PDA

Zobacz pełną wersję : Co na dno??

Zimek
06-30-2005, 21:17
Na wstępie mówie że wiem że troche za dużo o akwarystyce zaczynam myśleć. Prawie codziennie do łba przychodzi mi nowa obsada. Tak myślałem nagle nad taką (chyba najrozsądniejsza ze wszytskich :lol: ):
4x prętnik karłowaty 1+3
4x bojownik 1+3
No i właśnie.... mam dylemat... co dać na dno jednocześnie zachowując skośnooki biotop??
Myslałem o cierniooczkach lub małych bocjach ale nie za bardzo mi sie je widzi w 70L akwarium.
Doradźcie!!
Pozdrawiam :wink:
Zimek

Marcinus
06-30-2005, 21:38
W żadnym wypadku takiej obsady nie możesz mieć w akwa 70l. Prętnik może Ci zabić bojka,akwarium jest za małe na dwa gatunki ryb labiryntowych.
O bocjach i piskorkach nawet nie myśl,niestety za małe akwarium.

Zimek
06-30-2005, 23:20
Czyli co mi Marcinus proponujesz :?:
Zimek

Marcinus
06-30-2005, 23:21
Harem prętnika karłowatego a do tego 10 razbor i 5 kirysków na dno.

Zimek
06-30-2005, 23:28
5 kirysków na dno.
Marcinus chciałbym aby był jednolity biotop już to napisałem:
co dać na dno jednocześnie zachowując skośnooki biotop??

No chyba że nie będzie żadnej azjatyckiej rybki dennej która by pasowała do mojego akwarium... :roll:
Zimek

Marcinus
06-30-2005, 23:29
Napisałem o kiryskach bo z Azji nie wybierzesz żadnej ryby dennej nadającej się do takiego litrażu.

Zimek
06-30-2005, 23:33
Dobrze niech więc bedą kiryski.
Dzięki Marcinus za pomoc
Zimek

lemano
07-01-2005, 04:47
Bez przesady, trzy piskorki możesz wrzucić na dno, zresztą i tak ich nie będziesz widział, ja mam w jednym ze swoich zbiorników (86l) pięc piskorków, żyją rosną i dobrze się mają a mają już kilka wiosen.

Marcinus
07-01-2005, 10:44
Piskorek dorasta do 12cm i jest rybą stadną a 3 sztuki stada nie będą tworzyły,więc w 70l nie powinieneś ich trzymać,bo to nie będą odpowiednie warunki dla tych ryb.

Zimek
07-01-2005, 13:20
Szkoda że nie moge mieć cierniooczków :( . Tak mi sie podobają

Zimek

torpi
07-01-2005, 13:46
Moze bocje karlowate?

Zimek
07-01-2005, 15:29
Moze bocje karlowate?
A są takie?? Nigdy o nich nie słyszałem :oops: . Ile mają wzrostu i czy są łatwe w hodowli??
Zimek

EDIT: znalazłem w internecie że 7cm. Czyli ile bym mógl ich trzymać??

lemano
07-01-2005, 16:25
Marcinus, gwoli ścisłości, piskorek jest rybą stadną w wieku przedszkolnym, póżniej staje się samotnikiem więc o jakim stadzie mowa ? 12cm to wymiar tzw> nominalny w akawarich tyle nie rosną poza tym ta ryba wbrew pozorom nie potrzebuje dużo przesrtrzeni, 70l to podejrzewam dł 60cm mozna tam śmiało wpuścić 3-5 piskorków.

Zimek
07-01-2005, 16:29
Już sam nic z tego nie rozumiem. Moge, nie moge :? .
Cierniooczki niech bedą, 3-4 sztuki.
I co do cierniooczków - czy bede musiał mieć choć troche piasku w akwarium skoro cierniooczki lubią sie zakopywać??
Zimek

P.S. A czy cierniooczki będą czyścić mi dno tak samo skutecznie jak kiryski??

Marcinus
07-01-2005, 16:33
Ja bym ich tam nie pakował,no ale róbcie sobie jak chcecie,dwóch nie przegadam :wink:

Zimek
07-01-2005, 16:38
Nie chodzi mi o to, aby upchać w 70L jak najwięcej ciernioczków. Chodzi przede wszytskim o samopoczucie rybek. Cierniooczki są dla mnie bardzo ciekawymi rybami, lecz jeżeli już naprawde sądzicie że źle sie będa czuły w takim litrażu to przeboleje ten ból i z nich zrezygnuję..
Zimek

lemano
07-01-2005, 17:43
He he nie chodzi mi o to aby kogoś "przegadać" po prostu odwołuję się do swoich doświadczeń, też bardzo lubie te ryby, mam ich sporo w różnych akwariach i widzę że dobrze się czują zarówno w 200l jak i 86l a część bardzo długo była w 63l i żyły i dobrze się miały, nie wiem skąd to przeświadczenie że piskorki wymagają ogromnych zbiorników.

