PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada a litraż

Giusss
06-26-2005, 20:28
Zamierzam się do kupna nowego baniaczka, w którym chciałbym mieć taką obsadę :?: Jaki litraż powinien mieć baniak waszym zdaniem i czy obsada jest dobra czy coś w niej należy zmienić :?:

2x Gurami Mozajkowy
2x Gurami Złoty
1+3 Prętnik Karłowaty
2x Szczupieńczyk Pręgowany
1+2 Bojownik Wspaniały
4x kosiarka

A mam jeszcze takie pytanko mam Ducha Amazonki w starym baniaczku w którym jest mu stanowczo za ciasno, więc zastanowiam się czy mógłby sobie spokojnie żyć w takiej obsadzie :?:

Yeti
06-26-2005, 20:39
IMHO obsada do bani, duża szansa na jatkę.

Marcinus
06-26-2005, 20:46
Jeżeli byś chciał mieć taką obsadę w akwarium to nie powinno ono być mniejsze niż 240l
Niestety labirynty mają to do siebie,że lubią być agresywne wobec własnych gatunków.

Nevada
06-27-2005, 14:30
z tego co obserwowałam, to samiec bojka po tarle ZAWSZE ma ochotę zabić samicę...

albo akwa będzie DUŻE, albo ona zginie.

i on ją zawsze będzie chciał znaleźć i dorwac. takie to juz damskie boksery...

Giusss
06-27-2005, 14:48
z tego co obserwowałam, to samiec bojka po tarle ZAWSZE ma ochotę zabić samicę...

albo akwa będzie DUŻE, albo ona zginie.

i on ją zawsze będzie chciał znaleźć i dorwac. takie to juz damskie boksery...

Zostanie drugi baniaczek więc będzie można samca przełowić aż mu adrenalina spadnie :D

Więc mówicie żeby zastanowić się tylko nad jednym gatunkiem Gurami, ale co z prętnikami czy one też będą narażone na atak agresji :?:

No i co z tą nutką Ameryki o którą zapytałem a dokładniej mówiąc chodzi o Ducha Amazonki :?:

Yeti
06-27-2005, 14:50
Więc mówicie żeby zastanowić się tylko nad jednym gatunkiem Gurami, ale co z prętnikami czy one też będą narażone na atak agresji :?:
Największe agresory to właśnie prętniki :twisted:

Marcinus
06-27-2005, 16:06
Nie napisałeś jak duże akwarium wkońcu planujesz,ale jeżeli skusiłbyś się na akwa 200-240l to ja bym Ci proponował wpuścić tam tylko prętniki karłowate.
Mógłbyś mieć kilka samców,różnych odmian [blue.neon,sunset] do nich wpuścić po 2-3 samice na jednego,zasadzić sporo roślin i byś miał piękne kolorowe akwarium.
Prętniki są moim zdaniem dużo ładniejsze niż gurami,ale to tylko moje zdanie :wink:

Ducha bym się pozbył,kompletnie nie pasuje do tej obsady,zamiast niego wpuść jakieś ryby denne.