Zobacz pełną wersję : Odmiany barwne prętników
Czy to prawda, że samice odmiany barwnej sunset prętnika karłowatego są równie kolorowe jak samce?
Marcinus
06-16-2005, 12:46
Samice są pomarańczowe, w Łodzi takich nie widziałem niestety bo bym sobie takie kupił. Ja mam tylko srebrne.
Odradzam kupywanie sztucznie wyhodowanych odmian chociaz sa barzdiej efektowne lecz nie maja nic z czystego gatunku, najlepiej jezeli kupujesz czysta gatunkowo odmiane.
Marcinus
06-16-2005, 15:13
Odmiana sun-set,jak i inne odmiany barwne prętnika karłowatego[np.niebieska] nie są jakimiś mutantami pokroju pielęgnicy papuziej,więc nie widzę przeciwskazań dla kogoś kto zamiast prętnika odmiany neon kupuje odmiane sun-set.
Odmiana sun-set różni się tylko kolorem,natomiast zachowania,budowa ciała itp. są jak najbardziej 'czyste' gatukowo.
Dzięki za odpowiedzi. Niedługo wybieram sie do Warszawy, więc może tam je znajdę. Co do czystości gatunku, to chodzi tutaj tylko o odmianę barwną. Nie chcę kupć mutanta w stylu pielęgnicy papuziej.Pozdrawiam
marcin1478
06-17-2005, 09:55
Mozna zbudowac piekne stadko z pretnikow w roznych odmianach barwnych. Ja ma samca niebieskiego i w wersji "standardowej" mialem tez na poczatku "sunseta", ale ten byl zbyt agresywnym osobnikiem (nie nalezy tego przypisywac do odmiany, tylko do tej jednej rybki!!!) i zostal zamieniony wlasnie na niebieskiego. Mialem tez trzy samice: "tradycyjna" - srebrna z delikatnymi prazkami, niebieska i zlotawa (sunset). Ta ostatnia ze wzgledu na chorobe musialem usmiercic. Mimo to stado prezentuje sie wspaniale. Samce jakos sie znosza (kiedy sa po przeciwnych stronach akwa :) ), ale wiecej samcow w akwa lepiej nie trzymac, chyba ze to bardzo duze akwa. Polecam.
PS. Samotny samiec "standardowy" uchodzil w tlumie, kiedy moje akwa ogladali moi goscie. Teraz przy niebieskim koledze wyglada na ladniejszego i jest najbardziej podziwiana ryba! Nie wiem dlaczego tak jest.