Zobacz pełną wersję : Jaki środki stosować przy zakładaniu nowego akwa?
Mam pewną sprawę.Odnosnie zakladania akwarium.Tzn nie zakładam go 1 raz ale chciałbym poradzic jakich najlepiej srodków uzywac.
Otóż ja zawsze stososowałem:
Sól
AquaSafe(Tetra),
EasyBalance(tetra)
NitrateMinus(Tetra)
TetraVital(tetra)
Bactozym(Tetra)
Nitrivec(Sera)
oraz równoczesnier z Tropicala(antychlor, MFC ,FerroActiv)
Moje pytanie dotyczy Czy te środki mogę mieszać albo czy tez po zmieszaniu stosuje tego za duzo.A moze wystarczy stosowac tylko sam antychlor lub cos w zamian. :roll:
Które z nich są lepsze wedlug was iktóre mam stosować.
Chciałbym poznac wasze opinie oraz co wy stosujecie przy zakladaniu nowego akwa.
Czekam na podzielenie sie wiadomosciami.
Ja bym niestosował nic...poza pożywkami dla bakteri nitryfikacyjnych Sera Nitrivec bo szkoda zachodu i pieniędzy.
Ja po zalaniu baniaka 180l, pierwszego i trzeciego dnia wypłukałem w nim gąbkę od filtra z dojżałego akwarium 25l oraz podawałem 1/3opakowania Nitrivecu. Następnie po kolejnych 5dniach ponownie wlałem troche nitrivecu, wlałem wodę, którą spuściłem w czasie podmiany z akwa 25l i wpuściłem pierwszą partię ryb. Po 4dniach następną itd.....
Obecnie jedyna chemia jaką używam to nawozy dla roślin i czasami Sera Fishtamin.
Ja bym niestosował nic...poza pożywkami dla bakteri nitryfikacyjnych Sera Nitrivec bo szkoda zachodu i pieniędzy.
Ja po zalaniu baniaka 180l, pierwszego i trzeciego dnia wypłukałem w nim gąbkę od filtra z dojżałego akwarium 25l oraz podawałem 1/3opakowania Nitrivecu. Następnie po kolejnych 5dniach ponownie wlałem troche nitrivecu, wlałem wodę, którą spuściłem w czasie podmiany z akwa 25l i wpuściłem pierwszą partię ryb. Po 4dniach następną itd.....
Obecnie jedyna chemia jaką używam to nawozy dla roślin i czasami Sera Fishtamin.
Dzieki za odpowiedz
Najlepiej pozwól akwa naturalnie dojrzeć, będzie z tego więcej pożytku, a ta cała chemia może tylko namieszać w parametrach wody co może być niprzyjemne czasem zabójcze dla ryb, jedyne co wlewam do wody to nawozy.....żadnej innej chemii!!
a ta cała chemia może tylko namieszać w parametrach wody
myślę, że na wodę już nie będzie miejsca, więc nie ma sie co obawiać, ale podobnie jak przedmówcy wystrzegam się chemii jak ognia, wolę stracić 1 rybę, niż zaszkodzic wszystkim. Oczywiście czasami jest to niezbędne, ale to naprawdę wyjątkowe sytuacje (głównie choroby ryb).
pozdrawiam
mapan
AquaSafe(Tetra),
EasyBalance(tetra)
NitrateMinus(Tetra)
TetraVital(tetra)
Bactozym(Tetra)
Nitrivec(Sera)
Ja stosuje od jakiegos czasu AquaSafe i jest ok, slyszalem tez ze Bactozym jest dobry, ale z uwagi na cene darowalem sobie jego zakup.
A srodkow mieszac nie polecam bo teoretycznie nie powinno zaszkodzic, ale cholera wie co po takim miksie z tego wyjdzie :twisted: Lepiej cierpliwie poczekac kilka dni, az sie woda sama wyklaruje, niz lac tyle roznych srodkow.
Zgadzam się z opinią moich przedmówców, a w szczególności Ducha. Jedynie przy starcie akwa możesz podać jakiś biostarter (ale nie musisz) np. wspomniany Nitrivic. Ja nawet przy podmianie zrezygnowałem z jakiegokolwiek antychloru - wymieniam 20% wody tygodniowo i leję prosto z kranu, nieodstaną. Nie nawożę (jedynie kulki gliniane do podłoża pod niektóre rośliny), nie podaję CO2. Takie low tech. Oświetlenie na poziomie 0,35 W/l. I się sprawdza - w podpisie masz adres strony, tam galeria "akwarium ogólne".
Zastanawiam się też nad całkowitą rezygnacją z filtracji i wystawieniem akwa na kilka godzin działania promieni słonecznych dziennie, ale na to jeszcze za wcześnie. Polecam wszystkim eksperymentatorom linki (niestety po angielsku):
http://mike-edwardes.members.beeb.net/plant/lotech.html
http://www.thekrib.com/Plants/Tech/tech-wars.html