PDA

Zobacz pełną wersję : ulozenie muszelki

femko
06-06-2005, 17:01
witam! mam pytanko (kolejne ;) ).
mam tanganike (bez trofeusow), miedzy innymi 6 x n. brevis.
(wszystko narazie kajtki).
muszelki poukladalem zgodnie z zaleceniami moich guru-akwa.
(sami wiecie jak powinny byc ulozone, a opisac to troche ciezko, wiec sobie daruje)
zbrojniki niebieskie, ktore rowniez tymczasowo mam w tym akwa, "poprzestawialy" mi muszle. teraz jedna z nich jest centralnie na srodku baniaka, przy samej szybie przedniej i z "wlotem" od gory.
traf chcial, ze zainteresowala sie wlasnie TA muszla para brevisow.
mlodziez "dostala paskow" i juz zaczynaja razem wplywac do muszli :shock:
co byscie mi poradzili, bo muszla ma "nieodpowiedznie" ustawienie, ale z kolei to ustawienie bardzo pasuje muszlowcom. mam zmienic ustawienie muszli, czy po prostu dac muszlowcom spokoj? (nie chce nic zepsuc)

belcia
06-06-2005, 18:22
moim zdaniem muszlowce same sobie ustawia muszle jezeli akurat ta sie zainteresuja. :wink:

femko
06-06-2005, 18:37
moim zdaniem muszlowce same sobie ustawia muszle jezeli akurat ta sie zaintersuja. :wink:

taaa....
dorosle osobniki na 100%, ale moje maja:
samica: 1,5cm
samiec: 2,5cm
jak takie szkraby maja cokolwiek "ustawic"?
trzeba wsadzic lapki do baniaka, albo ich nie wsadzac.
takie jest pytanie.

hiro5
06-06-2005, 18:57
Ja bym nic nierobił z tą muszlą. Jeżeli ryby ją właśnie wybrały to znaczy, że im odpowiada. :o

tomeek7
06-06-2005, 19:07
wg mnie jak wrzucasz muszleki do akwa to najlepiej nijak ich nie ukladac. jak spadna tak jest dobrze

głodny
06-07-2005, 08:08
(sami wiecie jak powinny byc ulozone, a opisac to troche ciezko, wiec sobie daruje)

A mógłbys podać link, albo jakis mały opis, bo prawdę mówiąc nie wiem jak mają być ułożnone muszle.

zbrojniki niebieskie, ktore rowniez tymczasowo mam w tym akwa, "poprzestawialy" mi muszle. teraz jedna z nich jest centralnie na srodku baniaka, przy samej szybie przedniej i z "wlotem" od gory.
traf chcial, ze zainteresowala sie wlasnie TA muszla para brevisow.

Jeśli masz więcej muszli w akwa, a ryby wybrały właśnie tę to napewno nie bez powodu. Ta im odpowiada i tyle...
pozdrawiam[/quote]

wojtass_maniak
06-07-2005, 10:41
Nie ruszaj muszli bo pozniej ja oleja znowu. Jak beda chcialy ja wkopac to wkopia nie boj sie o nic:)

femko
06-07-2005, 17:59
A mógłbys podać link, albo jakis mały opis, bo prawdę mówiąc nie wiem jak mają być ułożnone muszle.
powinna miec "wlot" z boku nie z gory, a pierwszy "zakret" powinien byc skierowany w dol.

TooOld
06-07-2005, 18:58
powinna miec "wlot" z boku nie z gory, a pierwszy "zakret" powinien byc skierowany w dol.

hmm, a mi muszlowce mówiły,że wlot powinien być tak mniej więcej 30 stopni w górę ,a pierwszy skręt powinien być w lewo, och przepraszam teraz od kilku lat w prawo ;-)

femko
06-07-2005, 19:54
hmm, a mi muszlowce mówiły,że wlot powinien być tak mniej więcej 30 stopni w górę ,a pierwszy skręt powinien być w lewo, och przepraszam teraz od kilku lat w prawo ;-)

moze masz racje, moze to bzdura.
mowie to co mi koledzy powiedzieli,
ktorzy tanganike maja od kilku lat
i dla mnie to autorytet.

głodny
06-07-2005, 20:07
Tak na chłopski rozum- w samym jeziorze ślimaki nie zdychają tylko w takiej pozycji. Ryby muszą samu ustawić muszlę tak jak im odpowiada. Młodsze jeśli nie mają siły to pewnie mieszkają w zastanym stanie. IMHO trzeba porozrzucać muszle przypadkowo- ryby sobie poradzą.
Obserwałem moje brevisy i sytuacja wygląda tak: samiec okupuje muszlę ułożoną tak jak ty opisałeś,czasem wpada do kilku pobliskich ułożonych inaczej. Natomiast samica przebywa na zmiane w dwóch muszlach- żadna z nich nie ma wlotu do góry, a przestrzeń gdzie ryba przebywa jest zbliżona do poziomu.
pozdrawiam
P.S. Myślałem, że chodzi o rozmieszczenie muszli, a nie samo ich ułożenie :roll:

TooOld
06-08-2005, 03:10
mowie to co mi koledzy powiedzieli,
ktorzy tanganike maja od kilku lat
i dla mnie to autorytet.

proszę poobserwuj trochę swoje muszlowce - zobaczysz,że każdy dorosły osobnik chce sam ustawić swoją muszlę w ten czy inny sposób

Góral
06-08-2005, 08:28
moje muszlaki zajmują bardzo różne muszle. ułozone w prawo, w lewo i do góry.... a jak im cośnie pasuje, to podkopują i ukłądają po swojemu.

tomek516
06-08-2005, 17:16
tak ale ulorzenie: "pierwszy zakręt w dół" jest jak najbardzije uzasadnione. dzieki temu młode (o ile się pojawią) nie będą samoistnie wypływały z muszli tylko będzie je "trzymała" grawitacja. moze nawet same ryby o tym wiedzą ;)

TooOld
06-08-2005, 19:20
tak ale ulorzenie: "pierwszy zakręt w dół" jest jak najbardzije uzasadnione. dzieki temu młode (o ile się pojawią) nie będą samoistnie wypływały z muszli tylko będzie je "trzymała" grawitacja. moze nawet same ryby o tym wiedzą ;)

grawitacja to chyba "najdziwniejszy" powód jakiby mi przyszedł do głowy :lol:

dużo rozsądniejsze(wybacz) byloby:
- utrudniony dostęp dla drapiezników
- młode są mniej widoczne dla drapiezników

głodny
06-08-2005, 20:05

Nawet jeśli tak jest to IMHO wciąż nie ma powodu, żeby układać muszle za ryby. Same powinny o to zadbać.
Zastanawia mnie natomiast samo rozmieszczenie muszli. Moje brevisy, jak pisalem, nie mają jednej muszli- mało tego każda ma kilka. Muszle ułożone sa w dwóch kupkach. Samiec praktycznie nie interesuje się samicą. Może jakbym dostosował im warunki do rzeczywistych to coś by "ruszyło"(chodzi mi o pozostawienie jednej,lub dwóch muszli)?!. Co o tym myślicie?

femko
06-11-2005, 17:19
dużo rozsądniejsze(wybacz) byloby:

no wiec jednak cos w tym jest.

ps.
wlasnie zauwazylem jednego brevisa bez ducha na dnie :(

war3
06-11-2005, 21:14
ja popieram toolda i tomka 7
jak wrzucilem muszle do akwa tak spadły i nic nie poprawialem muiszlaki samo dokonaly przemeblowania