Zobacz pełną wersję : bocje vs slimaki
mariuszz1
04-19-2004, 12:30
Czy wszystkie odmiany bocji chetnie jedza slimaki?
Mam za male akwa na bocje wspaniale i mysle o wpuszczeniu cytrynowych albo pregowanych, ale nie wiem czy dadza sobie rade z zatoczkami.
224 L spokojnie wystarczy na 4 sztuki wspanialych (kup male, rosna baaaardzo wolno)
Mam dwie małe (ok. 6 cm) bocje wspaniałe. Wspaniale uporały się z miotem ampularii. Natomiast krajowego ślimaka, i to chyba właśnie zatoczka, oszczędziły ( szpiczasta skorupka, u dorosłego żółtawa, 4-5 cm długa, u młodych szaro-brązowa - to chyba zatoczek)
Bocje wspaniałe polecam - lecz min 3!! To ryba stadna. Ja ślimaków żadnych nie mam (miałem plagę). No może sporadycznie 1 lub 2...
nawet za barzdo skuteczne! :cry: Ja w sumie lubie ślimaki......
Sprawdziłem w literaturze i na 99% te moje ślimaczki, które wyszły zwycięsko z kontaktu z młodymi bocjami, to prawdopodobnie na pewno błotniarki a nie zatoczki. Jakie macie doświadczenia z kontaktu bocji ze świderkami?
Moje bocje skutecznie poradziły sobie z plagą zatoczków, jednak roślinek też nie oszczędzają. Daję im zieleninę ale wolą roślinki.
Moje bocje skutecznie poradziły sobie z plagą zatoczków, jednak roślinek też nie oszczędzają. Daję im zieleninę ale wolą roślinki.
kup im najzwyklejszy pokarm roslinny..np tropicala..u mnie tez obgryzaly rosliny ale jak dalem platki roslinne i salatke to przestaly a bocje sa wdechowe
Tak bocje są super. Masz na myśli zwykłą sałatę? Daję moim bocjom tabletki TetraWaferMix ze spiruliną oraz pokarm roślinny tropicala Bio-vit.
Lecz mimo to wolą roślinki. Wracając do bocji, moje bardzo zaprzyjaźniły się z glonojadem syjamskim.
Moje boćki tłuką świderki, ampularie zamęczają, rośliny zostawiają w spokoju, o lie są dokarmiana sparzonym kalafiorem (a potrafią narobić przy jedzeniu łomotu na cały pokój :D )
A zdjęcie kapitalne :D :D :D