PDA

Zobacz pełną wersję : Kłopot!!!

Boomer
04-21-2004, 12:48
Elo! Mam proble a raczej zmartwienie!!! Moje kochane Księżniczki przestały jeść! Co to może oznaczać i jak temu zaradzić??? Dzieki!!!!

Pozdrawiam!!!

matyjasz
04-22-2004, 17:52
A możesz podac dokładniejsze objawy ? Bo na podstawie, że nie jedzą to nie możemy nic wywnioskować.

Boomer
04-22-2004, 18:38
Nie chcą jeść-wogule tak jakby ignorowały pokarm, chowają się między skałami i nie zabardzo chce im się pokazywać. Nie wiem co sie dzieje. To chyba nie tarło bo są jeszcze na to za małe. Już raz przeżyłem podobną sytuacje podczas tarła ale to były wtedy dorosłe osobniki a tem mają może 4 lub 5 cm. Prosze poradźcie mi coś bo mi na nich zależy!!!

Pozdrawiam!!!

mapan
04-23-2004, 06:09
sprawdź parametry wody, zwłaszcza pH, NO2 i NO3, potem można coś powiedzieć

war3
04-25-2004, 21:39
nozliwe ze sa chore

Boomer
04-30-2004, 14:16
Elo! Postanowiłem zwiększyć temp w moim akwa z Księżniczkami i nie uwieżycue co się stało-po 5 dniowej kuracji moje Księżnczki znowu zachowują się noramlnie-chętnie wypływają z kryjówek i zajadają ze smakiem!!!

I'm very happy!!!

Manfred
07-13-2004, 13:16
Może robily straj glodowy. :D

Boomer
08-10-2004, 07:33
Elo! NAdeszły cięzkie dni dla mojego akwa i moich Księżniczek!!! Nie wiem co im jest!!! Mam akwa gatunkowe i młode rybki!! Część z nich ma zreformowany pyszczek tzn. że jego dolna część jest przesunięta w lewo lub w prawo a górna albo jest prosta taka jak powinna byćalbo przesunięta w przeciwną strone niż dolna!!! Bardzo mnie to martwi ponieważrybcie te mają problem z pobieraniem pokarmu i 2 już mi padły!!! Pomóżcie mi bo nie wiem co jest grane a szkoda mi tak pięknych rybek!! Napiszcie mi co to może być i czy można to jakoś wyleczyć?!!! Dzieki!!!

POzdrawiam!!!

XAC
08-10-2004, 08:20
Konsekwentnie nie podajesz parametrów wody a przy nieodpowiednich dla danego gatunku jest sporo deformacji u potomstwa. Możliwą przyczyną jest też zbyt długi chów wsobny lub zła dieta rodziców. Wyleczyć się tego nie da ale można zapobiec w przyszłości o ile nie są to słabe geny.

Boomer
08-11-2004, 09:47
Elo! Dzieki za odpowiedź ale czy możesz mi jeszcze jakos pomóc!!! Np podać jakie powinny być parametry wody żeby moje rybcie żyły bez problemów? Dzieki!!!

POzdrawiam!!!

XAC
08-11-2004, 09:55
Nie podam, bo tanga to nie bardzo moja działka - jak czymałem księżniczki to miałem ph 8-8,2 i kh,gh 18-22 i było ok karmiłem artemią,daphnią i cyklopem + trochę wodzienia.