|
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
Witam!
Mam pytanie do kogoś z większym doświadczeniem jaka jest różnica w napowietrzaniu przy zastosowaniu deszczownicy o napowietrzania. Mam w akwarium 120 l filtr wewnętrzny Fan 2 Aguaela. Planuję raczej gęste zarybienie żyworódkami - gupiki, zmienniki, mieczyki może parka Ramirezek. Do tej pory stosowałam zwykłe napowietrzanie, teraz chciałbym poeksperymentować z deszczownicą. Jednak nie wiem jak procentowo ma sie efektywność napowietrzania zwykłego (rozumiem przez to podłączenie rurki do filtra wewnętrznego i rozpylanie powietrza bezpośrenio w wodzie) do deszczownicy. Czy deszczownica zapewni dobre nasycenie wody tlenem? A jak to będzie wyglądało przy dnie? I jeżeli jest tak jak myślę ze deszczownica gorzej napowietrza to o ile będe musiała zredukować procentowo zarybienie akwarium. Z góry dzięki za odpowiedz |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
deszczownia to dobry pomysł... mimo że tego nie widac deszczownia jest bardzo skuteczna, bo tu nie chodzi o babelki widoczne dla oka ktore szybko umykają do atmosfery, tylko te niewidoczne dobrze wymieszane w wodzie... jeśli chodzi o deszczownie nalezy rurkę umieścić pod taflą i skierowaź strumien wody do góry tak żeby opadająca woda uderząła o tafle i w ten sposób dobrze natleniała wodę... plusy takiego czegos to cisza, skuteczne natlenianie...
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
To nie do końca tak.
Po 1 do filtra tego typu czyli wewnętrznego nie bardzo nadaje się deszczownica, chyba że jest przewidziana przez producenta lub mądrze ją zamontujesz wyłączając przy tym napowietrzanie z filtra (tj ustawiasz tak aby nie wypuszczał bąbelków powietrza..) Całą istotą deszczownicy jest wprawianie w ruch wody, kierując wypływ strumienia wody z deszczownicy na lustro wody wprawiasz ją w ruch przez co woda się napowietrza. Aby dobrze napowietrzyć wodę nie konieczne są typowe bąbelki jakie stosowałaś do tej pory, ich skuteczność jest o wiele mniejsza od napowietrzania po przez ruch wody, czyli dajmy na to przez deszczownicę. Warunek : poprawny jej montaż i spory przepływ wody. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
1. strumień wody uderzający w tafle wody produkujący duże babelki i hałas lub, 2. strumien wody do góry z deszczowni pod tafla wody gdzie ruch wody przy idealnej ciszy skutecznie natlenia wode...
|
|
|
|
#5 | |
|
Moderator
Rekin
![]() |
Cytat:
Tak ją proponuje producent, ale może być założona dowolnie - wedle życzenia. ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|