PDA

Zobacz pełną wersję : Totalna katastrofa! - baaardzo dłuuugie.

pynia
04-21-2004, 07:43
A zaczęło się tak niewinnie...
Wczoraj postanowiłam zrobić ponownie przemeblowanie w akwarium. Kilka dni temu zakupiłam torf ogrodniczy w Makro, Ph 3,5-5,0 bez dodatków. Dodałam dwie garści do wody do podmiany i zostawiłam na 1 dobę. Wczoraj zmierzyłam Ph: w akwarium 7,5 - tak jak w kranie, w wodzie z torfem 5,5. poziom azotanów: w wodzie z torfem 5 mg/l (to chyba potwierdza, że nie dodano do torfu żadnych dodatków, bo w kranie jest 5 mg/l NO3), a w akwarium pomiędzy 5 a 10 mg/l. A ja się dziwiłam, czemu roślinki marnieją :? , myślałam, że jest za dużo azotanów, bo pojawiły się glony. Zakupiłam też nawóz Bioflorin Tropikala, butelka 1l za 6 zł. W zastosowaniu napisane: do zasilania roślin doniczkowych, uprawianych hydrophonicznie i w akwariach 10ml na 100l.
Odlałam 20 wody, powyciągałam prawie wszystkie rośliny, powsadzałam od nowa inaczej, ale dalej nie jestem zadowaolona z efektu. Chyba przesadzam z tym przesadzaniem co tydzień :? , bo roślinkom to raczej się nie podoba :roll: .
Woda z torfem pomimo przefiltrowania przez gazę i watę nadał była mętna i po wlaniu do akwarium nawet nie zobaczyłam tylnej szyby. Wlałam około 5l wody z torfem, resztę zwykłej odstanej kranówy i co ciekawe: Ph dalej 7,5, nie obniżyło się nawet ani odrobinę, za to azotany 40mg/l :!: :!: :!: . Jak to możliwe :?: :?: :?: Od ruszania dna? Narazie nawozu nie wlałam, niech rośliny rochę dojdą do siebie po przesadzeniu. I teraz najlepsze. Wszystko już gotowe, tylko wlać resztę wody, godzina 22:30, a tu nagle BUM! Zwarcie w przedłużaczu przyakwarium. Musiała kapnąć tam woda. Po chwili szoku sprawdzam: ryby całe, ale nic nie działa! A w domu nie ma żadnego przedłużacza! Ach jest akar od komputera! Podłączam, filtr działa, grzałka nie wiadomo, świetlówka nie świeci :cry: :cry: . Mam nadzieje, że to elektronika z kompaktu, a nie świetlówka.
Najśmieszniejsze jest to, że jak to nie przedłużacz się zepsuł, tylko w gniazdku coś walło (jest zamontowany bezpośrednio pod gnazdkiem, bez wtyczki), to trzeba będzie odsuwać szafkę pod akwarium.
No i zamiast kupować drugą świetlówkę muszę kupić pierwszą :x . Jakąś tańszą, może Philipsa TLD, ale nie wiem jaką i gdzie...
Życie jest brutalne.... mści się nie zachowanie zasad BHP... :(

Nicpek
04-21-2004, 09:35
poziom azotanów: w akwarium pomiędzy 5 a 10 mg/l. A ja się dziwiłam, czemu roślinki marnieją :?

To jest IMHO dobry poziom NO3 zarówno dla roślin, jak i dla glonów. ZERO to już za mało, 50 to górna granica, a 10 to ideał.

Zakupiłam też nawóz Bioflorin Tropikala, butelka 1l za 6 zł. W zastosowaniu napisane: do zasilania roślin doniczkowych, uprawianych hydrophonicznie i w akwariach 10ml na 100l.

Ostrożnie z tym nawozem, gdyż zawiera azot w różnych formach - jeżeli przedawkujesz, wzrośnie Ci zarówno NO3, NO2 i NH3 (amoniak), co może się skończyć katastrofą dla Twoich ryb.

Chyba przesadzam z tym przesadzaniem co tydzień :? , bo roślinkom to raczej się nie podoba

Wyrywasz i przesadzasz WSZYSTKIE rośliny?!? Najgorzej na tym wychodzą rośliny z rozwiniętym systemem korzeniowym. Stosunkowo dobrze znoszą takie przesadzania wszelkie moczarki, rogatek i limnofilie.

za to azotany 40mg/l :!: :!: :!: . Jak to możliwe :?: :?: :?: Od ruszania dna?

Oczywiście. Dobrze że nie mierzyłaś PO4 (fosforu) - pewnie byś się przeraziła. Po takich działaniach mocno wzruszających dno, a nie popartych znaczą wymianą wody możesz się spodziewać dużego wykwitu glonów.

Zwarcie w przedłużaczu przy akwarium. Musiała kapnąć tam woda. Po chwili szoku sprawdzam: ryby całe, ale nic nie działa! A w domu nie ma żadnego przedłużacza! Ach jest akar od komputera!

Jak możesz, to stosuj tego Acara już na stałe - unikniesz wielu podobnych problemów. Po prostu padnie bezpiecznik z Acara, który łatwo wymienić i jest tani.

