Zobacz pełną wersję : Gotowane warzywa - ile czasu w akwarium?
Witam,
Proszę o odpowiedź na pytanie, ile czasu może leżeć w akwarium nie zjedzony kawałek gotowanej marchewki, kalafiora etc. bez negatywnego wpływu na wodę i rybki.
pozdrawiam
P.S. Jest to mój pierwszy post na forum, więc korzystając z okazji witam wszystkich serdecznie.
:lol: Witamy nowego forumowicza :wink: .Co to pytania,to jeśli warzywka dasz rano,to najlepiej na drugi dzień rano zobaczyć czy wszystko jest zjedzone.Jeśli są resztki,to należy wyjąć.Pozdrawiam. :wink:
Wielkie dzieki za odpowiedź. Straciłem juz nadzieję, że ktos odpowie na mojego posta :)
Do tej pory bałem się zostawiać warzywa na dłuzej, wyjmowałem po 2-3 godzinach i zawsze były praktycznie nie ruszone.
Pozdrawiam
Ja zawsze zostawiam aż wszystko zjedzą :] wrzucam 2-3 odcinki marchwi gotowanej w gorącej wodzie i soli i alby za 2-3 dni wyjmuję resztki :D :)
A czy gotowane warzywa nie są pozbawione większości wartości odżywczych :?: Mi się wydaje ze lepiej posadzić sobie samemu, marchew, koperek itp.
bo rozumiem ze przez gotowanie chcecie się pozbyć konserwantów. A potem grzać marchew w cieplej, nie wrzącej wodzie żeby zmiękła
hmm ja gotuje marchew, kroje na plasterki, 1 nieraz 2 ida do akwarium reszta do zamrazalnika. Potem chlup taki plastereczek do wody az zatonie i do akwarium. Znika w ciagu jednej nocy. Mysle ze warzywa nie powiny byc w akwarium dluzej niz 2 dobry.
Pozdrawiam
Witam, również jestem nowy akwarystyką pragnę zająć się na poważnie. Dopiero się uczę mam akwarium 60 l grzałkę 100w pompkę zgodną. Oświetlenia nie mam na razie niestety próbuje nadrobić lampką. Obsada: 14 gupików plus zbrojnik. 4 rodzaje roślinek na razie niestety nie znam nazw.
Z marchewką teraz próbuje właśnie ugotowałem kawałeczek i wrzuciłem nabity na łyżce wyparzonej. zobaczymy jakie będą efekty :) pozdrawiam
--------------------------------------------------
[60 l.] początkujący
Grzałka 100 W
Pompka z filtrem Resun Magi-200
Kilka roślinek
14 Gupików
1 Zbrojnik
:wink:
HUNTER209
12-24-2007, 08:30
Ja zawsze zostawiam aż wszystko zjedzą :] wrzucam 2-3 odcinki marchwi gotowanej w gorącej wodzie i soli i alby za 2-3 dni wyjmuję resztki :D :)
eh :/ a czy wiesz, że w wodzie w akwarium znajdują się bakterie, grzyby i mikroorganizmy, od których zaczyna się ognisko zarazy? A wiesz, co siedzi na takiej ugotowanej marchwi po 3 godzinach w akwarium? Polecam mikroskop. Taka marchew zachodzi pleśnią, co jest nie zbyt zdrowe dla ryb, może się sączyć poważną chorobą układu pokarmowego, a nawet zgonem ryby. Sam zjedz taką marchew, ciekawe czy ci zasmakuje.
A teraz do mellon...
W dużej mierze zależy, jakie warzywo masz na myśli i jakie ryby chcesz karmić. Jeśli jest to marchew i chcesz karmić zbrojniki, to wrzucaj na noc mały kawałek, a rano go wyciągaj. Jeśli chodzi o zbrojniki, to lepszym rozwiązaniem będzie ugotowany brokuł, lub kalafior. Jest znacznie miększy od marchwi, i dlatego lepiej przyswajany przez zbrojniki ;)
A czy gotowane warzywa nie są pozbawione większości wartości odżywczych :?: Mi się wydaje ze lepiej posadzić sobie samemu, marchew, koperek itp.
bo rozumiem ze przez gotowanie chcecie się pozbyć konserwantów. A potem grzać marchew w cieplej, nie wrzącej wodzie żeby zmiękła
Owszem warzywa tracą witaminy. Z tym sadzeniem warzyw w ogródku to jest doby i ekologiczny pomysł ;) A przez gotowanie chcemy by warzywo było miękkie i lekko strawne, konserwantów tak łatwo się nie pozbędziesz. Tu raczej chodzi właśnie o to zmiękczenie warzywa i w pewnym sęsie zdezynfekowania (zabić grzyby i bakterie), np. pomidora już nie goruje, lecz tylko sparzam w gorącej wodzie.
black_molly
01-01-2008, 21:24
A czy wszystkie ryby można karmic warzywami?
HUNTER209
01-02-2008, 10:43
Napewno wszystkie roślinożerne ;)
Witam. Co do czasu pozostawiania warzyw w akwarium...Dziś ugotowałem moim zbrojnikom kawałek kalafiora, wrzuciłem do akwarium i co się stało? Brzanki sumatrzańskie w niecałe 20 minut opędzlowały kalafiorek prawie do cna. Zbrojniki musiały uraczyć się kawałkiem ogonka i resztkami "natki" (?). Ech, z tymi żarłaczami w baniaku moje zbrojniki mało kiedy mają okazję samemu zając się kalafiorkiem. Jedyne, czego brzany nie lubią to marchew.
HUNTER209
01-05-2008, 19:36
To karm wieczorem po zgaszeniu światła. Zbrojnik to ryba nocna
To karm wieczorem po zgaszeniu światła. Zbrojnik to ryba nocna
Dziś już za późno. Odłowiłem już resztki kalafiora. Teraz filtr musi zadbać o klarowność wody. Czy w Waszych zbiornikach kalafior też tak brudzi wodę? Dziękuję za poradę HUNTER209, następnym razem spróbuję tak jak mówiłeś.