Zobacz pełną wersję : Oprawki niebryzgoszczelne a bezpieczeństwo
W pokrywach akwarystycznych widziałem, że do montażu świetlówek używa się oprawek bryzgoszczelnych. Jednak jestem w takiej sytuacji, że nie mam jak takowych zdobyć. Czy użycie zwykłej oprawki, jest niebezpieczne? Waham się, czy szukać bryzgoszczelnych, czy po prostu pójść i kupić zwykłą oprawkę..
.
dziadekk
04-20-2004, 18:47
To zależy w głównej mierze, jakie masz ryby.
Jeżeli są spokojne i nie chlapią zanadto na wszystkie strony :lol: to IMO nie wydają się one rzeczą najwyższej wagi.
Ja od......w zasadzie od początku posiadania baniaka (a to już ....naście lat) mie stosowałem ich i nic mi jeszcze nie wybuchło ani nie miałem żadnych problemów z elektrycznością "w domu i zagrodzie" :1:
Jezeli nie mozesz zastosowac bryzgoszczelnych to zwykle owin tasma.. efekt podobny a duzo tanszy ;)
Ja miałem najpierw pod pokrywą szybę i zwykłe oprawki i nic się nie działo, bo woda nie przedostawała się przez szybę. Stwierdziłem jednak, że kamień się osadza i są straty światła, więc zdjąłem szybę i zastosowałem oprawki bryzgoszczelne (wolę dmuchać na zimne :wink: ). Kupiłem je na stronie www.warlight.pl a dokładnie tu: http://www.warlight.pl/cennik.php?ID_kat=11 pozycja 103694 Oprawka hermetyczna IP65 7.21
Karol Kaniewski
04-20-2004, 19:31
Jezeli nie mozesz zastosowac bryzgoszczelnych to zwykle owin tasma.. efekt podobny a duzo tanszy ;)
A czy taka tasma sie nie przepali ?? Albo stopi ??
ja ja stosuje (lub koszulki termokurczlliwe - 5zl/mb srednica 4cm - kurcza sie do 1cm)
i nigdy nie mailem przypadku stopienia/spalenia..
zreszta nie na darmo nazywa sie to izolatorami ;)
To zależy w głównej mierze, jakie masz ryby.
Jeżeli są spokojne i nie chlapią zanadto na wszystkie strony
No akurat te akwarium będzie przeznaczone na holendro/kotnik dla gupików :D
Z tą taśmą miałbym wątpliwości... Tak jak napisał Karol, nie wiem czy by w pełni zabezpieczyła przed wodą.
Aha, jeśli jesteśmy w temacie, lepiej zamontować do akwarium 20L 2x8 W czy 3x8 W?
Karol Kaniewski
04-20-2004, 20:02
Aha, jeśli jesteśmy w temacie, lepiej zamontować do akwarium 20L 2x8 W czy 3x8 W?
Jesli to Holender ma byc to oczywista sparwa ze lepiej wiecej. IMO 2 x 8 W powinno starczyc.
koszulki termokurczlliwe
Gdzie to dostac mozna :?:
Koszulki kupisz w kazdym sklepie elektronicznym...
co do zabezpieczania tasma izolacyjna to jezeli nie chcesz ufac temu sposobowi.. to kup tasme samowulkaniuzujaca.. ona sie ladnie zleje.. jest stosowana do zabezpieczania zlacz instalacji antenowych na wolnym powietrzu ;) (ale to wersja mocno ekstremalna)
Też mam zamontowane w pokrywie zwykłe oprawki do świetlówek(nigdzie nie dostałam bryzgoszczelnych) Końcówki świetlówki zabezpieczone mam zwykłą dętką rowerową :) Jak narazie dętka sprawuje się dobrze i jest tania :wink:
Mozna zastosować do uszczelniania zwykłych oprawek np.silikon akwarystyczny.Sam zrobiłem ostatnio pokrywę ze zwykłymi oprawkami i miejsca podłączenia kabli ładnie wysmarowałem silikonem - to samo można zrobić z połączeniem świetlówki z oprawą - w sumie przy wymianie ( przecież nie tak aż często ) delikatnie dobrym nożykiem nacinamy miejsce łączenia świetlówki z oprawą , wymieniamy i znów silikonujemy.
Taśma samowulkanizacyjna to b.dobry pomysł (wiem coś o tym , bo na codzień jej używam) , ale warunek - musi być dobra - a to kosztuje.Zdecydowanie więcej niż silikon.To taka moja mała rada - silikon starannie rozprowadzony wcale nie szpeci - a jeśli nawet ktoś manualnie się nie wybija - wszystko przecież jest zakryte.
Mam przy okazji pytanie :oops: - co nazywane jest spienionym PCV ? Pytałem w wielu miejscach i spotykałem się z ... :shock: