PDA

Zobacz pełną wersję : Pojemność akwarium - jak to z nią jest ???

Smok
04-22-2004, 16:34
Witam !!!

Przeglądam rózne posty na forum i widze tematy przykładowo - "moje 112l" lub "Mój baniaczek 54l" itp, itd.....
Zmierzyłem zewnetrzne wymiary mojego akwarium i wyszło ze ma ok. 74l, mierząc wewnetrzne (czyli te bardziej własciwe) wymiary - wyszło 68L
natomisat po odjęciu warstwy żwirku, oraz róznicy pomiędzy taflą wody a górną krawędzią - wyszło mi 54l - czyli tyle ile wody jest dla rybek.
Moje pytanie jest takie - o jakiej pojemności się mówi pisząć np. "moje 112l", która to jest ta własciwa, jaką powinienem podać zadając pytania odnosnie mojego akwarium ??

Klayman
04-22-2004, 16:39
112 l to jest wymiar zewnetrzy - czyli ten za ktory placisz :wink: jednak faktyczna pojemnosc akwarium zalezy od grubosci szkla, ilosci roslinek, zwirku, dekoracji w postaci korzeni, tla itp itd.

Podsumowujac Twoj problem - zaplaciles za 74 litry a masz 54. Nie mniej mozesz sie chwalic, ze Twoj zbiorniczek ma 74 litry :wink: .

Smok
04-22-2004, 16:50
noooo..... niby tak... ale...
jak napisze że mam akwarium 74l i zadam pytanie jakie do tego moga byc rybki - to pojemność może być nieco myląca - chyba że każdy wie że jest to wartość handlowa i uwzgledni przy ewentualnych propozycjach ;)
Mam akwarium od hohohohoo ;) ale być akwarystą dopiero zaczynam - stąd takie pytania ;P

Klayman
04-22-2004, 16:52
Licza sie najbardziej wymiary wewnetrzne akwarium. Niektorzy akwarysci /na forum/ wiedza, ze podajac 74 litry to wymiar zewnetrzy. Tak wiec mozesz smialo pisac o 'pozornej' pojemnosci akwarium a rady co do rybek uzyskasz w wiekszosci przypadkow poprawne.

Smok
04-22-2004, 16:55
Dzięki Klayman pokręce się na forum, wśród akwarystów (chociasz tylko wirtualnie, ale zawsze) to złapie takie rózne pojęcie i okręslenia typowo i mniej typowo akwarystyczne i pewnie takie sprawy staną sie dla mnie oczywiste ;)

Borys
04-22-2004, 17:10
Ciekawy temat zostalk poruszony, to ja tez od siebie dodam pytanko. Bo najczesciej jak komus... sie liczy ile ma swiatla na litr, to sie bierze te jego zewnetrzne wymiary. Przynajmniej jak ktos robi temat w stylu:

Mam 120l duzo glonow... czy mam zamamlo swiatla...

Czy swiatko nie powinno sie liczyc na wewnetrzne wymiary?

Bo ja liczylem na zewnetrzne,to byloby dobrze,bo okazaloby sie,ze mam go wiecej :D

Smok
04-22-2004, 17:19
lub np. jest napisane na jakimś przykładowym środku "X" : Spsób uzycia: W akwarium ogólnym 10ml/100l - ale myśle że w tym przypadku chodzi o prawdziwe litry, czy sie mylę ??

Klayman
04-22-2004, 17:24
lub np. jest napisane na jakimś przykładowym środku "X" : Spsób uzycia: W akwarium ogólnym 10ml/100l - ale myśle że w tym przypadku chodzi o prawdziwe litry, czy sie mylę ??

Nie wiem czemu ale spodziewalem sie tego pytania :wink:

Zazwyczaj tak lecz niewielkie przedawkowania moga byc i producent to uwzglednil wiec nie masz czego sie obawiac i wlewac srodki na 74 litry. Jesli zauwazysz jakies niepokojace objawy /np przy nawozeniu wysypke glonow/ zmniejsz dawki. Przy leczeniu zazwyczaj zwiekszone dawki w tak niewielkim stopniu /do 130 %/ na pewno nie zaszkodza. Kazde akwarium jest inne wiec dawkowanie jest jedynie dla zorientowania sie w mniejszym lub wiekszym stopniu jakie ilosci nalezy wlac /czy 1 ml na 100 l czy 10 ml na 1 litr/.

PS podobnie jest z oswietleniem i nie chodzi o ilosc watow a ilosc swiatla dochodzaca do dna. To 0.5 W/l obowiazuje jedynie przy swietlowkach /najczesciej uzywane swiatlo w akwariach ze wzgledu na oszczednosc energii/. Zwyklymi zarowkami zakichalbys sie a nie oswietlil tak dno pomijajac juz to, ze zagotowalbys przy tym wode w akwarium :wink: