PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki środki stosować przy zakładaniu nowego akwa?

schris
04-19-2004, 21:41
Mam pewną sprawę.Odnosnie zakladania akwarium.Tzn nie zakładam go 1 raz ale chciałbym poradzic jakich najlepiej srodków uzywac.
Otóż ja zawsze stososowałem:
Sól
AquaSafe(Tetra),
EasyBalance(tetra)
NitrateMinus(Tetra)
TetraVital(tetra)
Bactozym(Tetra)
Nitrivec(Sera)

oraz równoczesnier z Tropicala(antychlor, MFC ,FerroActiv)

Moje pytanie dotyczy Czy te środki mogę mieszać albo czy tez po zmieszaniu stosuje tego za duzo.A moze wystarczy stosowac tylko sam antychlor lub cos w zamian. :roll:
Które z nich są lepsze wedlug was iktóre mam stosować.
Chciałbym poznac wasze opinie oraz co wy stosujecie przy zakladaniu nowego akwa.
Czekam na podzielenie sie wiadomosciami.

Duch
04-19-2004, 21:51
Ja bym niestosował nic...poza pożywkami dla bakteri nitryfikacyjnych Sera Nitrivec bo szkoda zachodu i pieniędzy.

Ja po zalaniu baniaka 180l, pierwszego i trzeciego dnia wypłukałem w nim gąbkę od filtra z dojżałego akwarium 25l oraz podawałem 1/3opakowania Nitrivecu. Następnie po kolejnych 5dniach ponownie wlałem troche nitrivecu, wlałem wodę, którą spuściłem w czasie podmiany z akwa 25l i wpuściłem pierwszą partię ryb. Po 4dniach następną itd.....

Obecnie jedyna chemia jaką używam to nawozy dla roślin i czasami Sera Fishtamin.

schris
04-19-2004, 21:54
Ja bym niestosował nic...poza pożywkami dla bakteri nitryfikacyjnych Sera Nitrivec bo szkoda zachodu i pieniędzy.

Ja po zalaniu baniaka 180l, pierwszego i trzeciego dnia wypłukałem w nim gąbkę od filtra z dojżałego akwarium 25l oraz podawałem 1/3opakowania Nitrivecu. Następnie po kolejnych 5dniach ponownie wlałem troche nitrivecu, wlałem wodę, którą spuściłem w czasie podmiany z akwa 25l i wpuściłem pierwszą partię ryb. Po 4dniach następną itd.....

Obecnie jedyna chemia jaką używam to nawozy dla roślin i czasami Sera Fishtamin.

Dzieki za odpowiedz

Hammer
04-20-2004, 06:27
Najlepiej pozwól akwa naturalnie dojrzeć, będzie z tego więcej pożytku, a ta cała chemia może tylko namieszać w parametrach wody co może być niprzyjemne czasem zabójcze dla ryb, jedyne co wlewam do wody to nawozy.....żadnej innej chemii!!

mapan
04-20-2004, 07:00
a ta cała chemia może tylko namieszać w parametrach wody

myślę, że na wodę już nie będzie miejsca, więc nie ma sie co obawiać, ale podobnie jak przedmówcy wystrzegam się chemii jak ognia, wolę stracić 1 rybę, niż zaszkodzic wszystkim. Oczywiście czasami jest to niezbędne, ale to naprawdę wyjątkowe sytuacje (głównie choroby ryb).
pozdrawiam
mapan

Ahmed
04-20-2004, 11:53
AquaSafe(Tetra),
EasyBalance(tetra)
NitrateMinus(Tetra)
TetraVital(tetra)
Bactozym(Tetra)
Nitrivec(Sera)

Ja stosuje od jakiegos czasu AquaSafe i jest ok, slyszalem tez ze Bactozym jest dobry, ale z uwagi na cene darowalem sobie jego zakup.
A srodkow mieszac nie polecam bo teoretycznie nie powinno zaszkodzic, ale cholera wie co po takim miksie z tego wyjdzie :twisted: Lepiej cierpliwie poczekac kilka dni, az sie woda sama wyklaruje, niz lac tyle roznych srodkow.

Nicpek
04-20-2004, 12:15
Zgadzam się z opinią moich przedmówców, a w szczególności Ducha. Jedynie przy starcie akwa możesz podać jakiś biostarter (ale nie musisz) np. wspomniany Nitrivic. Ja nawet przy podmianie zrezygnowałem z jakiegokolwiek antychloru - wymieniam 20% wody tygodniowo i leję prosto z kranu, nieodstaną. Nie nawożę (jedynie kulki gliniane do podłoża pod niektóre rośliny), nie podaję CO2. Takie low tech. Oświetlenie na poziomie 0,35 W/l. I się sprawdza - w podpisie masz adres strony, tam galeria "akwarium ogólne".

Zastanawiam się też nad całkowitą rezygnacją z filtracji i wystawieniem akwa na kilka godzin działania promieni słonecznych dziennie, ale na to jeszcze za wcześnie. Polecam wszystkim eksperymentatorom linki (niestety po angielsku):
http://mike-edwardes.members.beeb.net/plant/lotech.html
http://www.thekrib.com/Plants/Tech/tech-wars.html