|
|
|
#1 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Witam!
Od zawsze miałem duży problem jeżeli chodzi o posiadanie własnego akwarium, gdyż woda do której mam dostęp w domu pochodzi ze studni i jest bardzo twarda. Twardość ogólna dochodzi do 40 stopni, a węglanowa do około 15 (już nie pamiętam dokładnie, ale to było jakoś tak, dawno się już pomiarem wody nie zajmowałem). Wodę zazwyczaj do podmiany brałem od sąsiada, ale po pewnym czasie stwierdziłem, że to nie ma sensu i zlikwidowałem akwarium. Szczerze mówiąc trudno mi się bez niego obyć, dlatego pomyślałem o zakupie filtra RO. Czy ktoś może udzielić podstawowych informacji na temat takiego filtra? Czy woda z niego nadaje się dla ryb? Jakie są koszty eksploatacji? Inne szczegóły... Słyszałem np. że spora część wody po takiej filtracji trafia do ścieków, dla mnie to absurd, zwłaszcza dzisiaj w czasach kiedy ludzie eksploatują na max naszą biedna planetę Ziemię... Z góry dzięki za każde info!
|
|
|
#2 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
No z tym trafianiem wody do ścieków to prawda, ale popatrz na to z tej strony że ta woda wrcaca do natury z powrotem a ekobrednie zostaw w spokoju. Woda po ro nadaje sie do akwarium ale powinieneś użyć jednego z wielu dostępnych na rynku mieralizatorów do RO
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Cytat:
Że reszta do ścieku ? przecież nie musi: toż prawie kranówka. Możesz podłączyć ten wylot do zbiornika na deszczówkę i już masz wodę na podlewanie ogrodu, wodę techniczną w domu (do kąpieli, spłukiwania, mycia itp.). Zakładam że jak masz wodę ze studni to mieszkasz w domku jednorodzinnym, więc spokojnie możesz zagospodarować tą wodę odrzuconą.
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Poza tym wody z RO nie potrzebujesz jakiś kosmicznych ilości. Nawet jak masz zbiornik 200L. To na starcie faktycznie potrzeba te 200l wody, ale potem co tydzień już tylko 60-100 L na podmianę. Gdzieś czytałem że stosunek wody czystej do wody z odrzutu wynosi 1:3. Co za tym idzie żeby mieć 100l wody osmotycznej przez licznik musi przejść 400L z czego 300L się marnuje. Więc teraz biorąc to akwarium 200L - na start zużywamy 800L wody z czego 600 idzie w kanał. Potem przy podmianie 1/2 zbiornika (kto tyle regularnie podmienia??) zużywamy 400L z czego 300 to kanał.
Teraz weź pod uwagę że przeciętna wanna ma 200-300L. W domu niech mieszkają dwie osoby, które codziennie się myją zużywając pół wanny wody (czyli razem 200). Człowiek rzadko kiedy się tak ubrudzi żeby woda się już nie nadawała np do spłukania w kiblu... Więc tygodniowo marnuje się 1400L wody, a miesięcznie 5600L. Na tej ilości wody jestem więc w stanie prowadzić zbiornik 200L przez 3 miesiące po jego zalaniu... A gdyby tak myć się w odrzucie z osmozy a potem jeszcze tym kibel spłukać, a wodą wylewaną z akwa kwiatki podlewać - to by dopiero było... Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-07-2010 o 22:21. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Cytat:
U mnie żona zawsze podlewa kwiatki wodą z akwarium. Jak na razie ta strata wody jest ekonimicznie uzasadniona, ale to przecież czysta woda, i spokojnie można by ją zagospodarować. Jest tylko minimalnie twardsza niż woda w kranie.
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Hmmm... Zawsze myślałem, że woda która przeleci przez te wszystkie filtry w całości staje się wodą RO. Dziwi mnie dlaczego aż 3/4 tej filtrowanej wody jest "odrzucanej". Jakaś tandetna technika filtracji to RO. Ale mniejsza o to.... i tak ludzie już nieodwracalnie zasyfili cały ten świat, wystarczy popatrzeć choćby na nasze syfiate rzeki.... Wracając do meritum sprawy:
1.Jak kształtują się ceny takich filtrów? Czy warto kupować te za 200zł z 3 stopniami filtracji czy lepiej zainwestować w coś droższego? 2. Czy przy wszystkich filtrach RO niezależnie od ich ceny, do ścieków trafia 3/4 wody czy w tych droższych jest może ten stosunek lepszy? 3. Ile kosztuje eksploatacja (wymiana wkładów itp.)? Z góry dzięki za każdą odpowiedź!
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#8 | |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Cytat:
RO- odwrócona osmoza. Sprawność urzadzenia zalezy od temp. wody i jej ciśnienia. Im wyższe ciśnienie i temp. tym mniej odpadu. niestety w domowych warunkach trudno o lepsze wyniki. Przynajmniej tzw. ściek trafia do polskich rzek. Trudno, RO to obecnie najlepszy sposób na zmiekczenie wody i najzdrowszy dla środowiska i najekonomiczniejszy dla Twojej kieszeni. Stąd, jeśli zależy Tobie na oszczędności całkiem dobrej wody - to zbieraj ją i wykorzystaj ponownie. Ja nie łudzę sie, ja wiem, że przecietny Kowalski nie oszczędza, niczego jesli nie musi. Jeśli RO, to zwróc uwagę na prefiltry, najlepsze te w pojemnikach 10" np. takie http://aukcja.onet.pl/item1029521902...kt_polski.html różnica w cenie w wynika jedynie (albo głównie) z kosztów zwiazanych z kosztem takie pojemnika filtru 10". Popytaj o dostępność wkladów do kpl filtrów za 200 zł. 10 lat temu były nie do dostania albo 5x droższe niż te popularne 10", co obecnie napewno w każdym markecie, budowlanym dostaniesz po 6 zł (wkłady) Serce RO, mebrana i tak jest jednego z 3 głównych światowych producentów. Mineralizator - zbędny bajer. Chyba że zamierzasz używać RO do wszystkich posiłków i napojów.
Zesłał mnie Pan na ziemię, abym siał zamęt i zniszczenie Ostatnio edytowane przez Nuroslaw ; 05-08-2010 o 15:17. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Dziękuje za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście ale mam jeszcze kilka pytań.
Chodzi mi o to jak często trzeba wymieniać te wszystkie filtry/wkłady? Ten zestaw, do którego podałeś linka Nurosław ma 6 wkładów, orientujesz się co ile się je wymienia i mniej więcej w jakich są cenach? Jak w ogóle rozpoznać, że są zużyte? Napisałeś też, że filtr mineralizujący dla wody akwariowej jest zbędny. Czy oznacza to, że lepiej go nie używać w ogóle jeżeli potrzebuję tylko wodę do akwarium, czy jeżeli jest dołączony do zestawu to lepiej też go użyć?
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|