|
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#31 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Aha, wcześniej nie pisałeś o rybach przydennych, w takim wypadku rzeczywiście lepszy będzie piasek.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Witam nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce do napisania tego postu ale spróbuje tutaj.Mam akwarium 63l , świetlówkę aquarelle 15W , wiem ze to mało i chciałem zapytać jak zainstalować druga.Mozę znacie jakaś instrukcje jak zrobić miejsce na druga świetlówkę.Nie mam zamiaru robić akwarium roślinnego po prostu chciałbym aby moje rośliny jakoś się trzymały a widzę ze nie czuja się za dobrze.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Poszukaj w dziale DIY. Tam jest wiele przykładów dokładania świetlówek, myślę że znajdziesz coś co Ci pomoże.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Banned
Od niedawna
![]() |
Dlaczego na liściach są dziury czy to jest wina krewetek? Używam wszystkich żeczy a one nadal są dziurawe!
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Akwarium 375 L. , filtr zewnętrzny Eheim Profesjonal 2226 , deszczownia , wewnętrzny , ogrzewanie 500 w termostat .
Podłoże żwirek granitowy , duża ilość roślin . Rybki w poczekalni : - razbory klinowe 8 szt. - danio pręgowane 12 szt. - neon 14 szt. - kirysy 6 szt. - zbrojnik parka - żałobniczka 8 szt. - tenczanka Richardsona 5 szt. - brzanka sumatrzańska 10 szt. Teraz pytania : 1) z uwagi na duże wydatki na razie oświetlenie T8-36 , T5-54 W. Docelowo 5*T5-54 W. 2) nawóz Tropica Plant Nutrition Liquid 3) bimbrownia własnej konstrukcji Docelowo butla Jak rozpracować sprawę oświetlenia , aby uniknąć glonów ? kiedy zacząć nawożenie , aby rośliny nie padły przed dodaniem oświetlenia i co2 ? Akwarium zalane RO 2 części i kranówa 1 część ( duże stężenie no3 w wodzie RO na poziomie 80 dlatego taka duża obsada roślin , woda ze studni ) |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Zrobiłem przycinke i mam pytanie. Ile dni rośliny mogą leżeć w jakimś pojemnku zanim się je posadzi w akwa ?
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
Cytat:
2) 8h/24 powinnaś oświetlać twoje akwarium. Możesz także zrobić przerwę i 3 dni nie palić światła w ogóle(dobry i skuteczny sposób na glony), jak to bywa w naturze zachmurzenie może być nawet do 5 dni,a co za tym idzie brak dostępu do światła słonecznego. 3) zwalczanie- przerwa w oświetlaniu (którą wyżej opisałem), skrócenie czasu oświetlania zbiornika. Rybki które jedzą i czyszczą to otoski, zbrojniki niebieskie. 4)zależy w jakiej wodzie czyścisz.... jeśli w kranówie to źle. Po napełnieniu wiadra wodą ze zbiornika, powinnaś gąbkę wypłukać właśnie w tej wodzie. Dopiero później wodę z wiadra wylać i napełnić nową. Gąbkę uprzednio mocujesz już do filtra. 5) Świetlówki 18 wattowe mają tylko taką długość, i nie ma o takiej samej długości mocniejszych wattowo. A akwa oświetlaj 8 godzin dziennie, w zupełności wystarcza. 6)(od siebie) Jeśli zamierzasz nawozić rośliny, dołóż jeszcze jedną świetlówkę 18W, wtedy będziesz mieć 0.48W/L czyli w przybliżeniu 0.5W/L- od tych wartości można zacząć nawozić roślinki. Dwie świetlówki włączaj od 14 do 22:00, a gdy już założysz sobie tą trzecią, ustaw ją na osobnym czasowym włączniku od 17 do 21:00. Wtedy będziesz symulować prawidłowość w cyklu dzienno- nocnym. |
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Na tej stronie: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=10&t=9664
wyczytalem ze: pierwiastki mobilne: • azot (N) • fosfor (P) • potas (K) • magnez (Mg) pierwiastki niemobilne: • bor (B) • wapń (Ca) • miedź (Cu) • żelazo (Fe) • mangan (Mn) • siarka (S) Wiec jak to jest, siarka i zelazo to sa skladniki mobilne czy nie?? Gdzie jest blad? Bo na pierwszej stronie, w tym temacie podane jest ze siarka i zelazo to sa skladniki mobilne.
|
|
|
|
#39 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
a ja sie chcialam dowiedziec, jak rozmnazac rosliny? wystarczy uciac i zasadzic obok czy potrzebne sa jeszcze jakies zabiegi?
|
|
|
#40 |
|
Senior Member
Bywalec
|
Większość roślin (jeśli nie wszystkie) rozmnaża się właśnie tak, jak opisałeś.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|