PDA

Zobacz pełną wersję : Trwałość pokarmów

ashtoash
06-24-2005, 23:06
Mam pytanie: czy ktoś wie przez ile, mniej więcej, czasu suchy pokarm zachowuje wartość od chwili otwarcia opakowania? Data ważności dotyczy tylko fabrycznie zamkniętych opakowań. W chwili otwarcia opakowania, składniki pokarmu (witaminy) zaczynają się utleniać.
Kupujecie rybom duże opakowania pokarmu, które wystarczają na długo, czy raczej małe, żeby pokarm nie stracił wartości zanim go ryby zdążą zjeść? Co w ogóle o tym sądzicie?
Temat przeniesiony do odpowiedniego działu (szlafrok2).

veronika_van_halen
06-25-2005, 07:31
ja kupuje najmniejsze opakowania jakie są, kiedyś czytałam ze pokarm powinno sie zmieniać co jakieś 4 miesiące, bo sie coś tam utlenia i traci wartość.

Kaez
06-25-2005, 07:55
Ja kupuje pokarm w małych puszkach, maksymalnie 300ml, tak aby mieć pewność że ryby jedzą świerzy. Co prawda większe puszki są tańsze ale powyżej 300ml nie ide dalej. Też osobiście sądze żeby otwartą puszke trzymać nie więcej niż 4 miesiące.

ashtoash
06-25-2005, 12:19
Dzięki za odpowiedzi. Ja też zawsze kupuje najmniejsze opakowania i staram się dać pokarm rybom w ciągu 3 miesięcy. Zastanawiałam się czy to jest słuszne i chciałam poznać Wasze opinie. Dziękuję.