Zobacz pełną wersję : [425l][SA] Altumy w moim akwa
Witam!
Pozdrawiam wszystkich i przedstawiam swoje akwarium.
Wymiary - 150 x 50 x 60
Oświetlenie - 4 x 36W Leuci
Obsada aktualna:
3 x Altum średni
7 x Altum malutki
3 x Kosiarka duża
2 x Kosiarka mała
12 x Otocinclus
8 x Drewniak
2 x Ancistrinae L-200
1 x Hypancistrus zebra
A teraz obrazki, jednak z innego serwera, bo nie chcę rekompresować, a tu agraniczenie do 100 KB...
Oto Altumy...
http://www4.webtel.pl/slaweck/scan1.jpg
A teraz widok ogólny
http://www4.webtel.pl/slaweck/scan3.jpg
Super tło,super korzeń i całe akwarium jest extra :11:
matyjasz
04-20-2004, 16:09
Zajebis... akwa!! 5+ miałbyś szóstke tylko nie podoba mi się ten podzielony żwir..Skąd takiego super korzenia wziołeś ?
Tak, to jest to co ja najbardziej lubię :D .
Jak zobaczyłam pierwsze zdjęcie to się zachwyciłam, na drugim jest nieco gorzej, ale mam nadzieje, że to dopiero początek i będzie z tego naprawdę piękne akwarium.
Z przyjemnością będę śledzić dzieje tego baniaka o ile nam autor to umożliwi.
przepiekne wystroik akwa - po prostu zajefajne. Dwa malenkie minusy za bardzo widoczne podzielenie zwirku oraz za 'zabke' na przedniej szybie. Czy nie moznaby tego jakos zamaskowac ? Moze czyms podeprzec od tylu ten fantastyczny okazik ?!? Nie mniej akwa na 5 z plusem ...
Bardzo ladny baniak. Tylko jakbys wlasnie te przegrode jakos ukryl. Moze jakbys ja posmarowal silikonem, a potem zwirem obsypal to by jej nie bylo widac.
Michał J
04-20-2004, 17:33
:shock: Zamocne Akwa :!: :11: Bardzo mi się podoba :!: :!: :!: Tylko ten podział żwiru wszystko psuje. A tak to jest extra :!:
Nie szukajcie dziury w całym. Akwarium mi się bardzo podoba, nawet tego podziału nie widać, a przedzielony na dwa tylko dodaje uroku!! Masz 6! :D
eremenik.
04-20-2004, 18:57
brak slow po prostu tak dalej moja ocena 6 :)
Karol Kaniewski
04-20-2004, 19:09
MOja ocena to 7 w skali 6 stopniowej :wink:
Mozna wiedziec ile Cie kosztowalo to tlo :?:
Dzięki za pochwały i słowa krytyki również :)
Odpowiadając na pytania i uwagi:
- korzenie udało się wybrać w Latosie
- przyssawka na przedniej szybie pełni rolę blokady przeciw wypływaniu korzeni (na bocznej szybie jest druga, a z tyłu korzeń opiera się o tło i tym sposobem trzyma pod wodą również drugi). Korzenie mam nadzieję w końcu przestaną wypływać, a jedynym miejscem gdzie byłem w stanie w całości je zanurzyć to akwarium - więc z wygotowywania nici...
- przegroda była praktycznie niewidoczna, jednak drewniaki drobny żwir formują zupełnie po swojemu... w zasadzie już się zdecydowałem dać im eksmisję, wtedy podniosę poziom obu żwirków i powinno być OK
- na podział żwiru zdecydowałem się ze wględu na dwie sprzeczne ze sobą potrzeby: roślinki potrzebują żwirku grubszego, karmienie ryb przydennych stanowczo lepiej udaje się na żwirku drobnym
- tło strukturalne kosztowało ok. 300 zł
- nad roślinkami jeszcze pracuję - podstawą jest duża ilość żabienic i zwartek (zgodnie z biotopem), które zresztą widać, jednak cały czas szukam co do nich dodać...
Czy mógłbyś wstawić fotke Hypancistrusa zebry :?:
P.S. Akwa EXTRA jak już pisałem :D
Zeberka nie miała ochoty na sesję zdjęciową, jak tylko próbowałem zrobić zdjęcie, od razu się chowała... :(
Za to inne rybki nie miały nic przeciwko...
