Zobacz pełną wersję : jakie gloncie do malawi?
cos oprocz antystrusia da rade?:)
Bartus_M
04-19-2004, 14:42
Ancistrus do pyszczaków... Jeżeli chciałbyś urządzić typowe akwarium biotopowe to bez ancistrusa.. Ale wiem ktoś musi zająć się glonami- no najlepiej żeby pyszczaki, ale
Każdy kto miał Malawi a w nim jedne z agresywniejszych ryb zauważył że Ancistrusy są jednak nie tolerowane, i co więcej źle się czują w akwarium w którym są cały czas atakowane i podgryzane. Nawet popularne Labidochromisy sp. Yellow dorosłe samce atakują glonojady (Ancistrus dolichopterus) ze względu na to że pyszczaki bardzo często przebywają w dolnej strefie zbiornika. Dodatkowo kiedy pyszczaki maja tarło zajmują strefy denne, bo albo kopia kratery, albo poprostu przekopują sobie piasek, a kiedy znajdą Ancistrusa- też go "przekopują". Ja osobiście odradzam trzymanie Ancisrusa, czy innych ryb przebywających w 98%(2% to szyby kamienie itd. ;-) ), w przydennej strefie zbiornika.. bo są atakowane. Można powiedzieć w języku pyszczaków że glonojady swoiście szukając pokarmu na dnie, łamią ich granice a przez to są atakowane. Odradzam trzymanie sumokształtnych- zbrojników, kirysków, itp.
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz:)
moze jednak ktos ma jakies gloncie w malawi i opowie conieco o swoich doswiadczeniach w tym temacie?
malawisci to jednak specyficzna grupa akwarystow:)
Bartus_M
04-19-2004, 15:19
Nie ma za co, napewno ktoś ma jeszcze gloncia- zwykle zostaje on ze starych obsad. Ja kiedyś trzymałem ancistrusa, ale niestety został mocno pobity przez pyśki
Ja mam zarówno zbrojnika niebieskiego, jak i plecostomusa. Wiele osób mówi, że ryby te nie nadają się do akwarium z pyszczakami, ale ja jestem odmiennego zdania, które może zmieni się gdy i u mnie coś się wydarzy, ale na razie nic się nie dzieje.
no cholera,temat sie rozwijal na forum ogolnym a nie na malawi i prosze go tam umiescic z powrotem.
i odblokowac! takie sprzatanie sie uzgadnia z autorem postu.
zablokowales akurat ten dluzszy watek
Ponieważ tamten wątek jest zablokowany odpowiem w tym.
Tak jak już tu niektórzy pisali tak naprawdę nie powinno się trzymać żadnych zbrojników w Malawi, to większości są ryby z S.A. i żyją w zupełnie innych warunkach. Niektóre się przystosowują do tych odmiennych warunków, ale czy są z tego powodu szczęśliwe, wątpię.
jak szybko rosną gibicepsy i plecostomusy?
Szybko :) , z 3-4 cm egzemplarza za rok masz ok. 18-20cm, za dwa ponad 30cm, cztery do pięciu lat osiągają dorosłość, czyli 40-50cm. Ale to wszystko zależy od warunków, w jakich się wychowują, od chorób jakie ewentualnie przejdą i od egzemplarza.
Wolfik jeżeli jest wszystko teraz w jednym dziale, to bez różnicy który wątek został zablokowany. Poza tym umieszcza się post w jednym dziale i w tym, do którego należy, nie robimy śmietnika na forum, sorki ale tak niestety działamy.
wybacz starenki,ale celowo umiescilem 2 posty w roznych dzialach zeby zwiekszyc ich skutecznosc. nie wszyscy czytaja wszystko i nie wszedzie zagladaja. i jak widac forum ogolne bylo bardziej pozyteczne od specjalistycznego malawi. nie wiem czy Katka oglada malawi, ale dzieki Bogu i partii sledzi watki (i tylko to lagodzi moja zlosc).i jak najbardziej istotne jest, ktory watek jest zablokowany, skoro jeden jest martwy, a w drugim czekam na odpowiedz! i moze do cholery gdybym mial wybor zyczylbym sobie przeniesienia/usuniecia/zablokowania innego watku niz ten, ktory Ty wybrales.
argument "tak niestety dzialamy" jest jak najbardziej niestety! i moze powinienes sie jednak wypowiadac tylko w swoim imieniu?
ufff
same problemy z tym malawi:)
---------
Katka - dzieki
Katka - dzieki
Nie ma za co, jeśli chodzi o ten gatunek ryb (czyli zbrojniki) jestem zawsze do usług :) .
A i nie śledzę wątku Malawi po prostu się domyśliłam.
Wolfik sorki, ale napisałem Ci na gg co i jak. Poza tym nie ma sensu rozpisywania się dalej na ten temat, bo jest on już wyczerpany, chyba że masz jeszcze jakieś pytania.
SORKA ZA odawianie tematów ale chciałbym jak najwięcej wiedzieć przed uruchomieniem MALAWI
-czy ktoś trzyma z pyszczakami zbrojnika PANAQUE???
bo mam takiego i chciałbym go dalej mieć ale jest dość drogi i nie chciał bym ryzykować jego życia???
zresztą mam słabość do zbrojników i chciałbym pare żadkich okazów miec.:)
SORKA ZA odawianie tematów ale chciałbym jak najwięcej wiedzieć przed uruchomieniem MALAWI
-czy ktoś trzyma z pyszczakami zbrojnika PANAQUE???
bo mam takiego i chciałbym go dalej mieć ale jest dość drogi i nie chciał bym ryzykować jego życia???
zresztą mam słabość do zbrojników i chciałbym pare żadkich okazów miec.:)
Mhmm... Zawsze powtażam że można mieć zbrojniki ale należy liczyć się z tym że notorycznie będą podgryzane przez pyszczaki, znam to z autopsjii ;) A co do panaque to niebardzo można go dać w malawi... Z tego co wiem to panaque wymaga raczje miękkiej wody, a miękka woda i malawi raczej dobrze mi sie niekojaży :roll: