PDA

Zobacz pełną wersję : korzeń i sól??

guruking
04-22-2004, 20:35
Mam pytanie
Właśnie gotuje korzeń w słonej wodzie i chciałbym sie dowiedzieć czy on nie "nasiąknie" tą słona wodą i nie bedzie szkodził rybkom, oczywscie bede go jeszcze gotowal w czystej wodzie, ale i tak mam pewne obawy. Co o tym sadzicie??
POZDRAWIAM :wink:

guruking
04-22-2004, 20:45
a czy sol jodowana jest nie dobra???

Karol Kaniewski
04-22-2004, 21:07
Smialo mozesz gotowac w zwyklej soli kuchennej. Pozniej niech sie taki korzen moczy z 2-3 dni w zwyklej karnowej wodzie. I Bedzie GIT :wink:

guruking
04-22-2004, 21:11
gotowałem moj korzonek w jodowanej :?
a czy jak wygotuje go z 2 razy w czystej wodzie i bede moczyl to czy jod "wyjdzie" z korzenia??
Z tego co mi wiadomo to jod sie nie rozpuszcza w wodzie wiec moze opadł on na dno garnka...? :?
Pozdrawiam

mapan
04-23-2004, 06:40
sól nie zawiera jodu w czystej postaci (jest toksyczny) tylko jego związki (bodajże jodek potasu) wieć nie opadł na dno. Myślę, że solidne wypłukanie w czystej wodzie wystarczy
pzdr
mapan

Klayman
04-23-2004, 10:16
Oczywiscie, ze gotuje sie w soli jodowanej. Powod -TANIOOOO !!! Pozniej wystarczy tylko przeplukac go w czystej wodzie kranovicie i problem z jodem rozwiazany. Poza tym polecalbym poczytanie podobnych postow na forum. Ten problem zostal juz bardzo szeroko opisany :wink:

mapan
04-23-2004, 11:13
najtaniej wygotować w soli kamiennej (np. do posypywania chodników) dostępna w marketach zimą, tania i bez jodu
mapan