Zobacz pełną wersję : Co ze skalarami ?
Karol Kaniewski
04-19-2004, 21:56
Czesc :wink:
Mam dzis do Was pytanie. Jakie inne pielegnice mozna trzymac ze skalarami w 120 litrowym akwarium ? Mam 2 skalary.
Chodzi mi o jakies malo agresywne pielegniczki ktore by mi za duzej rewolucji nie zrobily w akwa :wink:
Jesli jakies polecicie to napiszcie porsze jeszce w jakiej liczbie moge je wpuscic.
Z gory dziekuje :)
Elo! Proponuje pielęgniczki Ramireza ponieważ są to bardzo widowiskowe i spokojne rybcie a co jest ich zaleta nie rosną szybko,za co są bardzo piekne.Do twoich skalarów proponowałbym wpuścić maks 2 lub 3 pary.Nie wiecej bo mogą być kłopoty rodzinne!!!
Pozdrawiam!!!!
Karol Kaniewski
04-20-2004, 18:13
Elo! Proponuje pielęgniczki Ramireza ponieważ są to bardzo widowiskowe i spokojne rybcie a co jest ich zaleta nie rosną szybko,za co są bardzo piekne.Do twoich skalarów proponowałbym wpuścić maks 2 lub 3 pary.Nie wiecej bo mogą być kłopoty rodzinne!!!
Pozdrawiam!!!!
Dzieki za odpowiedz. Tak chyba zrobie :wink:
A moze sa jeszce jakies pielegniczki ktore sie nadaja do mojego akwa :?:
eremenik.
04-20-2004, 18:46
a ja nie polecalbym hodowania ramirezek bardzo szybko zdychaja z nieokreslonych przyczyn i czesto choruja
Michał J
04-20-2004, 19:03
No oprócz ramireza to zostaje chyba tylko pielęgniczka kratkowana. Rośnie do 75 mm, jest spokojna, potrzebuje dużo kryjówek. (łać. Crenicara filamentosa )
mala_lady_pank
04-20-2004, 19:50
Z pielęgnic ewentualnie mogłabym polecić Pielęgnice Meeka. Są jednymi z najłagodniejszych pielęgnic(no chyba że trafi się tarło, to wiadomo....) i ładnie się chowają :wink:
Pozdrawiam
Karol Kaniewski
04-20-2004, 19:53
Dzieki Wam wszytskim.
Zdecyduje sie chyba na ramirezki :)
Mekka to spokojna pielegnica :?: :|
Michał J
04-20-2004, 20:23
Z pielęgnic ewentualnie mogłabym polecić Pielęgnice Meeka. Są jednymi z najłagodniejszych pielęgnic(no chyba że trafi się tarło, to wiadomo....) i ładnie się chowają :wink:
Pozdrawiam
To mam tak też w książce napisane, że są raczej spokojne. Ale duże rosną ;)
miałem mekki i napewno nie są spokojne :)
Karol Kaniewski
04-20-2004, 20:34
hmmm czyli kazdy mowi cos innego :|
Zalezy chyba na jaka parke sie trafi :wink:
mala_lady_pank
04-20-2004, 20:54
Ja mam 2 Meeki w 112 l i są bardzo spokojne(są nawet.....prześladowane przez wieloplamke :lol: i chowają się za filtr :lol: choć młode, to juz takie małe nie są więc.... :)
Na początku bałam się trochę, że w akwa bedzie zamieszanie i rostawianie innych rybek po kątach przez Meeki, ale się myliłam... :wink:
Troszkę się "kłócą" miedzy sobą, bo kupiłam je jak były malutkie a jak urosły to okazało się, że to dwa samce :D Ale krzywdy sobie nie robią, czasem tylko pyszczkami się poszturają :D
Proponuję pielęgnice skośnopręgie, w naturze żyją wraz ze skalarami :)
karolooz
05-06-2007, 16:35
moje pielegnice mekki zyja w zgodzie ze skalarami i nic sie nie dzieje. teraz tylko jak mam małe mekki to są agresywne a tak to pozatym nic nadzwyczajnego. I do tego śa przepiękne. Polecam mekki. mozesz z 2 pary wsadzic.