PDA

Zobacz pełną wersję : Odmiany barwne prętników

Klara
06-16-2005, 12:45
Czy to prawda, że samice odmiany barwnej sunset prętnika karłowatego są równie kolorowe jak samce?

Marcinus
06-16-2005, 12:46
Samice są pomarańczowe, w Łodzi takich nie widziałem niestety bo bym sobie takie kupił. Ja mam tylko srebrne.

XENON
06-16-2005, 14:48
Odradzam kupywanie sztucznie wyhodowanych odmian chociaz sa barzdiej efektowne lecz nie maja nic z czystego gatunku, najlepiej jezeli kupujesz czysta gatunkowo odmiane.

Marcinus
06-16-2005, 15:13
Odmiana sun-set,jak i inne odmiany barwne prętnika karłowatego[np.niebieska] nie są jakimiś mutantami pokroju pielęgnicy papuziej,więc nie widzę przeciwskazań dla kogoś kto zamiast prętnika odmiany neon kupuje odmiane sun-set.

Odmiana sun-set różni się tylko kolorem,natomiast zachowania,budowa ciała itp. są jak najbardziej 'czyste' gatukowo.

Klara
06-16-2005, 15:15
Dzięki za odpowiedzi. Niedługo wybieram sie do Warszawy, więc może tam je znajdę. Co do czystości gatunku, to chodzi tutaj tylko o odmianę barwną. Nie chcę kupć mutanta w stylu pielęgnicy papuziej.Pozdrawiam

marcin1478
06-17-2005, 09:55
Mozna zbudowac piekne stadko z pretnikow w roznych odmianach barwnych. Ja ma samca niebieskiego i w wersji "standardowej" mialem tez na poczatku "sunseta", ale ten byl zbyt agresywnym osobnikiem (nie nalezy tego przypisywac do odmiany, tylko do tej jednej rybki!!!) i zostal zamieniony wlasnie na niebieskiego. Mialem tez trzy samice: "tradycyjna" - srebrna z delikatnymi prazkami, niebieska i zlotawa (sunset). Ta ostatnia ze wzgledu na chorobe musialem usmiercic. Mimo to stado prezentuje sie wspaniale. Samce jakos sie znosza (kiedy sa po przeciwnych stronach akwa :) ), ale wiecej samcow w akwa lepiej nie trzymac, chyba ze to bardzo duze akwa. Polecam.
PS. Samotny samiec "standardowy" uchodzil w tlumie, kiedy moje akwa ogladali moi goscie. Teraz przy niebieskim koledze wyglada na ladniejszego i jest najbardziej podziwiana ryba! Nie wiem dlaczego tak jest.