Zobacz pełną wersję : PODŁOZE DO MALAWI
daniel_c1
06-12-2005, 13:58
Witam,
Jakie jest najlepsze podłoze do pyszczaków??
Temat był wielokrotnie wałkowany i w rzeczywistości podłoże dla pyszczaków jest tylko i wyłącznie wyborem akwarysty. Niektórzy stosują ciemne i grube niektórzy jasne inni jasne i drobne ja polecam piasek.
U mnie jest piasek drobny ale nie typowy kwarc. Jest prawie tak drobny. Wrzuciłem do tego około 15 ślimaków świderków. Głównie chodzi o to że pysie lubia kopać i sami sobie stroja lokum to z takim piaskiem maja lepiej. To rzecz gustu. ja swój chwalę. Jest super.
horus_se
06-14-2005, 06:45
Ja mam piasek rzeczny + żwirek różnej granulacji do 3mm i ze wszystkim rybki sobie raadza, piasek rozgrzbują a kamyki wynosza w pysku
u mnie jest na dnie gruby żwir wiślanyna wieszchu drobny akwarystyczny i ntez nie mająproblemu z przekopywaniem go :)
Witam
Tak jak pisze Marking - tylko piasek plus dobra filtracja ( pojemność filtra! ).
Nie będziesz miał kłopotów z utrzymaniem czystości, odmulaniem i temu podobnymi sprawami.
Pozdrawiam
U mnie jest drobniutki żwirek (ale jeszcze nie piasek) biały i czarny (czarny ciut grubszy).
ja kupilem grys marmurowy. wyglada ladnie, ale strasznie glonami zarasta.
Witam,
jeżeli chcesz obserwować pełnie zachowań swoich podopiecznych zastosuj niezbyt drobny, najlepiej ciemny piasek.
Pysie uwielbiają go przekopywać :lol:
Rafał Kozera
07-29-2005, 10:06
ja kupilem grys marmurowy. wyglada ladnie, ale strasznie glonami zarasta.
Trochę ma również za ostre krawędzie
pawelcan
07-29-2005, 11:45
a ja mam żwir jasny gradacji 3-5 mm i tez bez problemu to przesypują