PDA

Zobacz pełną wersję : jakie gloncie do malawi?

wolfik
04-19-2004, 12:42
cos oprocz antystrusia da rade?:)

Bartus_M
04-19-2004, 14:42
Ancistrus do pyszczaków... Jeżeli chciałbyś urządzić typowe akwarium biotopowe to bez ancistrusa.. Ale wiem ktoś musi zająć się glonami- no najlepiej żeby pyszczaki, ale
Każdy kto miał Malawi a w nim jedne z agresywniejszych ryb zauważył że Ancistrusy są jednak nie tolerowane, i co więcej źle się czują w akwarium w którym są cały czas atakowane i podgryzane. Nawet popularne Labidochromisy sp. Yellow dorosłe samce atakują glonojady (Ancistrus dolichopterus) ze względu na to że pyszczaki bardzo często przebywają w dolnej strefie zbiornika. Dodatkowo kiedy pyszczaki maja tarło zajmują strefy denne, bo albo kopia kratery, albo poprostu przekopują sobie piasek, a kiedy znajdą Ancistrusa- też go "przekopują". Ja osobiście odradzam trzymanie Ancisrusa, czy innych ryb przebywających w 98%(2% to szyby kamienie itd. ;-) ), w przydennej strefie zbiornika.. bo są atakowane. Można powiedzieć w języku pyszczaków że glonojady swoiście szukając pokarmu na dnie, łamią ich granice a przez to są atakowane. Odradzam trzymanie sumokształtnych- zbrojników, kirysków, itp.

wolfik
04-19-2004, 14:49
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz:)
moze jednak ktos ma jakies gloncie w malawi i opowie conieco o swoich doswiadczeniach w tym temacie?

malawisci to jednak specyficzna grupa akwarystow:)

Bartus_M
04-19-2004, 15:19
Nie ma za co, napewno ktoś ma jeszcze gloncia- zwykle zostaje on ze starych obsad. Ja kiedyś trzymałem ancistrusa, ale niestety został mocno pobity przez pyśki

marking
04-19-2004, 16:43
Ja mam zarówno zbrojnika niebieskiego, jak i plecostomusa. Wiele osób mówi, że ryby te nie nadają się do akwarium z pyszczakami, ale ja jestem odmiennego zdania, które może zmieni się gdy i u mnie coś się wydarzy, ale na razie nic się nie dzieje.

wolfik
04-19-2004, 18:06
no cholera,temat sie rozwijal na forum ogolnym a nie na malawi i prosze go tam umiescic z powrotem.
i odblokowac! takie sprzatanie sie uzgadnia z autorem postu.
zablokowales akurat ten dluzszy watek

Katka
04-19-2004, 18:53
Ponieważ tamten wątek jest zablokowany odpowiem w tym.

Tak jak już tu niektórzy pisali tak naprawdę nie powinno się trzymać żadnych zbrojników w Malawi, to większości są ryby z S.A. i żyją w zupełnie innych warunkach. Niektóre się przystosowują do tych odmiennych warunków, ale czy są z tego powodu szczęśliwe, wątpię.

jak szybko rosną gibicepsy i plecostomusy?
Szybko :) , z 3-4 cm egzemplarza za rok masz ok. 18-20cm, za dwa ponad 30cm, cztery do pięciu lat osiągają dorosłość, czyli 40-50cm. Ale to wszystko zależy od warunków, w jakich się wychowują, od chorób jakie ewentualnie przejdą i od egzemplarza.

marking
04-19-2004, 19:52
Wolfik jeżeli jest wszystko teraz w jednym dziale, to bez różnicy który wątek został zablokowany. Poza tym umieszcza się post w jednym dziale i w tym, do którego należy, nie robimy śmietnika na forum, sorki ale tak niestety działamy.

wolfik
04-19-2004, 20:12
wybacz starenki,ale celowo umiescilem 2 posty w roznych dzialach zeby zwiekszyc ich skutecznosc. nie wszyscy czytaja wszystko i nie wszedzie zagladaja. i jak widac forum ogolne bylo bardziej pozyteczne od specjalistycznego malawi. nie wiem czy Katka oglada malawi, ale dzieki Bogu i partii sledzi watki (i tylko to lagodzi moja zlosc).i jak najbardziej istotne jest, ktory watek jest zablokowany, skoro jeden jest martwy, a w drugim czekam na odpowiedz! i moze do cholery gdybym mial wybor zyczylbym sobie przeniesienia/usuniecia/zablokowania innego watku niz ten, ktory Ty wybrales.
argument "tak niestety dzialamy" jest jak najbardziej niestety! i moze powinienes sie jednak wypowiadac tylko w swoim imieniu?

ufff
same problemy z tym malawi:)
---------
Katka - dzieki

Katka
04-20-2004, 09:20
Katka - dzieki
Nie ma za co, jeśli chodzi o ten gatunek ryb (czyli zbrojniki) jestem zawsze do usług :) .
A i nie śledzę wątku Malawi po prostu się domyśliłam.

marking
04-20-2004, 20:04
Wolfik sorki, ale napisałem Ci na gg co i jak. Poza tym nie ma sensu rozpisywania się dalej na ten temat, bo jest on już wyczerpany, chyba że masz jeszcze jakieś pytania.

kkonrad
08-30-2004, 19:57
SORKA ZA odawianie tematów ale chciałbym jak najwięcej wiedzieć przed uruchomieniem MALAWI

-czy ktoś trzyma z pyszczakami zbrojnika PANAQUE???
bo mam takiego i chciałbym go dalej mieć ale jest dość drogi i nie chciał bym ryzykować jego życia???
zresztą mam słabość do zbrojników i chciałbym pare żadkich okazów miec.:)

Kaez
08-31-2004, 08:44
SORKA ZA odawianie tematów ale chciałbym jak najwięcej wiedzieć przed uruchomieniem MALAWI

-czy ktoś trzyma z pyszczakami zbrojnika PANAQUE???
bo mam takiego i chciałbym go dalej mieć ale jest dość drogi i nie chciał bym ryzykować jego życia???
zresztą mam słabość do zbrojników i chciałbym pare żadkich okazów miec.:)
Mhmm... Zawsze powtażam że można mieć zbrojniki ale należy liczyć się z tym że notorycznie będą podgryzane przez pyszczaki, znam to z autopsjii ;) A co do panaque to niebardzo można go dać w malawi... Z tego co wiem to panaque wymaga raczje miękkiej wody, a miękka woda i malawi raczej dobrze mi sie niekojaży :roll: