PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy. Mam jakieś paskudctwo w akwarium

Waldek
04-20-2004, 19:19
Od dłuższego czasu moje ryby w 120l akwarium nękają choroby. Jestem początkującym akwarystą dlatego proszę o pomoc. Mam akwarium ogólne w którym miałem Trzy platki, (niebieskie) dwa głupiki, dwa mieczyki, osiem skalarów, kiryska, i dwa glonojady (zbrojniki). Dwa miesiące temu nagle padły mi dwa mieczyki, zrobiły się ciemne na grzbiecie. Zastosowałem kurację (sera costa) Sądziłem że mam po kłopocie, ale nic z tego, po odstawieniu leków u kilku skalarów pojawiły
się białe wykwity na pyszczkach. Po rozpoczęciu kuracji (ichtiosan) bezpośrednio po tarle zdechły mi dwie platki (samice), oraz samica gupika. (Młode odchowałem w drugim akwarium). Jedna z platek
(tak wskazywały objawy) miała puchlinę. Po kuracji ichtiosanem znowu przez jakiś czas spokój. Ponowny nawrót choroby ojawił się w postaci (oprócz stale białych pyszczków u skalarów raz mocniej to słabiej) pleśni na ciele i oku jednego ze skalarów. Zastosowałem MFC 2000 a chore miejsca odkaziłem wacikiem. Pomogło ale gdy tylko przejdę z dawki leczniczej na zapobiegawczą choroby wracają W międzyczasie skalary składały ikrę, która w krótkim czasie pleśniała. Tylko w czasie gdy
stosowałem ichtiosan łącznie z MFC 2000 odchowałem kilka larw skalarów. Ale nie mogę przecież trzymać ich cały czas na lekarstwach. Wyczytałem gdzieś że trzeba zastosować jakiś antybiotyk ale
nie wiem jaki Jeżeli ktoś wie to prosze o informację jaki i jak go stosować. A może jest jakaś inna metoda na pozbycie się zarazy.

Klayman
04-21-2004, 13:59
Z opisu wynika, ze jest to SPIRONUKLEOZA. Powoduja ja wicienie. Kuracja z Metronidazolu /mozesz zakupic go w aptece ale jedynie na recepte/ lub AQUASAN firmy ZOOLEK /w wiekszosci zoologicznych/.

Waldek
04-21-2004, 20:04
Dzięki. Z załatwieniem lekarstwa nie ma problemu ale jak go stosować

Katka
04-21-2004, 20:11
Moim zdaniem jest to FLEXIBAKTERIOZA.
Ale przede wszystkim zacznijmy od tego, że przyczyna prawdopodobnie leży w złych warunkach wodnych. Osiem skalarów na 120l to jest masakra dwa to wszystko co powinno tam być. Jak często podmieniasz wodę, jakie ma parametry (o ile je mierzysz?). Tymi wszystkimi lekami, które wcześniej podawałeś wyjałowiłeś filtry, czy jakoś je potem zaszczepiałeś? Być może, oprócz Flexibakteriozy, masz jeszcze inne infekcje w akwarium.

Waldek
04-22-2004, 13:00
Podczas ostatniego badania wody zresztą jak zawsze wszystko OK
azotany na żółtym (pierwszy zakres) ph 7 twardość ogółna 6 węglanowa 4
A tak właściwie kto Ci powiedział że jest ich za dużo. Całe stadko dostałem od kumpla który z powodzeniem trzymał je w 40l ponad rok i nic mu nie padło. Wprawdzie się nie rozmnażały, ale skoro u mnie trzy parki składają ikrę to chyba z warunkami nie jest najgożej. Problem leży w tym że mam jakieś bakcyle w wodzie i nie wiem jak się tego pozbyć. Wodę podmieniam co miesiąc

Klayman
04-22-2004, 13:15
u kilku skalarów pojawiły się białe wykwity na pyszczkach.

Te objawy sa typowe przy obu tych chorobach czyli przy SPIRONUKLEOZIE i FLEXIBAKTERIOZIE i obie te choroby sa bardzo prawdopodobne. Mozliwe, ze jest wiecej niz jedna choroba w Twoim akwarium. Poza tym 8 skalarkow w 120 litrach to meczarnia dla nich chociaz mimo to, jak napisales, moga sie rozmnazac. Nie wypowiem sie o koledze, ktory trzyma 8 skalarkow w 40 litrach. Rozpoznaj dobrze chorobe i zastosuj odpowiednie leczenie. Moze napisz cos wiecej. Jak wygladaja te wykwity /wielkosc, jak wygladaly/.

Waldek
04-25-2004, 09:34
Z pleśniawą na ciele chyba mam już spokój bo skalar u którego to wystąpiło całkiem wyzdrowiał. Najpierw odpadła pleśń z grzbietu i oka a następnie rany się zabliźniły. Natomiast zaobserwowałem dziwne zachowanie jednej pary skalarów która złożyła ikrę. Otóż strasznie zaciekle walczyły między sobą by za chwilę razem wachlować ikrę którą złożyły na szybie. Ponieważ strasznie pocharatały sobie pyski dlatego musiałem zabrać im ikrę. Jak narazie pyski się goją mimo że stosuję tylko zapobiegawczo ichtiosan. Jeżeli choróbsko nie wróci to OK, ale boję się że zaraza drzemie by znowu uderzyć. Dlatego wolałbym mieć coś pewnego w apteczce. Dzięki za informacje, które od was otrzymałem ale ciągle brakuje wiadomości na temat leku! i jego dawkowania! Podejrzewam że teraz mogę mieć problem tylko z białymi wargami skalarów, które wprawdzie zostały tylko u trzech skalarów ale ciągle jeszcze są (biały kawałek dolnej wargi). Ta biel to oznaka choroby, która występuje w moim akwarium najdłużej. Jeśli wiecie jak się tego pozbyć to napiszcie. Znacznie poprawiła się kondycja wszystkich ryb. Pozdrawiam Waldek