał Spoceniec Zobacz post
Witam!
Słyszałem np. że spora część wody po takiej filtracji trafia do ścieków, dla mnie to absurd, zwłaszcza dzisiaj w czasach kiedy ludzie eksploatują na max naszą biedna planetę Ziemię...
to jej nie eksploatuj tak bardzo. Filtr RO świetna rzecz, uzyskujesz naprawde czystą wodę.

Że reszta do ścieku ? przecież nie musi: toż prawie kranówka. Możesz podłączyć ten wylot do zbiornika na deszczówkę i już masz wodę na podlewanie ogrodu, wodę techniczną w domu (do kąpieli, spłukiwania, mycia itp.). Zakładam że jak masz wodę ze studni to mieszkasz w domku jednorodzinnym, więc spokojnie możesz zagospodarować tą wodę odrzuconą.
stare 05-07-2010, 22:17   #4
Czacha
Senior Member
Akwarysta

Czacha is on a distinguished road
Domyślnie

Poza tym wody z RO nie potrzebujesz jakiś kosmicznych ilości. Nawet jak masz zbiornik 200L. To na starcie faktycznie potrzeba te 200l wody, ale potem co tydzień już tylko 60-100 L na podmianę. Gdzieś czytałem że stosunek wody czystej do wody z odrzutu wynosi 1:3. Co za tym idzie żeby mieć 100l wody osmotycznej przez licznik musi przejść 400L z czego 300L się marnuje. Więc teraz biorąc to akwarium 200L - na start zużywamy 800L wody z czego 600 idzie w kanał. Potem przy podmianie 1/2 zbiornika (kto tyle regularnie podmienia??) zużywamy 400L z czego 300 to kanał.

Teraz weź pod uwagę że przeciętna wanna ma 200-300L. W domu niech mieszkają dwie osoby, które codziennie się myją zużywając pół wanny wody (czyli razem 200). Człowiek rzadko kiedy się tak ubrudzi żeby woda się już nie nadawała np do spłukania w kiblu... Więc tygodniowo marnuje się 1400L wody, a miesięcznie 5600L. Na tej ilości wody jestem więc w stanie prowadzić zbiornik 200L przez 3 miesiące po jego zalaniu...
A gdyby tak myć się w odrzucie z osmozy a potem jeszcze tym kibel spłukać, a wodą wylewaną z akwa kwiatki podlewać - to by dopiero było...

Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-07-2010 o 22:21.
Czacha jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-08-2010, 07:31   #5
Nuroslaw
Senior Member
Rekin

Domyślnie

Cytat:
Napisał Czacha Zobacz post
Więc tygodniowo marnuje się 1400L wody, a miesięcznie 5600L. Na tej ilości wody jestem więc w stanie prowadzić zbiornik 200L przez 3 miesiące po jego zalaniu...
A gdyby tak myć się w odrzucie z osmozy a potem jeszcze tym kibel spłukać, a wodą wylewaną z akwa kwiatki podlewać - to by dopiero było...
a dlaczego nie ? I to nie są takie małe ilości. Zwykła zmywarka do naczyń pomaga już zaoszczędzić zuzytą wodę. Montuje sie ekonomicnze spłuczki itd.
U mnie żona zawsze podlewa kwiatki wodą z akwarium.
Jak na razie ta strata wody jest ekonimicznie uzasadniona, ale to przecież czysta woda, i spokojnie można by ją zagospodarować. Jest tylko minimalnie twardsza niż woda w kranie.
stare 05-08-2010, 10:59   #6
Spoceniec
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Hmmm... Zawsze myślałem, że woda która przeleci przez te wszystkie filtry w całości staje się wodą RO. Dziwi mnie dlaczego aż 3/4 tej filtrowanej wody jest "odrzucanej". Jakaś tandetna technika filtracji to RO. Ale mniejsza o to.... i tak ludzie już nieodwracalnie zasyfili cały ten świat, wystarczy popatrzeć choćby na nasze syfiate rzeki.... Wracając do meritum sprawy:

1.Jak kształtują się ceny takich filtrów? Czy warto kupować te za 200zł z 3 stopniami filtracji czy lepiej zainwestować w coś droższego?

2. Czy przy wszystkich filtrach RO niezależnie od ich ceny, do ścieków trafia 3/4 wody czy w tych droższych jest może ten stosunek lepszy?

3. Ile kosztuje eksploatacja (wymiana wkładów itp.)?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!
stare 05-08-2010, 11:14   #7
Spoceniec
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Cytat:
Napisał Nuroslaw Zobacz post
to jej nie eksploatuj tak bardzo. Filtr RO świetna rzecz, uzyskujesz naprawde czystą wodę.

Że reszta do ścieku ? przecież nie musi: toż prawie kranówka. Możesz podłączyć ten wylot do zbiornika na deszczówkę i już masz wodę na podlewanie ogrodu, wodę techniczną w domu (do kąpieli, spłukiwania, mycia itp.). Zakładam że jak masz wodę ze studni to mieszkasz w domku jednorodzinnym, więc spokojnie możesz zagospodarować tą wodę odrzuconą.
Wszystko fajnie i ładnie, ale chyba oboje nie wierzymy w to, że większość posiadaczy filtrów RO zadaje sobie tyle fatygi, żeby kombinować z jakimiś wylotami do deszczówki czy odlewaniem tej wody do wiader i wykorzystywaniem jej w innych celach, choćby do kąpieli . Z tą wodą do ogródka to jeszcze by przeszło, ale wątpię, żeby ktoś gromadził tą wodę po to żeby się w niej później myć ( tu jeszcze dochodzi kwestia ogrzania tej wody i sprawienia żeby zamiast w wiadrze znajdowała się w kranie). Dlatego mnie osobiście ta informacja o 3/4 ilości wody, którą stanowią tzw. "ścieki" mocno zniechęca.
stare 05-08-2010, 11:24   #8
Spoceniec
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Cytat:
Napisał Czacha Zobacz post
W domu niech mieszkają dwie osoby, które codziennie się myją zużywając pół wanny wody (czyli razem 200). Człowiek rzadko kiedy się tak ubrudzi żeby woda się już nie nadawała np do spłukania w kiblu... Więc tygodniowo marnuje się 1400L wody, a miesięcznie 5600L. Na tej ilości wody jestem więc w stanie prowadzić zbiornik 200L przez 3 miesiące po jego zalaniu...
Dzięki za wszystkie informacje, ale tutaj chyba trochę przesadziłeś. Osobiście staram się jak najwięcej oszczędzać, biorę prysznic raz dziennie i jeżeli zużywam przy tym 50 litrów to jest to max. I wcale nie powiem, że jestem niedomyty przez to. Przy najbliższej okazji postaram się to obiektywnie zmierzyć, bo sam jestem ciekaw, ale 100l na prysznic jak dla mnie to przesada i właśnie takie gospodarowanie wodą nazywam marnotrawstwem.
stare 05-08-2010, 15:02   #9
Nuroslaw
Senior Member
Rekin

Domyślnie

Cytat:
Napisał Spoceniec Zobacz post
Hmmm... Zawsze myślałem, że woda która przeleci przez te wszystkie filtry w całości staje się wodą RO. Dziwi mnie dlaczego aż 3/4 tej filtrowanej wody jest "odrzucanej". Jakaś tandetna technika filtracji to RO.
Coś za coś, znacznie większa strata dla środowiska to destylarka - zużycie ogromnej ilości energii (spalanie gazu, wegla, ropy) na odparowanie wody + zużycie wody technicznej do chłodzenia (bardziej wydajne niż chłodzenie powietrzem). Zywice - cały proces produkcji żywic też nie jest "przyjazny' środowisku, a co ze zżutymi zywicami, a co z wodą do płukania ups roztworem kwasów ?

RO- odwrócona osmoza. Sprawność urzadzenia zalezy od temp. wody i jej ciśnienia. Im wyższe ciśnienie i temp. tym mniej odpadu. niestety w domowych warunkach trudno o lepsze wyniki. Przynajmniej tzw. ściek trafia do polskich rzek.

Trudno, RO to obecnie najlepszy sposób na zmiekczenie wody i najzdrowszy dla środowiska i najekonomiczniejszy dla Twojej kieszeni.

Stąd, jeśli zależy Tobie na oszczędności całkiem dobrej wody - to zbieraj ją i wykorzystaj ponownie. Ja nie łudzę sie, ja wiem, że przecietny Kowalski nie oszczędza, niczego jesli nie musi.

Jeśli RO, to zwróc uwagę na prefiltry, najlepsze te w pojemnikach 10" np. takie
http://aukcja.onet.pl/item1029521902...kt_polski.html
różnica w cenie w wynika jedynie (albo głównie) z kosztów zwiazanych z kosztem takie pojemnika filtru 10".
Popytaj o dostępność wkladów do kpl filtrów za 200 zł. 10 lat temu były nie do dostania albo 5x droższe niż te popularne 10", co obecnie napewno w każdym markecie, budowlanym dostaniesz po 6 zł (wkłady)
Serce RO, mebrana i tak jest jednego z 3 głównych światowych producentów.
Mineralizator - zbędny bajer. Chyba że zamierzasz używać RO do wszystkich posiłków i napojów.

Ostatnio edytowane przez Nuroslaw ; 05-08-2010 o 15:17.
Nuroslaw jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-08-2010, 22:00   #10
Spoceniec
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście ale mam jeszcze kilka pytań.

Chodzi mi o to jak często trzeba wymieniać te wszystkie filtry/wkłady? Ten zestaw, do którego podałeś linka Nurosław ma 6 wkładów, orientujesz się co ile się je wymienia i mniej więcej w jakich są cenach? Jak w ogóle rozpoznać, że są zużyte? Napisałeś też, że filtr mineralizujący dla wody akwariowej jest zbędny. Czy oznacza to, że lepiej go nie używać w ogóle jeżeli potrzebuję tylko wodę do akwarium, czy jeżeli jest dołączony do zestawu to lepiej też go użyć?
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania