PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY

SZYMON
04-19-2004, 18:08
Wlasnie kupilem parke neolamprologus brevis. W sklepie mieli tylko 1 samiczke ktura sie schowala w muszli wiec wzialem ja z muszla. podczas trnsportu dolaczyl do niej samiec. Po przyjezdzie do domu i wrzuceniu do akwa samczyk wyszedl a samiczka siedzi tam juz ok 2 godz. Jest schowana gleboko nawet jej nie widac a muszla wcale nie jest duza. Cosie dzieje czy jest tylko wystraszona czy moze nie da rady wyjsc. co mam robic? czekac czy probowac delikatnie dozlupac muszle?

Mregal
04-19-2004, 18:58
Wlasnie kupilem parke neolamprologus brevis. W sklepie mieli tylko 1 samiczke ktura sie schowala w muszli wiec wzialem ja z muszla. podczas trnsportu dolaczyl do niej samiec. Po przyjezdzie do domu i wrzuceniu do akwa samczyk wyszedl a samiczka siedzi tam juz ok 2 godz. Jest schowana gleboko nawet jej nie widac a muszla wcale nie jest duza. Cosie dzieje czy jest tylko wystraszona czy moze nie da rady wyjsc. co mam robic? czekac czy probowac delikatnie dozlupac muszle?

Ja gdy zaczynałem przygode z akwarystyką miałem w awka muszlę niezaduża nie zamałą i pewnego dnia zniknoł mi z oczu jeden z 2 glonojadów (to był raczej małe jeszcze zbrojniki) niebyło go z 1,5 tyg... Niewiedziałem co zrobic, wkońcu postanowiłem zrobić porządek w awka i przeszukałem całe akwa, przekopałem troche żwirku... Podnosze muszle a tam martwy glonojad.... aż taki zgniły :( musiałem wymienić połowe wody bo aż tak zaczeło śmierdzieć gdy wyleciał z muszli... Taka miałem przykrą przygode z muszlą z nad Bałtyku...

Spróbuj jakoś wypłukac ją z tej muszli, jakos tak pomachaj ta muszlą w akwa tak zęby jakoś wypłyneła... Albo rozwal delikatnie muszle tak aby nic sie niestało rybce...

A moze tam niema rybki?? Może sprzedawca zrobił Cię w balona?...
PS. Muszli już niema w akwa....

Pozdrawiam

SZYMON
04-19-2004, 21:30
juz jest ok. muszla rozlupana rybcia zye. Tylko ze kurde domek im zepsulem. :lol: