PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada i roślinki do akwa 150L? może być?

Gepard666
06-06-2005, 21:30
Powiem tyle ze mam akwa 150L dokłądniej dł/wys/szer 74/45/45
I chciałem zrobić to na biotop azjatycki.
Bardzo chciałbym mieć bocje wspaniałą :) a ze to staadna rybka to może tak ze 3 :)
bojownika 1 samiec 2 samice

To zego mieć nie musze :)
prętniki karłowate 3 sztuki
gurami złote lub mozaikowe (wole złote) 3 sztuki
12 neonki innesa

Cos mi podpowiada ze pomimo że to jeden biotop prawie ( :P neonki odstają :P ) Ale chyba coś za dużo labirentowców ;/ Ja chętnie zrezygnuje z reszty ale mimo wszystko chciałbym bocje i bojownika, takie duże "widzi mi sie", z reszty oge zrezygnować tz neonki łądnie wyglądają to bym je tez zostawił, reszta to tylko propozycja a ja jestem otwarty na zmiany. Z tego co czytałem bocja dosrasta do 15 cm w akwarium i sądzę że będzie jej u mnie dobrze.
Co do roślinek to chyba coś wybiore :P tylko jakbyście mogli podać pare łądnych wysokich i takie z których trawnik idzie zrobić.

Marcinus
06-06-2005, 21:35
Bocje w żadnym wypadku nie nadają się do takiego akwarium ,jest dla nich za małe,a one powinny być w stadzie [3 osobniki to nie jest stado].
Akwarium ma niby sporo litrów,ale bardzo nieciekawe wymiary. Bojownika możesz mieć,choć ja bym bardziej polecał Ci prętniki karłowate.
Do tego możesz dołożyć neonki.

Co do roślin to nic Ci nie powiem bo nie znam żadnych warunków jakie masz w akwarium.

Dawidowski
06-06-2005, 21:39
ja tak dokładnie sie nie znam ale myśle ze dla bocji to troche za małe akwa bo to rybki stadne i musiałbyś ich mieć ok 5

natomiast bojowniki i prętniki i gurami to rybki haremowe(1 samiec + 2-3 samice) i myśle ze napewno uzbierasz jakąś rozsądna obsade na dno ludzie dają takze piskorki i kosiarki - te ostatnie bardzo przyjemne :) mam 6 małych i nezłe wariaty z nich są

ale ja tez sie do końca nieznam niech sie starsi (stażem) wypowiedzą

jakbyś chciał to moge ci odstąpić samca prętnika karłowatego (niebieski) + parke małych odmiany sun set jeśli chcesz jakieś roślinki to też bo wybór padł na inne rybki jak cos to napisz mi na priwa lub na gg

pozdrawiam

Gepard666
06-06-2005, 23:12
No tak z tymi bocjami to rzeczywiście mała przesada :P ale fajne są :D musze puźniej pomyśleć o jakimś większym akwa (te zakłądam bo w szawce miałem za dużo pustego miejsca).
No ale cóż może rzeczywiście jakieś mniejsze :P
Dawidowski a co z tym kolcobrzuchem bo widziałem opis :D.

Czyli jak dla mnie pewniaki to Bojownik samiec + 3 samice
oraz stado neonków
3 kosiarki
czy oge w to włpożyć 3 krewetki? najlepiej odmiany red

A co wy do tego polecacie do takiego zestawu cobyście włożyli?

Yeti
06-07-2005, 06:29
(...) I chciałem zrobić to na biotop azjatycki. (...) 12 neonki innesa (...)
Tak przy okazji, to nie dość, że te neonki faktycznie odstają, to do tego lubią zdecydowanie niższą temperaturę niż reszta obsady.

Gepard666
06-07-2005, 12:58
Wiem wiem zauważylem to ale widziałem wiele akwariów z podobna temperaturą i z neonkami wsrodku.
No to moze byś mi pomógł i podał jakąś sensowną obsadę?

Marcinus
06-07-2005, 13:01
6 kirysków,harem bojka i moim zdaniem mogą być neonki.

kalisus
06-07-2005, 14:04
Tylko dlaczego w dziale azja tyle ameryki? Bo do tej obsady to teraz bojek jakoś nie pasuje. Proponje wyrzucić bojka i przenieść temat do działu ameryka.
POZDR.

Gepard666
06-07-2005, 17:09
kalisus czy ty wiesz o czym ty mówisz? Przeciez bojownik to biotop azji! Jak nei wierzysz zobacz posty (ich tematy) w dziale azja.
Marcinus twój pomysł mi sie podoba, tylko hmmm moge do tego dorzucić gurami? albo prętniki? lub brzanke wysmukłą?
Ps. rozgladałem się za piskorkami ale kurcze w bytomiu mamy kijowe sklepy zoologiczne ;/ Nawet fitra EHEIM 2213 PLUS nigdzie nie ma :/ Jakby ktoś miał namiar na taki w pobliżu bytomia (na śląsku) to neich poda gdzie można kupić.

