PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt szybki obiadek

Tom76
06-22-2005, 20:55
Na tym forum często poruszano temat czasu, w jakim ryby powinny zjeść podany im pokarm. Większość forumowiczów pisała o tym, że ich ryby zjadają podaną porcję w ok. 15 min. Z tego powodu zastanawiam się, czy nie podaję moim bojownikom zbyt małych ilości pokarmu, gdyż one zjadają porcję max. w 5 minut.
Oto szczegóły: 4 bojowniki (samiec ok. 4cm, samice ok. 3 cm) otrzymują pokarm raz dziennie. Jest to na ogół (naprzemian): żywy i mrożony wodzień, artemia i ochotka. Porcja mrożona - 1/3 kostki, żywa - pół woreczka, zjadają to jak napisałem w 5 minut.
Pytanie: czy powinienem wobec tego zwiększyć porcje? Dodam, że nie zaobserwowałem żadnych negatywnych objawów, ryby są zdrowe, w ciągu 2 miesięcy (tyle je mam) przystąpiły 4 razy do tarła. Proszę o radę.

Gregi
06-22-2005, 20:58
Zostaw tak jak jest. Sam widzisz, że wszystko jest OK, lepiej żeby rybki zjadły mniej niż byłyby przekarmione. To samo tyczy się zresztą i ludzi, ale my niestety sami się karmimy :lol: :wink:

Tom76
06-22-2005, 21:31
Bardzo dziękuję za uspokajającą odpowiedź! Nie pisałem o moim zbrojniku (jeszcze mały - 3 cm). Karmię go tabletkami spirulinowymi (mniej więcej 1/6 małej tabletki dziennie). Mam nadzieję, że to mu wystarczy. Próbowałem podawać sparzone liście mleczu, ale nie wykazywał większego nimi zainteresowania. Pozdrawiam!