Piękne masz te Ancistrinae L200 :) , ja mam Ancistrinae sp. L186a.
Piękne masz te Ancistrinae L200 :) , ja mam Ancistrinae sp. L186a.
Dzięki :D
Na pewno chodzi ci o L186 :?:
Znalazłem, że nazwa gatunkowa L186 to Pseudacanthicus sp. i jest to czarny potwór rosnący do 60 cm... Może chodzi o L189 - to jest Ancistrinae sp. i całkiem ładnie się prezentują szare paski... :wink:
Oczywiście piszę na prodstawie tego co mogę znaleźć w internecie, a może wrzuciłaś tutaj jakieś zdjęcia :?:
Jesli przyssawki sa jedynie tymczasowe to jeden malenki minusik. Drugi w takim razie dostaniesz jak pozbedziesz sie Bunocephalusow :wink:. To taka 'zajefajna' rybka. Poza tym extra ... i wiecej fotek prosze.
Na pewno chodzi ci o L186 :?:
Oczywiście piszę na prodstawie tego co mogę znaleźć w internecie, a może wrzuciłaś tutaj jakieś zdjęcia :?:
Nie L186 tylko dokładnie tak jak napisałam, czyli L186a (Ancistrinae sp.) jest to zupełnie inna ryba (skądinąd dość rzadka i mało jest o niej w internecie) dokładnie taka jak tu :arrow: http://www.planetcatfish.com/catelog/loricari/ancistri/1022_f.php a zdjęcia mojej postaram się zapodać w najbliższym czasie. A co do wielkości to nie wiele mniejsza rośnie bo do ok. 50cm :lol: .
Akwa klasa :11:
A na zebre też czekam z niecierpliwością.
Jak ja to mowie akwarium ciachoskie...... brakuje mi w nim jednej rzeczy - bardzo fajnie by wygladala kryptokoryna wysokopienna, i fajnie by bylo, gdyby była ona taka juz wieksza, gdyz jak liście sa tuż pod szkłem wody to bardzo fajny efekt tworza, jak pada na nie swiatło. Powstanie troszke cienie, kolor lekko zielony przbije hmmm miodzia :P Ta kryptokoryna to takie moje zboczenie :lol: Ogolnie 6- (minusik wiadomo za co)
Pozdro i czekam na zdjecie ..... jak kazdy
corydoras
04-24-2004, 10:24
potega :!:
no i te zeberki i towarzysze :wink:
Bardzo fajne,a ten korzeń to strzał w 10.akwa chyba świeże.
A jeśli tak przeszkadza ta przyssawka wszystkim to może uwiąż go na żyłce do jakiegoś kamienia, az przestanie wypływać.
A wogóle to te oceny(cyferki ,a nie obiektywna) są bez sensu,tym bardziej ,że niejednokrotnie oceniający negatywnie niebardzo sami maja się czym pochwalić.
A Tobie szczególnie się chyba Katka podoba ,bo to Twój styl :D
A Tobie szczególnie się chyba Katka podoba ,bo to Twój styl :D
Mnie się pytasz czy mi się podoba :?:
Oczywiście, że się podoba i to bardzo, jak sam zauważyłeś to moje klimaty :D .
Muszę się zebrać i porobić jakieś zdjęcia mojej 300-tce, bo tych jeszcze nie widzieliście.
Podzielam zdanie innych, po prostu piękneeeee :wink:
baniak spoko korzen zaje.....
Piękne ! przydał by się rekinek :D
wojtass_maniak
05-16-2004, 21:53
to sa te altumy:-/ ja tam ino skalary widze:) altumy to jakas odmiana czy co:-/ Ale akwa jest super:) 6 ze sloneczkiem:) Korzenie i tło the best.
Piękne akwa! Chciałbym takie mieć... Próbowałem zrobić coś w tym rodzaju w 54 litrach, ale mam więcej roślin. Piękne korzenie, altumy są cudowne! Gdyby to było moje akwarium dorzuciłbym kupkę liści dębowych na dno i wpuścił jakieś małe, śliczne apisto.
Pozdrawiam, oby zbiornik piękniał z każdym dniem, Mati. :D
mało kiedy tło i wystój dobrze do siebie pasują, jednak u ciebie ten korzeń + tło wyszło nieżle
1)gdzie jest ten Latos?
2) jakie masz pływające rośliny?
pozdrawiam
tt
może gdzie nie gdzie za roślinami wgłębka, ale czy to biotop...
odpowiem sobie na 1) wiem gdzie jest Latos
i czekam na odpowiedż o roślinach pływających
pozdrawiam tt
odpowiem sobie na 1) wiem gdzie jest Latos
i czekam na odpowiedż o roślinach pływających
pozdrawiam tt
Pływała Pistia - niestety już jej nie ma... :(
Aktualnie przeżywam atak stułbi - jest praktycznie wszędzie i ślimaków :evil:
Ze zmian pozytywnych - 108W więcej w 2 świetlówkach T5 - roślinki już chyba zauważyły...
Obiecany portrecik - co prawda dalej nie najlepszy ale polowałem na tą fotkę chyba z godzinę...
akwarium nie w moim guscie zbyt ponure .ale korzen abrdzo fajny :) ]
zapiera dech :11:
nie masz takiej zeberki na zbyciu ja mam albinosy jak na fotach :wink:
Po prostu piękne :D
Bardzo lubie takie klimaty jak w twoim baniaku :wink:
zapiera dech :11:
nie masz takiej zeberki na zbyciu ja mam albinosy jak na fotach :wink:
Myślę że będę miał, za rok, dwa... 8)
Ale najpierw muszę zakupić małe stadko (już usilnie szukam), które rozmnożę... :)
czekam na rozmnożenie z utęsknieniem :wink: :lol:
No to stadko już jest i wygląda że pasiaczki czują się dobrze...
siemka......mam pytanko co do tych zeberek ile taka jedna sztuka kosztuje?..no i czy sa latwe w hodowli
Pozdro Tomek
Ostatnia znana mi sprzedaż w sklepie, to niecały miesiąc temu poszła zeberka za 450,- (AnnaZoo W-wa). Teraz wszyscy czekają na dostawę zapowiadaną od 2 miesięcy przez hurtownię A.Ziarki. Sklepy AnnaZoo i Kakadu twierdzą, że jak tylko się ta dostawa pojawi, to będą mieli rybki, ale cena ma być w granicach 450-500,- zł.
Dla porównania cena w Niemczech to 70-80 EURO, choć zdarza się i 175,- i rybki są dość często dostępne.
W USA cena 80 USD i dostępność bezproblemowa.
Sam jestem ciekaw ile kosztują w Brazylii i ile trzeba zamówić, żeby dostarczyli do Polski.
jak możesz to zrób kilka fotek zeberek w powiększeniu :11: :9:
OK. Na początek może dam zgrupowanie rodzinne, a jak będę miał lepsze to będę dosyłał... 8)
coś pięknego ale co do ceny w Rzeszowie były w sklepie po 180 zł ale tylko krótką chwilę :cry:
szymond15
07-17-2004, 08:30
extra te zeberki (tylko ta cena)
Akwarium super bardzo mi sie podoba :lol: . mam tylko male pytanko ile wydales na ryby bo altumy sa drogie nie wspominajac zeberek :(
Ekstra akwarium :) zeberki fajne :) ale drogie :(
Tez chcialbym takie duze i ladnie urzadzone akwa.... Ale gdzie to postawic? ;)
Pawel Stolarski
07-26-2004, 20:08
SLaweck jeśli bedziesz miał młode glonojady zeberek to ja się pisze na nie
no wlasnie jak tam zeberki ???
Piotrek_1
02-20-2005, 15:38
Mam pytanie odnośnie Ancistrinae L-200 do ilu dorasta? Na planetcatfish podają że do 18 cm, w "Loricariidae all L-Numbers" firmy Aqualog że od 12-15cm. Wie ktoś dokładnie? I czy zjada rośliny?
mrbombelek
02-21-2005, 14:20
Super akwarium. Najbardzo podoba mi sie ten korzeń . Powiedz mi gdzie mozna taki dostać.
eretmodus
02-21-2005, 14:56
Piękne Altumy!!!!!!!! Sam przymierzam się do nich ale będę miał tylko do 6 sztuk bo zbiornik więcej nie pomieści(390 l). Napisz w jakiej wodzie pływają (chyba że przeoczyłem) , jak często robisz podmiany i ile wody , czym je karmisz , gdzie kupiłeś i za ile jeśli to nie tajemnica oczywiście. Każdy zachwyca się wystrojem akwa i choć jest co najmniej w porządku , to prawie nikt niezauważył że masz taki skarb.