Olo
07-01-2005, 18:00
Jeśli idzie o względy przestrzenne to cierniooczki spokojnie możesz dodawać.... co prawda potrafią być ruchliwe, ale okupują w zasadzie tylko dno akwarium, i uwielbiają wszelakie kryjówki i ciasne zakamarki... Jeśli im to udostępnisz to spokojnie możesz je trzymać w tych 70l :D

Zimek
07-01-2005, 18:30
Aha czyli mogę dodać 4 cierniooczki. Cieszę sie bardzo :D .
I ponawiam pytanie: czy bede musiał zrobić piaszczysty skrawek dna, aby sie mogły zakopywać?? No i wiem że żwir musi być drobny, ale czy cierniooczki dobrze wyglądają na ciemnym podłożu??
Zimek

lukas_Z
07-01-2005, 21:33
(...) ale czy cierniooczki dobrze wyglądają na ciemnym podłożu??
Zimek
Wyglądają tak:
http://upload.miau.pl/1/20051.jpg

Zimek
07-01-2005, 22:22
No nawet nawet ładne.
A więc przy zmianie obsady szykuje sie także wymiana żwirku. No i niewiem czy doczekam sie odpowiedzi czy musze piasku choć troche sypnąć na dno dla cierniooczków czy zwykły drobny żwirek im wystarczy :(
Zimek

P.S. Łukas_Z mógłbyś podać swoją obsadę w 70L?? Może sie czymś nakieruję :lol:

lemano
07-02-2005, 05:08
Cierpliwość to wielka rzecz, ale do rzeczy, owołuję się ocz. do moich doświadczeń, piasek nie jest wogóle potrzebny, wystarczy drobny żwirek byleby nie był ostry, piskorki raczej się nie zakopują to jednak nie węgorki, natomiast uwielbiają siedzieć w szparach między korzeniami, kamieniami i w korzenich anubiasów, kończąc drobny obtoczony żwirek i bedzie dobrze.

lukas_Z
07-02-2005, 10:18
P.S. Łukas_Z mógłbyś podać swoją obsadę w 70L?? Może sie czymś nakieruję :lol:
Obsada mojego 70l:
Bojownik syjamski (ok. 10 sztuk)
Prętnik trójbarwny (para rozrodowa)
Sinodontis multipunctatus (1 sztuka)

Ten sum tak trochę ni w 5 ni w 9, ale to już wiekowa ryba (8 lat) i przeżył moją niejedną fascynację daną rodziną ryb.

Zimek
07-02-2005, 14:13
Obsada mojego 70l:
Bojownik syjamski (ok. 10 sztuk)
Prętnik trójbarwny (para rozrodowa)
Sinodontis multipunctatus (1 sztuka)

:shock:
Tyle bojowników może być w takim akwa?? I czy to są 1 samiec i 9 samic :lol:
Zimek

lukas_Z
07-02-2005, 17:20
Ojej, jak jest struktura płci w tej grupie bojowników to Ci nie powiem. Akwarium jest dość mocno zarośnięte – nawet podczas karmienia trudno obejrzeć wszystkie ryby – właśnie dlatego napisałem ok. 10. W tej grupie chyba jednak przeważają liczebnie samce. Wszystkie te bojowniki to rodzeństwo, przebywające razem od wyklucia.

Zimek
07-03-2005, 09:26
No właśnie tak mnie trapi jedna sprawa... że jak miałbym harem bojków i by mi sie rozmnożyły, to czy wyklute samce nie będą sie ze sobą bić... :roll:
Zimek

Rolex
01-18-2006, 18:29
możesz wpuścić cierniooczki.

Zimek
01-20-2006, 23:12
możesz wpuścić cierniooczki.
O lol człowieku aleś ty szybki jesteś ostatni mój post jest z 3 lipca tamtego roku :lol:
Pozdrawiam ;)
Zimek

Feta
01-26-2006, 10:11
jeżeli już temat o cierniooczkach jest uaktualniony ;) to się chciałam spytać, kgoś kto ma te rybki, jak one się zachowują:P widziałam gdzieś w sieci zdjęcia piskorków zachowujących się troche jak bocje-wcisnięte w zakamarki spało na "stosie" ok 3-4 rybek:) a gdzie indziej czytałam, że prawie nie widać ich w dzień... czy ktoś z doświadczenia mógłby powiedzieć jakie te rybki są? z góry dzięki:)

nemo1981
02-02-2006, 21:35
W żadnym wypadku takiej obsady nie możesz mieć w akwa 70l.
O bocjach i piskorkach nawet nie myśl,niestety za małe akwarium.
A razbory, które są stadnymi i szybko pływającymi rybami może mieć? Cóż za konsekwencja! :? Moje gratulacje Marcinus!!!