PDA

Zobacz pełną wersję : Naskalniki - ile?

Wiesiek Bułkowski
06-21-2005, 07:35
Witam.
Chciałem się Was poradzić, w jaką zaopatrzyć się ilość naskalników i jakiego(jakich)gatunków?
Chodzi mi głównie o stworzenie mini hodowli tych ryb.
Doświadczenia z naskalnikami nie mam żadnego a nawet z tanganiką.
Wszystko to, co wiem na ten temat, to informacje z netu.
A w nim spotkałem się z:
"dobrana para szczegulnie agresywna w stosunku do swojego gatunku"
Nie wiem teraz jak to rozumieć.
To znaczy, czy ta agresja jest wzmożona szczegulnie (powiedzmy że dobrała mi się para Regana) do naskalników Regana?
Czy do wszystkich naskalników?
Chciałem jeszcze Was zapytać czy można trzymać w jednym akwa kilka ich gatunków?
No i kolejny problem - ile kupić ryb danego gat by być pewny że dobiorze
mi się jakaś para?
Mam nadzieje że nie są tak wybredne jak skalary :lol: Nie znalazłem o tym nic w necie(może słabo szukałem) dlatego Was pytam.
Pójdę na łatwiznę i poproszę Was o gotową obsadę takiego akwa.
Oczywiście tylko do momentu dobrania się w pary. Każda dobrana para znajdzie
osobny dla siebie zbiornik. Nie chcę jednak by dobrały mi się np trzy pary
węzogłowych, wystarczy tylko jedna. Z tym że chciał bym mieć conajmniej dwa gat naskalniaków.
Jeżeli chodzi o sprzęt - o tym nie piszcie bo już mam i nie mam zamiaru
niczego dokupywać.
Moja kranówa to nie licząc przenikalności elektrycznej - Tanganika.
Prożba jeszcze tylko o wielkość akwa do zaproponowanej przez Was obsady.
Tyczy się to tylko do momentu dobrania się ryb w pary.
Mam nadzieje że mi pomożecie.
Pozdr...

XAC
06-21-2005, 08:53
Po pierwsze nie zgodzę się z tą szczególną agresywnością - owszem leją się ale np. szczelinowce piorą się znacznie bardziej. Po drugie wybrednie nie są ja kupiłem po jednej samicy i jednym samcu 2 gatunków i miałem 2 pary. Parka trzymana 60-80 litrach pruje się na potęgę co 2-3 tygodnie młode.

wojtass_maniak
06-28-2005, 12:59
Hmmmm naskalniki maja duza agresje do swojego gatunku nie wiem jak do innych. U mnie 2 samiec jest maltretowany strasznie, ale ma duzo szczelin i jakos sobie radzi. Czytalem kiedys ze mozna kilka gtatunkow naskalnikow trzymac bo jest wtedy mniejsza agresja nizeliby byly 2 pary tego samego gatunku. Co do prucia sie tych ryb;) to szybko podchodza do tarla u mnie podeszly przy wzroscie 4-5cm

Wiesiek Bułkowski
06-29-2005, 20:05
Ja to rozumie, ale zastanawiam się jak by się zachowywały w więkrzej ilości. Mógłbym je wpuścić do jakiegoś mniejszego akwa, lub więkrzego a ich jeszcze więcej. Wtedy agresywność rozkładała by się na więcej ryb.
Tylko zastanawiam się czy w takich warunkach chciały by się dobrać w pary? I czy wogule byłbym w stanie to wychwycić? Bo zakładam że w takich warunkach pewnie nie chętnie składały by ikre. Chciałem więc zapytać jeszcze czy owa para długo ze sobą kumpluje, czy może dobierają się tylko do samego złożenia ikry?
Pozdr...