PDA

Zobacz pełną wersję : Gotowane warzywa - ile czasu w akwarium?

mellon
06-21-2005, 21:49
Witam,
Proszę o odpowiedź na pytanie, ile czasu może leżeć w akwarium nie zjedzony kawałek gotowanej marchewki, kalafiora etc. bez negatywnego wpływu na wodę i rybki.

pozdrawiam
P.S. Jest to mój pierwszy post na forum, więc korzystając z okazji witam wszystkich serdecznie.

zafira
06-27-2005, 07:19
:lol: Witamy nowego forumowicza :wink: .Co to pytania,to jeśli warzywka dasz rano,to najlepiej na drugi dzień rano zobaczyć czy wszystko jest zjedzone.Jeśli są resztki,to należy wyjąć.Pozdrawiam. :wink:

mellon
06-27-2005, 21:36
Wielkie dzieki za odpowiedź. Straciłem juz nadzieję, że ktos odpowie na mojego posta :)
Do tej pory bałem się zostawiać warzywa na dłuzej, wyjmowałem po 2-3 godzinach i zawsze były praktycznie nie ruszone.
Pozdrawiam

JaRzYn
07-11-2005, 11:42
Ja zawsze zostawiam aż wszystko zjedzą :] wrzucam 2-3 odcinki marchwi gotowanej w gorącej wodzie i soli i alby za 2-3 dni wyjmuję resztki :D :)

Grzywka
07-12-2005, 09:16
A czy gotowane warzywa nie są pozbawione większości wartości odżywczych :?: Mi się wydaje ze lepiej posadzić sobie samemu, marchew, koperek itp.
bo rozumiem ze przez gotowanie chcecie się pozbyć konserwantów. A potem grzać marchew w cieplej, nie wrzącej wodzie żeby zmiękła

miejski
07-12-2005, 09:21
hmm ja gotuje marchew, kroje na plasterki, 1 nieraz 2 ida do akwarium reszta do zamrazalnika. Potem chlup taki plastereczek do wody az zatonie i do akwarium. Znika w ciagu jednej nocy. Mysle ze warzywa nie powiny byc w akwarium dluzej niz 2 dobry.

Pozdrawiam

zyga89
12-23-2007, 19:02
Witam, również jestem nowy akwarystyką pragnę zająć się na poważnie. Dopiero się uczę mam akwarium 60 l grzałkę 100w pompkę zgodną. Oświetlenia nie mam na razie niestety próbuje nadrobić lampką. Obsada: 14 gupików plus zbrojnik. 4 rodzaje roślinek na razie niestety nie znam nazw.

Z marchewką teraz próbuje właśnie ugotowałem kawałeczek i wrzuciłem nabity na łyżce wyparzonej. zobaczymy jakie będą efekty :) pozdrawiam

--------------------------------------------------
[60 l.] początkujący
Grzałka 100 W
Pompka z filtrem Resun Magi-200
Kilka roślinek

14 Gupików
1 Zbrojnik

:wink:

HUNTER209
12-24-2007, 08:30
Ja zawsze zostawiam aż wszystko zjedzą :] wrzucam 2-3 odcinki marchwi gotowanej w gorącej wodzie i soli i alby za 2-3 dni wyjmuję resztki :D :)

eh :/ a czy wiesz, że w wodzie w akwarium znajdują się bakterie, grzyby i mikroorganizmy, od których zaczyna się ognisko zarazy? A wiesz, co siedzi na takiej ugotowanej marchwi po 3 godzinach w akwarium? Polecam mikroskop. Taka marchew zachodzi pleśnią, co jest nie zbyt zdrowe dla ryb, może się sączyć poważną chorobą układu pokarmowego, a nawet zgonem ryby. Sam zjedz taką marchew, ciekawe czy ci zasmakuje.

A teraz do mellon...

W dużej mierze zależy, jakie warzywo masz na myśli i jakie ryby chcesz karmić. Jeśli jest to marchew i chcesz karmić zbrojniki, to wrzucaj na noc mały kawałek, a rano go wyciągaj. Jeśli chodzi o zbrojniki, to lepszym rozwiązaniem będzie ugotowany brokuł, lub kalafior. Jest znacznie miększy od marchwi, i dlatego lepiej przyswajany przez zbrojniki ;)

A czy gotowane warzywa nie są pozbawione większości wartości odżywczych :?: Mi się wydaje ze lepiej posadzić sobie samemu, marchew, koperek itp.
bo rozumiem ze przez gotowanie chcecie się pozbyć konserwantów. A potem grzać marchew w cieplej, nie wrzącej wodzie żeby zmiękła

Owszem warzywa tracą witaminy. Z tym sadzeniem warzyw w ogródku to jest doby i ekologiczny pomysł ;) A przez gotowanie chcemy by warzywo było miękkie i lekko strawne, konserwantów tak łatwo się nie pozbędziesz. Tu raczej chodzi właśnie o to zmiękczenie warzywa i w pewnym sęsie zdezynfekowania (zabić grzyby i bakterie), np. pomidora już nie goruje, lecz tylko sparzam w gorącej wodzie.

black_molly
01-01-2008, 21:24
A czy wszystkie ryby można karmic warzywami?

HUNTER209
01-02-2008, 10:43
Napewno wszystkie roślinożerne ;)

michmar
01-05-2008, 12:20
Witam. Co do czasu pozostawiania warzyw w akwarium...Dziś ugotowałem moim zbrojnikom kawałek kalafiora, wrzuciłem do akwarium i co się stało? Brzanki sumatrzańskie w niecałe 20 minut opędzlowały kalafiorek prawie do cna. Zbrojniki musiały uraczyć się kawałkiem ogonka i resztkami "natki" (?). Ech, z tymi żarłaczami w baniaku moje zbrojniki mało kiedy mają okazję samemu zając się kalafiorkiem. Jedyne, czego brzany nie lubią to marchew.

HUNTER209
01-05-2008, 19:36
To karm wieczorem po zgaszeniu światła. Zbrojnik to ryba nocna

michmar
01-05-2008, 20:59
To karm wieczorem po zgaszeniu światła. Zbrojnik to ryba nocna

Dziś już za późno. Odłowiłem już resztki kalafiora. Teraz filtr musi zadbać o klarowność wody. Czy w Waszych zbiornikach kalafior też tak brudzi wodę? Dziękuję za poradę HUNTER209, następnym razem spróbuję tak jak mówiłeś.