Zobacz pełną wersję : POMOCY
Wlasnie kupilem parke neolamprologus brevis. W sklepie mieli tylko 1 samiczke ktura sie schowala w muszli wiec wzialem ja z muszla. podczas trnsportu dolaczyl do niej samiec. Po przyjezdzie do domu i wrzuceniu do akwa samczyk wyszedl a samiczka siedzi tam juz ok 2 godz. Jest schowana gleboko nawet jej nie widac a muszla wcale nie jest duza. Cosie dzieje czy jest tylko wystraszona czy moze nie da rady wyjsc. co mam robic? czekac czy probowac delikatnie dozlupac muszle?
Wlasnie kupilem parke neolamprologus brevis. W sklepie mieli tylko 1 samiczke ktura sie schowala w muszli wiec wzialem ja z muszla. podczas trnsportu dolaczyl do niej samiec. Po przyjezdzie do domu i wrzuceniu do akwa samczyk wyszedl a samiczka siedzi tam juz ok 2 godz. Jest schowana gleboko nawet jej nie widac a muszla wcale nie jest duza. Cosie dzieje czy jest tylko wystraszona czy moze nie da rady wyjsc. co mam robic? czekac czy probowac delikatnie dozlupac muszle?
Ja gdy zaczynałem przygode z akwarystyką miałem w awka muszlę niezaduża nie zamałą i pewnego dnia zniknoł mi z oczu jeden z 2 glonojadów (to był raczej małe jeszcze zbrojniki) niebyło go z 1,5 tyg... Niewiedziałem co zrobic, wkońcu postanowiłem zrobić porządek w awka i przeszukałem całe akwa, przekopałem troche żwirku... Podnosze muszle a tam martwy glonojad.... aż taki zgniły :( musiałem wymienić połowe wody bo aż tak zaczeło śmierdzieć gdy wyleciał z muszli... Taka miałem przykrą przygode z muszlą z nad Bałtyku...
Spróbuj jakoś wypłukac ją z tej muszli, jakos tak pomachaj ta muszlą w akwa tak zęby jakoś wypłyneła... Albo rozwal delikatnie muszle tak aby nic sie niestało rybce...
A moze tam niema rybki?? Może sprzedawca zrobił Cię w balona?...
PS. Muszli już niema w akwa....
Pozdrawiam
juz jest ok. muszla rozlupana rybcia zye. Tylko ze kurde domek im zepsulem. :lol: