|
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Senior Member
Akwarysta
|
Witam,
Chciałbym przysłużyć się społeczeństwu i stworzyć coś co pomoże wam – a dokładniej akwarystom młodszym i/lub mniej doświadczonym. Utrapieniem naszego polskiego rynku akwarystycznego są sprzedawcy oszuści i sprzedawcy nie znający się w ogóle na chodowli czegokolwiek. To oni najczęściej wpychają nam do siatki rośliny doniczkowe, które ze względu na inne środowisko, w którym żyją prędzej bądź później zginą. Nawet znalezienie samego wykazu takich roślin nie jest proste. Ja poniższą listę znalazłem na tej stronie po kilku minutowym szukaniu na pl.rec.akwarium. Przepisałem wykaz roślin z tamtej strony i porobiłem odnośniki do galerii w google, dzięki czemu będzie można zobaczyć ja te roślinki wyglądają. Acorus Aglaonema Alternanthera variegata Caladium Chamaedorea elegans Chlorophytum bichetii Commelina Cordolyne Cryptanthus Cyperus Dieffenbachia Dracaena Fittonia Hemigraphis Houttuynia cordata Hypoestes Ophiopogon Peliosanthes Philodendron Pilea cadierei Polygonum Scindapsis Syngonium Selaginella Inną metodą na sprawdzenie tego czy roślina nadaje się na parapet czy do akwarium jest jej wyciągnięcie z wody i sprawdzenie sztywności liści. Chwytamy roślinę za łodygę bądź korzeń i patrzymy czy roślina trzyma pion i zachowuje się tak samo jak we wodzie, jeśli roślina się „rozłazi” a liście sklejają się to jest to z pewnością roślina akwariowa. Zwykła doniczkowa roślina będzie trzymała pion i po wyciągnięciu z akwa będzie tak samo wyglądać. Ale co jeśli już daliśmy się zrobić w bambuko? Wtedy idziemy do sklepu i próbujemy spokojnie wytłumaczyć sprzedawcy o co nam chodzi (nie drzyjcie się na niego tak jak to ja zazwyczaj robię). Pamiętajmy że 90% sprzedawców to kre…. ,którym zdechłby nawet kaktus, a co dopiero z rozpoznaniem czy ta roślina nie powinna wygrzewać się na parapecie Jeśli Pan sprzedawca nam nie wieży, przychodzimy z dowodem naszej racji[książka o roślinkach itp.]( albo od razu go zabieramy co by nie latać w te i wewte No ale jeśli koleś idzie w zaparte to zgłaszamy (bądź wasi rodzice) ten fakt do odpowiedniego organu [jeśli orżnął was na 20zł to tu już nie ma co walczyć szkoda czasu na łażenie i wypełnianie papierów- no chyba że hurtowo was zrobił w konia]. Będzie trzeba przedstawić dowody na to że to roślina doniczkowa i że to ten facet wam ją opchnął Ale tak jak mówiłem wystarczy postraszyć i od razu rezygnują ( u mnie sprawdzalność 100%- nie tylko w zoologicznych, mój dostawca Internetu na to hasło staje się miłym i kulturalnym człowiekiem Można też nagrać rozmowę z kolesiem np. podczas kupna towaru, bądź podczas kłótni o to kto ma racje Nie wiem jak wy, ale od kiedy się przejechałem to jestem w stanie walczyć o każdą złotówkę… Aha i nie przeklinajcie Mam nadzieję, że teraz będzie trochę łatwiej nie dać się oszukać
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Super poradnik jak sie nie dac...sie oszukac... Sam kiedsy "nadzialem sie" na takiego dobrego sprzedawce... ale nie poszedlem zwrocic roslinek bo...bylem laikiem i myslalem sobie: amoze nawoz nie taki a moze to i to... Chodzilo ta pierwsza roslinke na liscie Acorus . Co by nie mowic o tej roslinie to...niezle glony"przyciaga" no i ...nie tak szybko gnila
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Witam też nabrałem sie na acorusa ale ja go mam od roku i rosnie tylko wolno
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Albo mi się wydaje albo i nie ale chyba dzisiaj kupiłam taką roślinkę bardzo podobną do tego acorusa.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
jak ja mam tego acorusa to jak mi wystawał kawałek nad powierzchnie wody to uschło a przecież doniczkowy niepowinien
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
przydatny wątek
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Ja gdy zaczynałem przygodę z akwarystyką naciełem się w sklepie na dracenę tyle że młodą niedużą szczepkę, gdy doszłem do domu i pokazałem ją mamie rozległ sie śmiecha ona pokazała mi kwiatek z okna i powiedziała że tam mam rozrośniętą szczepkę jak chcę
|
|
|
#8 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
dzięki skorzystaam z twojego poradnika, a jeszcze jedo .Możliwe jest ze roślinka będzie niby akwariowa a w wodzie będzie wydzielała jakieś trujące soki.NIeweim czy to takie dokładne
|
|
|
#9 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cześć ja mam chyba albo napewno rośline doniczkową tylko moja to chyba nie spotykana jest
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Temat bardzo trafiony ,szczególnie dla poczatkujacych.
POZDRAWIAM |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|