PDA

Zobacz pełną wersję : Z czym trzymac i ile??

dzager
06-10-2005, 22:44
Czesc,

Mam pare pytan, bo chcialbym zalozyc nowe akwa.
Chcialbym trzymac Labidochromis caeruleus (PYSZCZAK CYTRYNOWY). Akwarium o dlugosci 80 cm pojemnosc ok 100l ile pyszczakow moge trzymac i byc moze jakie jeszcze rybki.
Wogole chcialbym aby to bylo Akwa srodowiskowe.

Jeszcze chcialbym prosic o jakis adres jak wogole zaczac z pyszczakami.

Dzieki za pomoc!!

Bardock
06-10-2005, 23:09
Ehhh tyle juz bylo tematow na ten temat ze moglbys rzucic okiem pare tematow nizej lub skorzystac z wyszukiwarki by odnalesc to co cie interesuje. Ale wracajac do tematu w takim akwa 1 samiec 4 samice to wg mnie max i tylko jeden gatunek......chodz nie musi byc yellow.

dzager
06-10-2005, 23:28
Naczytalem sie ze 80 cm to minimum. I nic ladniejszego nie znajde chyba co by wlazlo w 80 cm dlugosci. Myslalem tez o Labidochromis lividus.

Bardock
06-11-2005, 09:50
- Pseudotropheus saulosi
- Iodotropheus sprengerae
- Maylandia livingstonii
- Pseudotropheus demasoni

Takie rybki takze mozna trzymac w takim akwa chodz te ostatnie sa agresywne lecz i tak 1-3,4 mozna smialo trzymac. Lecz dla poczatkujacego polecal bym raczej saulosi. A co do Labidochromis lividus jest to rybka trudno dostepna i rzadko spotykana w Polsce chodz moze mam stare dane :wink:

marking
06-12-2005, 14:26
Jestem przeciwny livingstonii jednak bardock a także przeciwny jestem demasoni. Akwarium jest za małe dla tych gatunków polecam na początek jednak labidochromis caeruleus gdyż jak rozumiem to twoja pierwsz przygoda z pyszczakami z jeziora Malawi.

dzager
06-12-2005, 21:20
... tak dopiero zaczynam. Moze zna ktos adres stronki na ktorej mozna znalesc sporo informacji o hodowili i opis biotopu dla tych pyszczakow (yellow)??

Bardock
06-12-2005, 21:58
www.malawi.pl bardzo dobra i kazdemu chyba znana strona :D

marking
06-13-2005, 12:09
Cóż nie zdążyłem polecić tego co polecił bardock więc tylko dodam jeszcze link do mojego serwisu www.akwarystyk.prv.pl w dziale artykuły artykuł labidochromis. Jest tam o różnych labidochromisach.