PDA

Zobacz pełną wersję : dwa wklady, jaka kolejnosc ? oraz czy mozna wegiel,..

markkk
04-20-2004, 20:49
witam
mam kaskade i dwa wklady, jeden to gabka wielkoporowa a drugi to biologiczny. jaka mam kolejnosc zastosowac ??? najpierw woda ma byc oczyszczona przez gabke a pozniej wklad biologiczny czy na odwrot ???? drugie pytanie to wegiel, czy malo uzywany wegiel mozna osuczyc i kiedys tam jeszcze raz uzyc czy jest do wyrzucenia albo do trzymania w wodzie zeby go uzyc jeszcze raz ?

DARIUSZ
04-20-2004, 21:36
JA W KASKADZIE MAM TAKA KOLEJNOSC
1-GABKA
2-WEGIEL
3-KAMYCZKI-BIALE
WEGIEL TRZYMAM CALY CZAS I ZMIENIAM GO CO 6 TYG.
300L
80L
WEGIEL WYJMUJE POTCZAS STOSOWANIA LEKOW.
PO ZAKONCZONEJ KURACJI WKLADAM GO NA 24H I WTEDY GO
WYWALAM I PONOWNIE WKLADAM NA 6 TYGODNI.
ROBIE TAK OD 5 MIESIECY W KASKADZIE 80L
I W KUBELKOWYM W 300L :lol:
POZDRAWIAM.

AdamAGP
04-21-2004, 12:08
Ja tam bym w ogóle nie stosował węgal. Chyba, że po kuracji lekami. Wegiel wyłapuje również te pozytywne substancje, a woda nie powinna być sterylna, poza tym gdy się przepełni to ma tędencje do wypuszczania wszystkiego do wody. Jeżeli stosujesz jakiś nawóz dla roślin to uzywanie wegla jest bez sensu.

Janusz
05-21-2004, 08:54
Czy mógłbyś sprecyzować jakie korzystne substancje wyłapuje z wody węgiel?

XAC
05-21-2004, 11:53
Po pierwsze kolejność w filtrze :gąbka (mechaniczno biologiczny) potem reszta (chyba, że będzie jakiś czysto mechaniczny to na początek go). Po drugie ładowanie węgla do kubełka bez potrzeby(i otwieranie go co 1,5 miecha) pozostawiam bez komentarza. Po 3 po co komu węgiel na codzień.

Olo
05-22-2004, 20:46
Czy mógłbyś sprecyzować jakie korzystne substancje wyłapuje z wody węgiel?

Mikroelementa, nawozy itp, pozatym w cyklu ciągłym nie pełni żadnej sensownej funkcji, to tak jakbyś całe życie żarł po jedzeniu węgiel leczniczy (w końcu to to samo. Kiedyś, chyba w jakiejś książeczce Sękowskiego albo w "Między zabawą a fizyką" trafiłem opis regeneracji węgla aktywnego bodajrze parą wodną.

Janusz
05-24-2004, 08:43
Węgiel nie wyłapuje żadnych mikroelementów. Nawozy owszem,ale tylko te organiczne. Nie wiem skąd wynika nienawiść akwarystów do węgla,chyba z braku wiedzy. Węgiel usówa wszelkie produkty przemiany materii,a dobry węgiel czyni to lepiej niż torf.Pzdr

XAC
05-26-2004, 09:14
Węgiel usuwa produkty przemiany materii .... chyba w antymaterię.

AdamAGP
05-26-2004, 10:22
Węgiel nie wyłapuje żadnych mikroelementów. Nawozy owszem,ale tylko te organiczne.
No, nawozy chyba właśnie składają się głównie z mikroelementów

Nie wiem skąd wynika nienawiść akwarystów do węgla,chyba z braku wiedzy. Węgiel usówa wszelkie produkty przemiany materii,a dobry węgiel czyni to lepiej niż torf.Pzdr
Ja mam zbiornik roślinny i nawoże go codzienie, więc raczej bezsensowne byłoby używanie węgla - to nie nienawiść. Nie słyszałem żeby węgiel pochłaniał produkty przemiany materi - czyli co masz na myśli Gównicha
8) - większość opada na dno więc raczej nie trafiają do filtra i węgiel ich nie pochłania, chyba że porozkładzie, ale związków azotowych i fosforanów chyba też nie pochłania. Jendak nie jestem chemikiem więc nie wiem.