Dawidowski
06-07-2005, 19:29
wiesz co myuśle ze spokojenie mozesz wrzucic prętniki, bojki, i gurami (np po jednym charemie) a jak chcesz typowo azjatyckie rybki to z reszty masz kosiarka, piskorek, zółtaczek indyjski, a zamiast neonek to np danio lamparcie też małe i ładne, skrzeczyki to bardzo ciekawe rybki ale ciezko znaleść.... i dużo innych a wiecej znajdziesz na
http://www.akwafoto.pl/baza.php?dz=biotop&action=dalej&poziom=1&ch_biotop=00001 - tam daj na podział geograficzny i azja
aha napisz jakie masz wymiary akwa bo jak masz bardzo wysokie to masz mniejsze pole manewru

ps. a ja stwierdziłem ze bede miał akwa 2 gatunkowe kosiarki i kolcobrzuchy :D (te ostatnie dzis nabyłem w liczbie 3)

Marcinus
06-07-2005, 19:47
wiesz co myuśle ze spokojenie mozesz wrzucic prętniki, bojki, i gurami (np po jednym charemie) a jak chcesz typowo azjatyckie rybki to z reszty masz kosiarka, piskorek, zółtaczek indyjski, a zamiast neonek to np danio lamparcie też małe i ładne, skrzeczyki to bardzo ciekawe rybki ale ciezko znaleść.... i dużo innych a wiecej znajdziesz na
http://www.akwafoto.pl/baza.php?dz=biotop&action=dalej&poziom=1&ch_biotop=00001 - tam daj na podział geograficzny i azja
aha napisz jakie masz wymiary akwa bo jak masz bardzo wysokie to masz mniejsze pole manewru

Nie czytasz dokładnie postów wcześniejszych,wyżej jest napisane jakie to akwarium ma wymiary.
Gepard możesz dodać harem prętnika,ale gurami sobie odpuść bo za małe akwarium [chodzi szczególnie o długość zbiornika,która jest za krótka jak na 3 samce budujące pod powierzchnią gniazdo]

kalisus
06-07-2005, 20:09
Kolego Gepard - wlasnie wiem co mówie/pisze. Prosze dokładnie przeczytać moj poprzedni post to się wszystko wyjaśni.
Chodziło mi o to, że proponowana przez marcinusa obsada byla mało azjatycka. Bojek jest jedynym azjatem, a pozostałe rybki to amerykanie. Po wyrzuceniu bojka robi sie amerykański biotop i dlatego moja propozycja o przerzucenie tematu. Czytajcie dokładnie zanim na kogoś naskoczycie...

Marcinus
06-07-2005, 20:27
Czytajcie dokładnie zanim na kogoś naskoczycie...

Ja na nikogo nie naskakuje,więc nie pisz w liczbie mnogiej :wink:
Kalisus masz jak najbardziej racje,że tamta obsada proponowana przezemnie była mało azjatycka,ale ostatni mój post zawiera pewną modyfikację,która nieco bardziej wchodzi w sferę Azji [ bojki,pretniki i piskorki],więc myśle,że spokojnie ten temat możemy zostawić w tym właśnie dziale,bo trzon obsady będzie raczej azjatycki.

Dawidowski
06-07-2005, 22:12
a ja żeczywiście nie doczytałem :oops: bardzo przepraszam :D

kalisus
06-07-2005, 23:22
Ehh, nie chciałem zeby wyszło w tym tonie... Nie jest w moim zamyśle atakować nikogo a na pewno nie Marcinusa. Chciałem po proostu sprostować sytuacje gdyż mój poprzedni post został źle zrozumiany. Nie chciałbym uchodzić z kogoś kto nie wie, że bojki są najbardziej azjatyckimi rybkami na świecie... :D A poważnie - pomysł z haremem prętników jest godny rozważenia. Wydaje mi się, iż będzie to najlepszy wybór dla zbiornika o tych wymiarach. Ciekawym rozwiązaniem mogoby się okazać stadko brznek - różnorodność tych ruchliwych rybek daje duże pole do popisu (polecam różowe).

Gepard666
06-08-2005, 14:25
kalisus przepraszam post pisałem w pośpiechu i wkradł się błąd, Ale reszta rybek (z wyłaczeniem neonków) to też był biotop azji.
No dzieki teraz rozważe co i jak teraz jade po te akwa więc jeszcze troche czasu mam :)