|
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Słowa kluczowe: filtrowanie, filtr, filtracja, porównanie filtrów, filtra, który lepszy, porównywać, porównaj, wybrać, wybór filtra, zakup, kupić, Aquael UNIMAX Professional FZKN 250 PLUS, 150, 500, 700, TETRA TEC EX 700, 600, 1200, zewnętrzny, zewnętrznych, kanistrowych, kanistrowy, wada, wady, zaleta, zalety, co się psuje, psucie się, zepsuło, usterka, usterki, wkład, wkłady, srednica, średnica, wymiar, wymiary, pojemność, pojemności, wielkość, wkładu filtracyjnego, wkład filtracyjny, parametr, parametry, wielkość, wielkosc, rozmiar, mm, cm, fi, jakość, trwałość, niezawodność
Celem tego postu jest wymienienie parametrów filtrów zewnętrznych produkcji AquaEl i Tetra. Na końcu znajduje się szereg porównań (postaram się być obiektywny) cech mierzalnych i trudno mierzalnych obu modeli. Aquael UNIMAX Professional FZKN 250 (poniższe obrazki widoczne są po zalogowaniu się) Aquael_UNIMAX_Professional_FZKN_250_PLUS.jpg Aquael_UNIMAX_Professional_FZKN_250_PLUS_przekroj.jpg TETRA TEC EX 700 (poniższe obrazki widoczne są po zalogowaniu się) TETRA_TEC_EX_700.jpg TETRA_TEC_EX_700_przekroj.jpg Proszę pamiętać że jest to porównanie miedzy modelami - Wada oznacza że jeden model posiada gorsze rozwiązanie od drugiego, a nie że sam produkt jest wadliwy. Jestem użytkownikiem dwóch filtrów: A) Aquael UNIMAX Professional FZKN 250 (bez UV) (14 m-cy) (zakup V 2007r) B) TETRA TEC EX 700 (ok 17m-cy) (zakup II 2007r) Do dziś dnia (2008-07-16) oba moje filtry pracują bezawaryjnie. Poniżej przedstawię porównanie tych dwóch modeli Parametry producentów: Kod:
| TETRA | Aquael UNIMAX
| TEC EX 700 | Professional
| | FZKN 250
-----------------------------------------------------------------------------
Przepływ filtrowanej wody | 700 L / 1 h | 650 L / 1 h
Przeznaczony do akwarium | 100 - 250 litrów | 100 - 250 litrów
Pojemność filtra | 6,6 litra | ------
Pojemność filtracyjna | ------ | 8 litrów
Ilość koszy na wkłady filtracyjne | 4 sztuki | 4 sztuki
Pobór mocy filtra | 13 W | 11W
Możliwość zamontowania UV | nie | tak
Gwarancja | 3 lata | 2 lata
Parametry zmierzone osobiście: Kod:
| TETRA | Aquael UNIMAX
| TEC EX 700 | Professional
| | FZKN 250
-----------------------------------------------------------------------------
Pojemność 1 kosza na wkłady filtrac. | | 1278 [cm3]
Powierzchnia 1 kosza na wkłady filtr. | 228 [cm2] | 213 [cm2]
wysokość filtra z zaworami i wężami | 45 [cm] | 46 [cm]
szerokość filtra | 22,5 [cm] | 29 [cm]
długość filtra | 22,5 [cm] | 25 [cm]
Cena sklep: http://colisa.com.pl | 253,82 [zł]** | 283,22 [zł*]***
Cena allegro: http://allegro.pl | 200 + 17 [zł] | 215 + 15 [zł]
Wkład gąbkowy dostarczany z filtrem | tak | tak
Wkład 'kulki plastikowe' dost. z fil. | tak (1 poj.) | tak (1 poj.)
Wkład 'węgiel aktywny' dost. z fil. | tak (1/3 poj.) | tak (1/3 poj.)
Wkład 'zeolit (kamień)' dost. z fil. | nie | tak (1/3 poj.)
Wkład 'wata' dost. z filtrem | tak (1/4 poj.) | nie
Wkład 'ceramiczny' dost. z filtrem | tak (1/3 poj.) | nie/tak*
Deszczownia w zestawie z filtrem | tak | tak
Deszczownia składa sie z: | 2 odcinków | 5 odcinków
Długość deszczownii | 37 [cm] | 37 [cm]
Średnica wew. deszczownii | 15 [mm] | 19 [mm]
Ilość kolanek w zestawie z filtrem | 1 [szt] | 2 [szt]
Kolor deszczowni | bezbarwna | czarna
Węże w zestawie z filtrem | tak | tak
Średnica wew. węży | 11,3 [mm] | 17 [mm]
Średnica zew. węży | 15 [mm] | 22,5 [mm]
Długość 1 węża | 150 [cm] | 150 [cm]
Kolor węży | bezbarwny | bezbarwno-czarny
Końcówki ssające w zestawie z filt. | tak | tak
Uchwyt mocujący w zestawie z filt. | tak | tak
* niektóre modele są dostępne z wkładem filtracyjnym ceramicznym. Nie wiadomo
czy podana cena dotyczy modelu który jest z wkładem ceramicznym czy bez.
