PDA

Zobacz pełną wersję : Sól dla piękniczkowatych...

lukasm2
04-21-2004, 18:00
Wyczytalem niedawno, ze gupiki powinny miec dosalana wode i lyzeczka niejodowanej na 20l wody. Czy tak samo sie stosuje dla malych gupikow? Wlasnie mi sie okocila samica i nie wiem czy dla nich zastosowac cos takiego? Matka miala zwykla wode slodka bez dodatku soli.

Klayman
04-22-2004, 12:45
Mozesz je przywyczajac od malenkiego. Nie mozesz im zastosowac jedynie terapii szokowej bo zrobisz sobie biotopik 'morza martwego' /czyli 2 kilo soli na 10 litrow wody :wink: /. Proponuje dla gupiczkow nawet wyzsza dawke ok 2 lyzeczek od herbaty na 30 litrow wody. Zasalanie wody stosuj stopniowo. Co dwa dni powiedzmy 1/4 dawki. Wychodzi wtedy ok tygodnia zasalania wody. Taka dawka nie szkodzi takze innym wspolmieszkancom Twojego akwarium wiec w ogolnym zbiorniku mozesz takze zastosowac sol akwarystyczna /10 zl za pol kilo/

kasiek
04-22-2004, 12:55
a czy to musi byc koniecznie akwarystyczna, czy może być zwykła niejodowana? Sama się ostatnio zastanawiałam nad solą, tylko nie wiem czy nie zaszkodzi innym rybkom, np. ramirezkom?

Klayman
04-22-2004, 12:58
a czy to musi byc koniecznie akwarystyczna, czy może być zwykła niejodowana? Sama się ostatnio zastanawiałam nad solą, tylko nie wiem czy nie zaszkodzi innym rybkom, np. ramirezkom?

Musi byc nie jodowana. Moze byc zwykla sol kamienna pod warunkiem ze nie jodowana. W koncu to sol i to sol a i pochodzenie podobne :wink:.

Jesli chodzi o ramirezki i zbrojniki - zasolenie 1 lyzeczka na 20 litrow wody nie zaszkodzi !!! Poparte wlasnym doswiadczeniem !!!

Raffy
04-22-2004, 13:04
a po co w ogóle solić wode ? kiedyś soliłem i ryby padały jak muchy, a teraz nie solę i wszyscy mają się OK !!!

Klayman
04-22-2004, 13:40
a po co w ogóle solić wode ? kiedyś soliłem i ryby padały jak muchy, a teraz nie solę i wszyscy mają się OK !!!

Widocznie nei slyszales o rybkach slonawowodnych. W ich naturalnym srodowisku wystepuje woda slonawa. Sa to zazwyczaj ujscia rzek lub niewielkie zatoczki przy nich. Takie rybki wymagaja lekkiego zasolenia wody. Nie zapadaja na choroby skory, nie maja problemu z trawieniem itp itd. Nie wiem ile zasoliles ale widocznie strzeliles sobie biotopik morza martwego. Zasolenie ok 1 lyzeczki na 20 litrow wody jest zalecane przez wielu hodowcow ryb.

Q
04-22-2004, 15:05
Jaka sol, zwykla akwarystyczna bedzie oki????

Klayman
04-22-2004, 15:11
Jaka sol, zwykla akwarystyczna bedzie oki????

Oczywiscie, ze tak. Jesli jest to sol typowo akwarystyczna /z tego co sie orientuje to Tropical ma ja w miare w cenie/ to nie ma zadnych przeciwskazan aby jej uzywac. Mozna uzyc takze zwykla sol kamienna /wychodzi o wiele taniej/ pod warunkiem, ze nie jest jodowana. Trzeba na to uwazac, poniewaz skubancy :wink: potrafia pisac na opakowaniach malenkim, prawie niezauwazalnym druczkiem.

AdamAGP
04-22-2004, 15:20
A gdzie się kupuje sól niejodowaną kamienna. chyba nie w sklepie spożywczym :?: :!:

monetka
04-22-2004, 15:43
A gdzie się kupuje sól niejodowaną kamienna. chyba nie w sklepie spożywczym :?: :!:
W spozywczym powinno byc kilka gatunkow soli (kamienna, morska, z jodem, bez jodu, z fluorem, bez fluoru, itd.) trzeba wybrac tylko wlasciwa! :wink:
A co do tego jodu, to chyba nie ma co dramatyzowac, bo jak trzymamy sol jodowana w nieszczelnym pojemniku, to jod sie chyba i tak ulatnia?? :?
Tylko po co kupowac z jodem, jak mozna bez. :wink:

Klayman
04-22-2004, 15:55
W spozywczym powinno byc kilka gatunkow soli (kamienna, morska, z jodem, bez jodu, z fluorem, bez fluoru, itd.) trzeba wybrac tylko wlasciwa! :wink:
A co do tego jodu, to chyba nie ma co dramatyzowac, bo jak trzymamy sol jodowana w nieszczelnym pojemniku, to jod sie chyba i tak ulatnia?? :?
Tylko po co kupowac z jodem, jak mozna bez. :wink:

Hehe tylko Polska nie jest az tak cywilizowana jak Niemcy :)) U nas Unia powiedziala 'tylko z jodem' i nie ma innej. Chyba, ze akwarystyczna za 10 zl za pol kilo :)

monetka
04-22-2004, 16:01
Hehe tylko Polska nie jest az tak cywilizowana jak Niemcy :)) U nas Unia powiedziala 'tylko z jodem' i nie ma innej. Chyba, ze akwarystyczna za 10 zl za pol kilo :)

Ciekawe ktory to"madry"minister tak zarzadzil!!?? Niemcy tez sa w Unii, a zwykla sol mozna dostac w kazdym sklepie! :roll:
Pewno teraz beda wyprawy na zakupy do Niemiec po zwykla sol!! :5: :5: :5:

Klayman
04-22-2004, 16:04
Sol to maly pikus ... oni nam chcieli zabronic zjadania ogorkow kiszonych /nie mniej jedna z najlepszych zakasek do wodeczki :wink:/, kapusty kiszonej i oscypkow !!! Teraz wychodzi jakis debilny przepis, ze chleb jednodniowy piekarnie musza zniszczyc a nie oddawac biednym !!! Istne kretysntwo !!!! Niedlugo bakow nie bedzie mozna puszczac bo Unia zakaze !!!

Przepraszam za posta ale musialem go napisac :oops: wiecej nie bede :wink:

PS ja nie chcialem do UNII !!!! :twisted: