PDA

Zobacz pełną wersję : NOWE ŚWIETLOWKI więcej glonow

pyszczak0
04-21-2004, 20:12
Witajcie znawcy światła i poratujcie mam pokrywę AGUELA120 cm świetlowki 30 te ktore były w pokrywie przepaliły sie po2 miesiacach pon ich zostalo mi trochę brązowych glonow . kupiłem nowe świetlowkiAGUA GLU i PHILIPSA 840 ŚWIECA ŁADNIE ,ale piasek na dnie mi sie zazielenił i glonkow przybyło . czytałem fachowe stronki na temat oświetlenia . Ale prosilbym o praktyczne porady o doborze oświetlenia do zbiornika 120cm dł.
POZDRAWIAM laik z oświetlenia

Aleksandra
04-22-2004, 08:25
Napisz więcej informacji. Ile Wat mają świetlówki. Może powstanie glonów nie tkwi o oświetleniu, tylko parametrach wody? Glony na piasku powstają wszędzie, czy głównie tam gdzie sypiesz pokarm? Jaki glony się pojawiły. Opisz je troche.

pyszczak0
04-22-2004, 09:38
ŚWIETLOWKI jak napisałem wyżej to AQUA-GLO 30W 18000K a druga to PHILIPS-MASTER TL-D Super80 30W/840 . To tyle co wyczytałem z opakowania. I dodam że po zmianie pojawiły sie glony zielone na piasku a przy starych tego nie bylo .
POMÓŻCIE

Duch
04-22-2004, 09:45
Czy wymieniłeś te świetlówki jednocześnie? Jeżeli tak to prawdopodobni w tym tkwi przyczyna wysypu glonów (prawdopodobnie zielenic). Zmiana oświetlenia zaburzyła równowagę w baniaku a na tym skożystały glony gdyż łatwiej się adaptują do nowych warunków.

Nie napisałeś nic o obsadzie. Jaki to jest biotop i co tam trzymasz? Na świeże zielenice i okrzemki bardzo dobre są otocinklusy i młode ancistrusy, na nitki i gąbki krewetki amano, kosiarki, molinezje.

pyszczak0
04-22-2004, 10:15
TAK swietlówki wymieniłem w przeciagu trzech dni a co do obsady to 5 mlodych pyszczakow BLACK BEMBA i pare pseudo tropheusow .
CZy nagła zmiana świetlowek jeżeli to ona jest przyczyną zielenic z czasem powroci do normy ??
POZDRAWIAM

Duch
04-22-2004, 10:30
Czy nagła zmiana świetlowek jeżeli to ona jest przyczyną zielenic z czasem powroci do normy ??

Najczęściej tak ale niekoniecznie. Ponieważ masz Malawi zakładam, że nie ma zbyt dużo roślinności (zapewne anubiasy, kryptokoryny itp czyli rośliny wolnorosnące) więc glony mają większe możliwości. Z tego co zaobserwowałem glony w akwariach Malawi/Tanganika to standard (ze względu na wysokie pH i twardości) więc musisz się do nich przyzwyczaić (ale przecież pyszczaki chyba wcinają glonki :wink: ).

pyszczak0
04-22-2004, 13:34
wITAM ponownie powiedzcie mi czy świetlówki te które powyżej opisałem sa odpowiednim zestawem do oświetlenia mego baniaka ??
JANUSZ

AdamAGP
04-22-2004, 15:06
Świetlówka Philips-Master TLD Super 80 to świtlówka ze "szpaką' podłużnym przezroczystym paskiem???? :?: bo mam taką tylko, że TLD 865