** http://colisa.com.pl/?/s-Tetra-filts-zewn.shtml
*** http://colisa.com.pl/?/s-AquaEl-filts-zewn.shtml
Cechy wspólne dla obu modeli:
Różnice między modelami:
Zalety filtra TETRA w porównaniu z UNIMAX:
Zalety filtra UNIMAX w porównaniu z TETRA:
Wady filtra TETRA w porównaniu z UNIMAX:
Wady filtra UNIMAX w porównaniu z TETRA:
Linki do podobnych tematów: Od Autora: - W razie błędów, proszę pisać a treść zostanie skorygowana. - Proszę nie pisać: "Polecam filtr ...", "Mam filtr ... i jest super". Proszę założyć oddzielne wątki do tego celu. - Prosiłbym o wypowiadanie się tylko osób mających stały (opieka i czyszczenie) kontakt z OBOMA rodzajami filtrów i aby w postach przedstawiać konkretne dane techniczne. - Chętnie odpowiem na pytania odnośnie wymiarów/cech tych filtrów. Ostatnio edytowane przez ter_112 ; 07-16-2008 o 09:05. Powód: uaktualnienie terminu bezawaryjności |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Witam ja mam tylko tetrę i nigdy nie miałem innego więc wypowiem się tylko na jego temat.
Odnośnie różnic w obu modelach to myślę że sposób filtracji tetry od dołu do góry jest mało praktyczny dla czyszczenia ponieważ żeby dostać się do najbardziej zabrudzonej warstwy filtracyjnej trzeba wyjąć wszystkie wkłady unimaks rozwiązał to bardziej praktycznie Odnośnie problemów z odpinaniem węży i zalewaniem podłogi to nie potwierdzam spostrzeżeń kolegi .Moje zawory jakoś trzymają a do czyszczenia odpinam cały zespół króćca ( instrukcja str 106 punkt 3 fotka 6,7) i zabieram cały kubeł do łazienki Odnośnie zabezpieczenia termicznego to myślę że jego brak spowodowany jest innym sposobem filtracji i małym ryzykiem dostania się czegoś do wirnika. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
lepsza ta Tetra Tec lub nawet JBl Cristal Profi niż ten syfiasty aquael 250 (mam go od 2 lat i jest poprostu do dupy za głośny ,uszczelka padła 2 razy,zamula się ciągle) niepolecam aquaela !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Słyszałem, że nowe Aquele są trochę lepsze od tych sprzed roku, ale to tylko opinia sprzedawcy..
|
|
|
#5 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
użytkuję Unimaxa od 2 mcy i potwierdzam że wydajność spada radykalnie po 4-5 dniach od czyszczenia, pomaga tylko czyszczenie elementu do którego podłącza się węże (ta rączka co się wymontowuje) tam są wąskie kanaliki i szybko się zapychają,
po uruchomieniu słychać buczenie ale po 2-3 dniach jest już cisza aha i chciałem się zapytać o ten punkt: 4. Możliwość zamontowania dodatkowej gąbki na króćcu zamiast sterylizatora UV (króciec i gąbka nie dostarczane w zestawie). o co tu chodzi? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
prefiltr? tzn. zamiast tego grzebienia nadziać gąbkę?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Dokładnie, choć istnieją bardziej rasowe prefiltry
|
|
|
#9 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
Nie polecam Tetry. Mam od 1,5 roku. Zawory już przestały działać. Przycisk do zalewania wody też już nie działa, puściła tam jakaś uszczelka i zalało mi mieszkanie. Kupiłem, bo parametry miał w miarę dobre, wydawał się solidnie wykonany i dobrze wyglądał. Gdybym tylko wiedział, jaki to bubel.... W drugim akwarium mam Fluvala i Eheima, Tetra nie ma nawet podskoku do nich Takie jest moje zdanie. Po za tym teraz wydajność tego filtra to chyba nawet nie 50% wydajności początkowej. Zdecydowanie odradzam Tetre.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
Mam Tetrę od roku, jesli chodzi o wydajność to jest ok, ale może jestem brutal, ale wg mnie zawory odcinające dopływ i odpływ wody z filtra są zbyt delikatne. Jeden poprostu mi się przekręcił i od tego czasu zamontowałem zawory kulowe na wężach i tylko nimi reguluję przepływ wody do filtra i z filtra. Poza tym króciec w kolanku do zamontowania węża mi się złamał
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|