PDA

Zobacz pełną wersję : kanibalizm u krewetek??

charon
06-09-2005, 12:33
Witam :)

Mam jedno (może głupie... :oops: ) pytanko... Czy istnieje coś takiego jak kanibalizm u krewetek :?: Dlaczego pytam... Mam w jednym z baniaczków dwie duże amano i dokupiłem do nich jakiś miesiąc temu trzy małe (ok 2 cm). Jakiś tydzień temu jeszcze je widziałem, a obecnie po maluchach ani śladu... :o W baniaczku pływają jeszcze małe gupiki, ale ich bym nie podejrzewał o konsumpcję krewetek... :? Wyjść z baniaczka nie powinny, bo jest raczej szczelnie przykryte... Zwłok też nie widziałem :D Czy ktoś z Was miał może podobny przypadek :?: Z góry dzięki za ewentualą odpowiedź :)

Pozdrawiam :D

monty
06-09-2005, 13:30
Napewno siedzą gdzieś przyczajone w korzeniu lub w jakiś innych kryjówkach. Ja niedawno doczekałem sie potomstwa krewetek, mają już ok 1 cm ale ile ich dokładnie jest to sam niewiem. :roll: Czasem widuje dwie, czasem pięć, ale chyba jest ich więcej bo to mistrzowie kamuflarzu. :P

charon
06-09-2005, 13:48
Tylko problem w tym, że szukałem bardzo dokładnie... Nigdzie ich nie ma... W baniaczku jest co prawda korzeń, ale nie za wielki... Poszukam jeszcze, ale wątpie w to, że się znajdą :(

Pozdrawiam

Jimmy
06-09-2005, 15:17
U mnie cardina japonica atakowały słabsze osobniki (własnego gatunku) możliwe że to było związane z lekkim przerybieniem (krewetek) w akwarium. Z tego co jeszcze zauważyłem mają świetny instynkt znajdowania osłabionej "ofiary"(w moim przypadku rzuciły sie na osłabionego zwinnika). Wszystko do działo się w przerybionym zbiorniku.

charon
06-09-2005, 15:26
A więc jednak kanibalizm jest spotykany u amano... :shock: Dziś postaram się jeszcze poszukać maluchów. Jeżeli nie znajdę, potwierdzą się moje przypuszczenia :(

Dzięki za pomoc :)

Patryś
06-09-2005, 17:09
No, Charon - zjedzeniem zwinnika przez Amano, nie można nazwać raczej kanibalizmem...

charon
06-09-2005, 17:42
Patryś - przeczytaj dokładnie post Jimmy... :x

U mnie cardina japonica atakowały słabsze osobniki (własnego gatunku) możliwe że to było związane z lekkim przerybieniem (krewetek) w akwarium.
Owszem jest tam równez mowa o zwinniku, a ja odniosłem się do pierwszej części jego wypowiedzi...

Pozdrawiam

zielonaherbata
06-13-2005, 22:23
a jaki jest filtr??? jezeli np aquel fan mini to tak jak juz pisano w innym temacie, moglo je wciagnac i zmielic a np inne rybki zjadly ten mielony swiezy pokarm :cry:

charon
06-14-2005, 08:14
To raczej jest mało prawdopodobne... Filtr jaki pracuje w akwa to kaskada Eheim Liberty 100, z prefiltrem na końcówce zasysającej w postaci gąbki z fana 1 (chyba) :)

Pozdrawiam :D