Zobacz pełną wersję : Co zrobic z tymi glonami!!!!
Ostatnio zauwazylem u mnie w akwarium ze mam coraz wiecej glonow.
Wyczytalem ze na podstawie moich obserwacji
wskazuje na to ze są to Okrzemki –czyli " popularne w akwariach,
lubią słabe oświetlenie, pokrywają wszystko, co jest w zbiorniku,
są dość trudne do mechanicznego usunięcia.
Mają brązową barwę, nieraz złocisto-miodową."
Dajcie mi jakąś poradę-jak ich się z akwarium pozbyc.
A co najwazniejsze co mam robic
aby sie u mnie nie pokazywaly więcej.
Jak mam zadbac o akwa od początku aby nie mieć z tym problemu.
Czekam na wasze opinie. :(
Myślę że musisz dorzucić troszkę informacji żeby uzyskać jakąś poradę:
- jakie akwarium
- jak dawno zalane
- jaka obsada (rybki i roślinki)
- jakie oświetlenie
- jakie filtrowanie
- jakie podmiany wody
- jeśli to możliwe jaki poziom NO3, PO4 i twardości...
:?: :?: :?:
Myślę że musisz dorzucić troszkę informacji żeby uzyskać jakąś poradę:
- jakie akwarium
- jak dawno zalane
- jaka obsada (rybki i roślinki)
- jakie oświetlenie
- jakie filtrowanie
- jakie podmiany wody
- jeśli to możliwe jaki poziom NO3, PO4 i twardości...
:?: :?: :?:
moje akwa to:
54 litry, 1 swietlowka 15W zalane woda 3 tygodnie temu, rybki to molinezje, mieczyki , gupiki , neonki , 2 sumiki i zbrojnik.
podmiany co 2 tygodnie(20%)
rybek jest okolo 30
poziom ph 7.4 ale nie sprawdzalem dawno filtr wewnetrzny typu: COMPACT (300l/godz)
Aleksandra
04-22-2004, 07:53
Masz za słabe oświetlenie - 0,27W/L. Minimum to 0,5 W/L. Jeżeli możesz to zamontuj jeszcze jedną świetlówkę. Jakimś rozwiązaniem jest założenie odblasku. Zmierz parametry wody. Bez tego się nie obędzie. Eliminując przyczyny powstawania glonów będziesz kręcić się w kółko. Może masz za dużo fosforanu i azotanów?
Uważam, że masz za dużo ryb. 30 szt w 54 litrach.
Podmieniaj wodę co tydzień ok 15 - 20%. I oczyszczaj dno odmulaczem!
Zmniejsz trochę ph, przynajmniej do 7. (zrobisz to dodając około 5% wody destylowanej do ilości wody którą wymieniasz).
Nie przekarmiaj ryb. Nie zjedzony pokarm rozkłada się na dnie i powoduje wzrost szkodliwych składników w akwa i co za tym idzie rozwój glonów.
Twoje akwa jest po prostu jeszcze nie ustabilizowane. Musi dojrzeć wtedy ustabilizują się wszystkie parametry. Napisz czy nawozisz rosliny. Jeżeli tak to czym. I co wlewałeś do wody. Koniecznie zmierz poziom NO3!
Powyższa odpowiedź jest kompletna jeśli chodzi o wszystkie glony. Jeśli chodzi o okrzemki to skoncentrowałby się na częstszej podmianie wody - 2-3 razy na tydzień tyle co napisałeś do czasu kiedy akwarium w pełni dojrzeje.
Druga ważna sprawa do oświetlenie - dobrze byłoby zwiększyć chociaż o 10W...
Jeśli te 30 rybek to w większości żyworódki to faktycznie masz ich dużo za dużo, nawet jeśli 20 z nich to są neonki, to i tak w świeżym akwarium to za dużo. Jak nie ograniczysz ilości rybek to zaraz po okrzemkach będziesz miał komplet wszystkich innych glonów... :(