PDA

Zobacz pełną wersję : 55l

trevelyan
04-19-2004, 19:22
Mam puste akwa 55l.Nie wiem co znim zrobic-jakie rybki czy zmoe jakis fajny biotop czy co?Prosze o propozycje co do obsady

Cukier
04-19-2004, 19:31
możesz dać MI :lol:

Hammer
04-20-2004, 06:37
Dobrze zageść to akwa, dużo roślin pływających, rogatek, kabomby itp. i wpuść tam z 4-5 bojowników (1 samic reszta samice) a do tego jednego zbrojnika i kilka tak z 4-5 kiryskó, rybki naprawde warte obserwowania, te zaloty bojowników są po prostu PIĘKNE!!! i kiryski cały czas coś robią..

Boomer
04-20-2004, 07:42
Elo! Ja proponuje dość gęsto obsadzic je roślinami i wpuścić stadko neonków(czerwonych innesa lub czarnych),jakieś kiryski bo ot jest prawda że one zawsze cośrobią i nigdy nie zobaczysz ich długo w jednym miejscu.Jeżeli nie chcesz mieć neonków lubo to dal ciebie za mało to proponuje jakies bystrzyki no i do tego ze 2 zbrojniki. Jeśli przyjdzie mi do głowy jakaś inna obsada twojego akwarium to dam ci znac.

Pozdrawiam!!!!

Klayman
04-20-2004, 12:52
Osobiscie strzelibym sobie 'babkarium' ale to co z nim zrobisz bedzie zalezalo od Ciebie. Tej wielkosci akwaria ladnie wygladaja jako ogolne z duza iloscia roslin i malenkimi rybkami. Do tego kiryski, niewiekie zbrojniki i tyle ...

Aleksandra
04-20-2004, 14:28
Boomer napisał:
"wpuścić stadko neonków(czerwonych innesa lub czarnych)"

Moim zdaniem - odradzam neonki na początek. Jako jede z pierwszych zapłacą za błędy akwartstycze. (U mnie tak było :oops: ).
Na początek radzę wziąć coś do pisania i zeszyt.
Potrzebny ci będzie filtr, napowietrzniacz, (lub dwa w jednym), grzałka, termostat (lub dwa w jednym), termometr, oświetlenie.
Przemyśl jakie rybki będziesz miał. Proponuję zmierzyć parametry wody kranowej, której będziesz używał w akwa i pod nie dobierz rybki. Nie będziesz wtedy musiał kombinować jak obniżyć lub podwyższyć np PH wody. Przy wyborze ryb pamiętaj 1 cm dorosłej ryby na min. 1L wody w akwa! Neonki są rybami, które najlepiej czują się w stadzie min. 6-7szt. To też musisz wziąć pod uwagę.
Proste są gupiki, kiryski, kardynałki, mieczyki.
I tak najpierw kupujesz roślinki. Jak wszysko "dojrzeje" to dopiero wpuszczasz rybki.
Powodzenia.

eremenik.
04-20-2004, 15:16
jakieś kiryski bo ot jest prawda że one zawsze cośrobią i nigdy nie zobaczysz ich długo w jednym miejscu.

i tu sie myslisz kiryski wpardzi maja za zadanie czyscic nasze dno ale bardzo czesto odpoczywaja w kazdym razie u mnie bardzo czesto to robia
nie wiem moze trafilem na jakies leniwe:)

Boomer
04-20-2004, 15:43
Elo! U mnie kiryski zasuwają jak zle. NIe widziałem ich dużej w jednym miejscu jak 5 minut. Co do neonków to się zgadzam i przyznaje do błedu-nie nadają się na pierwsze rybki. Za to można do tego zbiorniczka wpuścić kilka sztuk platek!!!!

POzdrawiam!!!!

trevelyan
04-20-2004, 19:07
Boomer napisał:

Moim zdaniem - odradzam neonki na początek. Jako jede z pierwszych zapłacą za błędy akwartstycze. (U mnie tak było :oops: ).
Potrzebny ci będzie filtr, napowietrzniacz, (lub dwa w jednym), grzałka, termostat (lub dwa w jednym), termometr, oświetlenie.
Przemyśl jakie rybki będziesz miał. Proponuję zmierzyć parametry wody kranowej, której będziesz używał w akwa i pod nie dobierz rybki. Nie będziesz wtedy musiał kombinować jak obniżyć lub podwyższyć np PH wody. Przy wyborze ryb pamiętaj 1 cm dorosłej ryby na min. 1L wody w akwa! Neonki są rybami, które najlepiej czują się w stadzie min. 6-7szt. To też musisz wziąć pod uwagę.
I tak najpierw kupujesz roślinki. Jak wszysko "dojrzeje" to dopiero wpuszczasz rybki.
Powodzenia.
Ja mam 2 akwa i poprostu jedno chce przerobic:0TO nei tak ze ja jestem az tak zielony:)

Cukier
04-20-2004, 19:27
Nie pytaj się innych co masz z nim zrobic. Zrób to co chcesz. Tylko zastanów się dobrze. ja np chciałbym zmienic obsade mojego niewiellkiego akwarium ale nie mam co z rybkami zrobic. Moze kiedys doczekam sie na kolejne akwarium. Daj jakie FISH jakie Ci sie podobaja. Każdy ma swój gust!!

Aleksandra
04-21-2004, 08:56
Boomer napisał:

Powodzenia.
Ja mam 2 akwa i poprostu jedno chce przerobic:0TO nei tak ze ja jestem az tak zielony:)

Sory ale nie napisałeś tego wcześniej. Skąd mogłam wiedzieć. Puste akwa to puste akwa. :wink: