Zobacz pełną wersję : Potrzebna POMOC !!!!!
acytryna
04-20-2004, 07:57
Samiec Ramireza jest najwyraźniej chory, stoi przy powierzchni ryjkiem do góry jak by brakowało tleny a natlenienie jest dobre deszczownia skierowana równolegle do lustra wody i napowietrzanie 24h.
To coś żołądkowego chyba odchody długie nitkowate i białe tak ciągnie za soba. kARMIE MROŻONKAMI (ARTEMIA, dafnia, oczlik) i granulatem tetry.
Akwarium 112l. temp. 26, pH-7,2, kH-6, gH-11.
Brak mu ładnych kolorków choć przed tem był ładnie wybarwiony.
Co to jest Poradźcie POMOCY!!!!!!!
SPIRONUKLEOZA lub KAPILARIOZA poczytaj tu:
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm
acytryna
04-20-2004, 08:57
Jeśli to taka choroba to co najlepiej zastosować niestety nie mam drugiego akwa i musze podawać leki w ogólnym
Ja zaczęłabym od podania Metronidazolu (do nabycia w aptece, niestety na receptę) środek bardzo skuteczny (na jedną z tych chorób) a do tego nie niszczy flory bakteryjnej w akwarium ogólnym.
Dawkowanie: "Metronidazol (250mg) dodajemy 2 tabletki na 100 l wody oraz połowe tabletki rozcieńczamy i zamaczamy w niej pokarm. Po 3 dniach podmieniamy 40-50% wody. Po tygodniu powtarzamy całą kurację".
Wbrew pozorom nie masz co obawiac sie leczenia w ogolnym. Poza tym nicienie i wiciowce przenosza sie z ryby zywiciela na pozostale wiec jest mozliwosc, ze cale akwarium jest zarazone. Polecalbym Capifos /o ile nie masz delikatnych ryb typu neonki - nie znam reakcji, zbrojnikow - u mnie pecoltia vittata przyzyla kuracje i ma sie dobrze/. Capifos rozpuszczasz w wodzie i wlewasz do akwarium. Jest to produkt ZOOLEKU i cala fiolka wystarczy na 200 l. Dozowanie jest bardzo wazne poniewaz to bardzo silny lek i nie bez skutkow ubocznych. Po 3-4 dniach podmieniasz wode ok 40-50 % dolewasz swiezej, a reszte leku filtrujesz przez wegiel aktywny. Z mojego doswiadczenia wynika, ze musisz zaopatrzyc sie jeszcze w kilka innych lekow, poniewaz Capifos oslabia lekko rybki. Mozesz w trakcie leczenia zauwazyc pociemnienie ryb lub blakniecie /zaleznie od gatunku/. Poza tym niszczy prawie calkowicie slimaki.
Na wiciowce bardzo dobry jest Metronizadol - niestety dostepny jedynie w aptekach na recepte /kosztuje ok 80 gr/.
Capifos niszczy i wiciowce i nicienie wiec polecalbym jego zastosowanie.
Z Twojego opisu wynika, ze moze byc to jeszcze dosc ostre zapalenie przewodu pokarmowego. W takim przypadku wystarczy odlowic chora rybke do malego akwarium i zastosowac jej kapiel 3-4 dniowa z soli morskiej /1 lyzeczka na litr wody/.
acytryna
04-20-2004, 14:53
Niestety samiec amireza odszedł, dodałem metronizadol narazie 400 g bo tyle miałem (nie w tabletkach tylko w ampułkach w płynie) i namoczyłem granulat Tetry do jedzenia i takie podałem, jutro doleje jeszcze 100g
Mam nadzieje że pomoże.
Rozumiem że za 3-4 dni mam podmienić 40% wody i ponownie podać taką dawke tego leku
Odpowiedzcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
acytryna
04-20-2004, 14:59
I jeszcze jedno czy ten lek ma skutki uboczne i jak wpływa na rośliny i flore bakt. w filtrze
400 g ?? Chyba 400 mg ?!?! Chyba ze masz jeziorko do dyspozycji :wink:.
Szkoda tylko, ze zastosowales niepelna dawke, lek wedy jest mniej skuteczny i mozna jedynie zaszkodzic. Nie mniej co sie stalo to juz sie nie odstanie. Proponowalbym nie dolewac juz wiecej tylko czekac 3-4 dni i podminic 50 % wody. Jesli pelna kuracja /po tygodniu ponowic/ nie odniesie skutku polecalbym kuracje z Capifosu.
Metronidazol jest dostepny takze w postaci leku akwarystycznego. Zawiera go AQUASAN firmy ZOOLEK /20 ml na 200 l za 3.30 zl/ Metronidazol w aptece za 80 gr dostepny jedynie na recepte.
Jednak jesli zdecydujesz sie na jakakolwiek kuracje polacalbym pilniej obserwowac rybki i precyzyjniej zidentyfikowac chorobe. Z tego co napisales takie objawy moga miec co najmniej trzy choroby.
acytryna
04-20-2004, 15:32
Oczywiście że 400mg żona pracuje w szpitalu i akurat tyle przyniosła mi w płynie w ampułkach, myślisz żeby już jutro nie dolewać reszty bo moge to zrobić. Jestem w akwarystyce początkujący i co definiowania choroby to u mnie słabiutko narazie zdefiniowałem sklep z którego jadna po drugiej padają mi wszystkie rybcie, już tam nic nie kupie.