Jeśli wolno mi coś dodać to posadziłbym jeszcze duuuużo Vallisneria spiralis lub innych wysokich roślin.
Pozdrawiam Artur.
Piękne Altumy!!!!!!!! Sam przymierzam się do nich ale będę miał tylko do 6 sztuk bo zbiornik więcej nie pomieści(390 l). Napisz w jakiej wodzie pływają (chyba że przeoczyłem) , jak często robisz podmiany i ile wody , czym je karmisz , gdzie kupiłeś i za ile jeśli to nie tajemnica oczywiście. Każdy zachwyca się wystrojem akwa i choć jest co najmniej w porządku , to prawie nikt niezauważył że masz taki skarb.
Jeśli wolno mi coś dodać to posadziłbym jeszcze duuuużo Vallisneria spiralis lub innych wysokich roślin.
Woda - pomiar z przed 3 dni:
NH4 - 0, NO2 - 0.01, NO3 - 3, GH/KH - 7
Wody nie podmieniam specjalnie, jedynie tyle co przy odmulaniu, co 1-1.5 mies. ok 30-40 l.
Altumów ja mam niestety tylko 3 szt., reszta to 'dzikie' skalary wychodowane od maluszków...
Altumy kupiłem w już nie istniejącym sklepie w Jankach. Dzikie skalary nabyłem jako altumy w Pabemii.
Karmię mrożony wodzień, pokarmy płatkowe, mrożona ochotka, często też podwędzają glonojadom tabletki.
Muszę pstryknąć nowe fotki i zamieścić bo sporo się zmieniło.
Cudo paseczki najpiękniejsze ja też takie chcę
Aktualne parametry akwa są następujące:
Zbiornik: 150 x 50 x 60 (profilowany)
Oświetlenie: 4 x 36W T8 + 2 x 54W T5
Filtracja: Eheim pro 2226 + denitrator wężykowy 55 m śr. 8 mm
Eheim pro 2227 (wet/dry)
Obsada:
3 x Altum
5 x Skalar 'dziki' (dwa pływają w innym akwa)
grupka Otocinclus (nie potrafie policzyć ile)
4 x Sturisoma aureum
1 x Sturisoma barbatum (a przynajmniej jako taka kupiona)
2 x Zbrojnik niebieski
2 x Zbrojnik niebieski Gold
2 x L200
http://p.s.pl/~slaweck/akwa/pict1150.jpg
http://p.s.pl/~slaweck/akwa/pict1152.jpg
No tak, szyba wymaga doczyszczenia z glonów - tak dawno już tego nie robiłem... 8)
BTW: W związku z planami dokupienia prawdziwych altumów, oddam 7 sztuk skalarów 'dzikich', ale tylko w dobre ręce - wymagane posiadanie odpowiedniego zbiornika - już nieaktualne.
Piękne, bardzo mi się podoba, tylko że przez rośliny straciło trochę takiego "czarnowodnego" charakteru. Ale i tak mi się podoba. :D
PS. A jak akwarium dla zebr?
Piękne, bardzo mi się podoba, tylko że przez rośliny straciło trochę takiego "czarnowodnego" charakteru. Ale i tak mi się podoba. :D
W weekend mam zamiar urządzić wielkie cięcie po zimie... :)
Może odzyska troszkę charakteru... 8)
PS. A jak akwarium dla zebr?
Przygotowuję dodatkowe groty, do weekendu powinienem skończyć, to zamieszczę nowe zdjęcia...
mironers
03-30-2005, 22:41
Tak sobie przegladam i te twoje akwa sa zajebiste , choc musze przyznac ze przycinka sie przyda.
pozdrawiam
Emel Woo
03-30-2005, 22:57
Akwarium jest rewelacja. Bardzo mi się podoba. Czy te roślinki nawozisz jakoś co2 itp ?
niesamowite rośliny szczególnie kryptokoryny sa tak wielkie ze nei wyglądają jak kryptokoryny :shock: piękne
dominiksz
06-24-2005, 14:34
Dla mnie akwarium super ale musze przyznać iż bardziej oprócz piasku razi mnie podzielenie tylnego tła na 2 części. Jest to dużo bardziej widoczne od podziału piasku
Czy nie da się tego jakoś zamaskować