Podłączam, filtr działa, grzałka nie wiadomo, świetlówka nie świeci :cry: :cry: . Mam nadzieje, że to elektronika z kompaktu, a nie świetlówka. No i zamiast kupować drugą świetlówkę muszę kupić pierwszą :x . Jakąś tańszą, może Philipsa TLD, ale nie wiem jaką i gdzie...

Ja bym obstawiał elektronikę - jeżeli użyłaś takiej z taniego kompaktu. One się dość łatwo palą. A tak swoją drogą jakie masz świetlówki? Bo elektronika z kompaktu nie jest dobrym wyjściem - na ogół świetlówki świecą słabiej - zerknij na pomiary, które jakiś czas temu zrobiłem: http://www.holenderskie.aip.pl/forum/viewtopic.php?t=7353

pynia
04-21-2004, 10:27
Dzięki za odpowiedź!

Zakupiłam też nawóz Bioflorin Tropikala, butelka 1l za 6 zł. W zastosowaniu napisane: do zasilania roślin doniczkowych, uprawianych hydrophonicznie i w akwariach 10ml na 100l.

Ostrożnie z tym nawozem, gdyż zawiera azot w różnych formach - jeżeli przedawkujesz, wzrośnie Ci zarówno NO3, NO2 i NH3 (amoniak), co może się skończyć katastrofą dla Twoich ryb.

Będę bardzo ostrożna, zacznę od maluśkich dawek i będę stopniowo zwiększać.

Wyrywasz i przesadzasz WSZYSTKIE rośliny?!?

No wszystkie to nie. Kabomby limnofilę (musiałam przyciąć), ludwigie (też przycinka), niestety wczoraj musiałam trochę ruszyć dużą żabienicę, po prostu trochę ją przesunęłam wraz z całym dnem.
A w jaki sposób inaczej można utworzyć taką kompozycję, jaką się chce?
Mam wrażenie, że mam za dużo gatunków roślin po niewiele sztuk i dlatego wydaje mi się , że w akwarium mam chaos.

Dobrze że nie mierzyłaś PO4 (fosforu) - pewnie byś się przeraziła. Po takich działaniach mocno wzruszających dno, a nie popartych znaczą wymianą wody możesz się spodziewać dużego wykwitu glonów.

Wymieniłam 20% wody, dziś sprawdzę Ph i NO3 i jak tylko mi trochę się wyklaruje torfowa waoda, to znów podmienię. Nie chciałam od razu za dużo, żeby nie było skoku parametrów.

A tak swoją drogą jakie masz świetlówki? Bo elektronika z kompaktu nie jest dobrym wyjściem - na ogół świetlówki świecą słabiej - zerknij na pomiary, które jakiś czas temu zrobiłem: http://www.holenderskie.aip.pl/forum/viewtopic.php?t=7353

Dzięki za linkę: nie za często zaglądam na holenderskie. I tak to forum zabiera mi za dużo czasu w pracy :wink:
Elektronikę mam (miałam) z kompaktu Philipsa 18W (akurat był tak grzeczny, że się zepsuł). Świetlówka Leuci Nature 15W. Nie odczuwałam braku jasności, jeżeli kupię drugą świetlówkę to tylko ze względu na roślinki, bo dla mnie to nawet teraz jest aż nadto akw oświetlone.[/quote]

Nicpek
04-21-2004, 11:33
Będę bardzo ostrożna, zacznę od maluśkich dawek i będę stopniowo zwiększać.

Tylko nie zapomnij badać NO2 i NH3. Jeżeli nie masz testów, to w niektórych sklepach zoo robią pojedyncze testy za 1zł. Ja u siebie dawkowałem Bioflorin tak, żeby uzyskać NO3 około 10mg/l. Nie myślałem o NO2 i NH3. Jak już osiągnąłem te 10 mg/l, rybcie zaczęły się ocierać o kamienie. Szybko zbadałem amoniak - okazało się, że mam ponad 1 mg/l - wartość zabójczą dla większości ryb. Dobrze że trzymałem wtedy same molinezje, a to niezwykle wytrzymale ryby :wink:

A w jaki sposób inaczej można utworzyć taką kompozycję, jaką się chce?

To pytanie nurtuje wielu akwarystów :) W każdym razie do tego trzeba dojść samemu, choć można podpatrywać gotowe kompozycje innych.

pynia
04-23-2004, 07:12
No i macie wspaniały okaz "czerwonego kapturka" - to ja we własnej osobie. Latałam, wydzwaniałam za świetlówką, wreszcie wczoraj kupiłam. Zaglądam do pokrywy, chcę odkręcać świetlówkę, patrzę :shock: a tu rozlutowało się połączenie przewodu do sieci z drucikiem z kompaktostatecznika HA HA HA!!! Skręciłam kostką i DZIAŁA :!: :!: .
W ten sposób wzbogaciłam się o drugą świetlówkę.
Czy słyszeliście moż eo firmie TUNGSRAM? Made in Hungary. Kupiłam taką świetlówkę, 45 cm, ma takie oznaczenia:
185060 F15W/33
COOL WHITE
850lm
Lumenów mogłaby mieć więcej, barwa podobno dzienne światło, ale cena 8,20 zł (słownie osiem zł i 20/100) :!: :!: :!:
Dać ją z przodu, czy z tyłu? (mam już Leuci Nature)?

Niestety będę musiała odsunąć szafkę z akwarium, jak to zrobić??? Wylać 2/3 wody? :?