PDA

Zobacz pełną wersję : Gurami i bocje

Aru
06-29-2005, 00:11
Akwarium 112l, obecna obsada:

-1 gurami dwuplamisty (niebieski)
-2 gurami złote
-3 gurami mozaikowe
-1 prętnik karłowaty
-2 zbrojniki niebieskie

Czy mogę dokupić do tej obsady:
-3 bocje wspaniałe
-3 bocje siatkowane lub karlowate

Prosze o radę. Dziękuję

Olo
06-29-2005, 02:15
Do tego akwarium nie. Bocje wspaniałe to ryby dorastające do sporych rozmiarów i ta setka juz jest wg. mnie obciążona zbyt dużymi na nią gurami...
Do obsady ześ bocje będą spokojnie pasować, mam taki zestaw od ponad roku, i nie ma problemów.

veronika_van_halen
06-29-2005, 08:33
Olo ma rację, natomiast do tej obsady powinieneś dodać jeszcze kilka prętników (najlepiej zrob haremik 1+2)

Marta Podraza
07-02-2005, 19:46
Moim zdaniem jeżeli bardzo chcesz to możesz dokupić trzy bocje siatkowane. One nie rosną z reguły większe niż 10-12cm. Na upartego możesz zamiast nich kupić nawet bocje wspaniałe. Te ryby rosną tak powoli że z dwa lata moga pływać u Ciebie. Później albo zmienisz akwarium na większe albo bocje będą musiały zmienić właściciela.

Aru
07-03-2005, 13:01
Dziękuję za podpowiedzi. Kupiłem jednak 3 bocje wspaniałe, nie mogłem sie powstrzymać, tak mi się te rybki podobają. Innych gatunków bocji w moim mieście się nie spotka. Zamówiłem już dawno w 3 sklepach siatkowane i nic z tego, nie ma szans. Kupiłem więc wspaniałe. Są naprawdę wspaniałe! :)

Marta Podraza
07-03-2005, 19:29
Dobrze Aru zrobiłeś i nie miej wyrzutów sumienia. Bocje wspaniałe to były jedne z pierwszych ryb jakie kupiłam do mojego pierwszego, właśnie 112l akwarium. Co te biedne rybki przeszły to cud że wszystkie żyją, ale są naprawdę cudowne. Ostatnio dokupiłam kilka maleńkich bocji i teraz patrzę z czułością jak pływają za tymi starszymi które są już od dnich z pięć razy większe.

kalisus
07-04-2005, 17:31
Dobrze Aru zrobiłeś i nie miej wyrzutów sumienia. Bocje wspaniałe to były jedne z pierwszych ryb jakie kupiłam do mojego pierwszego, właśnie 112l akwarium.
Ja bym jednak byl troche ostrożniejszy co do tych wyrzutów sumienia. Utarła się opinia, że bocje wspaniałe te trzyma się w zdecydowanie większych zbiornikach niż 112 L i mam wrażenie, że nie jest to opinia bezpodstawna. :evil: :evil: :evil:

lemano
07-04-2005, 20:39
Bardzo rozsądna opinia, niestety chyba dość odosobniona.

Z bocją wsp. jest pewien problem, jest to bardzo piękna ryba i wielu bardzo chce ją miec nie zdając sobie sprawy że jest to ryba bardzo żywotna, aktywna, rośnie dosyć duża a przede wszystkim jest to ryba wybitnie stadna, moim zdaniem absolutne minimum to 6sztuk ale dopiero powyżej 10szt. można w pełni cieszyć oko jej zachowaniem,

Oczywiście nawet w 63l mozna na okres ok. roku wpuścić stadko 3-4cm przedszkolaków ale co potem? wbrew pozorom dobrze karmione szybko rosną.

decydując się na pielęgnację bocji trzeba dysponować dość dużymi zbiornikami najlepiej powyżej 100cm dł.