A objawy tak jak pisałem, pływanie przy powierzchni, brak apetytu, wyblakła ubarwienie i odchody takie długie nitkowate i białawe. U tego Ramireza wczoraj ciągneła się taka nitka długości ok. 4 cm.
Możesz spokojnie dodać jeszcze te 100 mg (ale pilnie obserwuj ryby), wielu akwarystów stosuje silniejsze dawki niż ta którą podałam (to zależy od ryb, jakie masz ryby?).
Z własnego doświadczenia polecam tak zrobić :arrow: po 3 dniach podmień wodę (40%-50%) poczekaj tydzień, daj znowu dawkę 500mg/100l i zostaw tak tym razem na 7 dni, u mnie w przypadku skalarów zawsze skutkowało. To też zależy jak jest zaawansowana choroba u ryb jak wiciowce zaatakowały już inne organy niż przewód pokarmowy leczenie może być bezskuteczne.
Metranidazol nie zabija flory bakteryjnej filtra, ponieważ działa tylko na bakterie beztlenowe, nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych na roślinach, ale nie mam specjalnie delikatnych.
acytryna
04-20-2004, 20:38
Dzięki Katka za porady dodałem te 100 mg i za 3 dni podmienie 40-50% wody a za tydzień powtórka z kuracji mam nadzieje że poskutkuje chyba że to jakieś inne pasudztwo
Dzięki
Możesz spokojnie dodać jeszcze te 100 mg (ale pilnie obserwuj ryby), wielu akwarystów stosuje silniejsze dawki niż ta którą podałam (to zależy od ryb, jakie masz ryby?).
Nie jestem za dolewaniem srodka w trakcie leczenia. W leczeniu wazne jest stezenie srodka i czas jego dzialania. W takim przypadku dosc ciezko okreslic czas dzialania odpowiedniej dawki. Z wlasnych doswiadczen wiem, ze takie kaplikacje nie wychodza nikomu na dobre. Osobiscie poczekalbym na czas az dysponowalbym odpowiednia dawka leku ewentualnie nie dolewalbym reszty w trakcie leczenia. Widac to jest moje zdanie i nie kazdy musi sie z tym zgadzac.
Nie jestem za dolewaniem srodka w trakcie leczenia. W leczeniu wazne jest stezenie srodka i czas jego dzialania. W takim przypadku dosc ciezko okreslic czas dzialania odpowiedniej dawki. Z wlasnych doswiadczen wiem, ze takie kaplikacje nie wychodza nikomu na dobre. Osobiscie poczekalbym na czas az dysponowalbym odpowiednia dawka leku ewentualnie nie dolewalbym reszty w trakcie leczenia. Widac to jest moje zdanie i nie kazdy musi sie z tym zgadzac.
Poniekąd zgadzam się z Tobą, błędem było zapodanie niepełnej dawki, ale jak już tak się stało to lepiej ją uzupełnić niż trzymać ryby w nieskutecznym jej stężeniu. Po za tym wielu fachowców zaleca uzupełnianie dawki metronizadolu podczas leczenia, ponieważ jest on lekko rozkładany przez światło (dlatego najlepiej jest podawać go na noc).
Co do stężenia środka leczniczego i czasu jego działania to wszystko zależy od tego, czym się leczy i jakie ryby. Doświadczeni akwaryści na bazie własnych doświadczeń i tak maja swoje własne przepisy na leczenie ryb, bo przecież trudno używać tej samej dawki przy leczeniu rybki 4cm i 40cm.
Katko, pozwol wiec, ze zacytuje siebie ...
Szkoda tylko, ze zastosowales niepelna dawke, lek wedy jest mniej skuteczny i mozna jedynie zaszkodzic. Nie mniej co sie stalo to juz sie nie odstanie.
Wiec wreszcie doszlismy do kompromisu :wink:. O rozkladzie Metronidazolu przez swiatlo nie wiedzialem ale z doswiadczenia stosuje lekko wyzsza dawke przez 3 dni /ok 115-120%/ czyli wszystko u mnie w porzadku. O dolewaniu w trakcie leczenia jzu sie wypowiedzialem i nadal podtrzymuje zdanie. Z reszta wypowiedzi zgadzam sie w najdrobniejszym szczegole. Poza tym dodam, ze doswiadczeni akwarysci rozne gatunki ryb roznie lecza. Ale to juz wyzsza szkola jazdy ...
Poza tym dodam, ze doswiadczeni akwarysci rozne gatunki ryb roznie lecza. Ale to juz wyzsza szkola jazdy ...
100% racji :) .
Jakiś kompromis zawsze się znajdzie :wink: :lol: .
acytryna
04-22-2004, 17:56
Ogromne dzięki za dyskusje na ten temat, dopełniającą dawke dolałem po 3 godzinach tak że chyba OK, jutro podmieniam 40% wody i prosze napiszcie kiedy druga dawka 500 mg leku czy od razu po podmianie czy później i czy ma trwać tydzień bez podmiany wody.
Wielkie Dzięki
Teraz tydzień przerwy bez leku.
Po tych 7 dniach ponowna kuracja.