PDA

Zobacz pełną wersję : glonojad zaglopletwy

MN3k
04-19-2004, 12:03
jak mozna rozroznic plec u tych ryb ?
ile szt moge wpuscic do akwarium 170 l - mowie o mlodych egzemplarzach 3-4 cm.

Klayman
04-19-2004, 12:09
jak mozna rozroznic plec u tych ryb ?
ile szt moge wpuscic do akwarium 170 l - mowie o mlodych egzemplarzach 3-4 cm.

Glonojad Zaglopletwy ?!? Czy to nie jest Plecostomusl lub Gibbiceps ?!? Z taka polska nazwa jeszcze sie nie spotkalem. Napisz cos o nim wiecej, moze zdjecie ... Jesli chodzi o zbrojniki, musisz wiedziec do jakich wielkosci one dorastaja. Wtedy bedziesz wiedzial czy sie nadaje do Twojego akwarium czy nie. Nie mozesz brac mlodych osobnikow pod uwage bo tak czy siak kiedys urosnie ...

MN3k
04-19-2004, 14:32
nieznam nazwy lacinskiej... tak jest opisany w sklepach u nas na wsi , mam jedna sztuke w drugim zbiorniku - 144 l , rosnnie dosc spory moj ma okolo kilkunastu cm.
Te ktre chialem nabyc mialy by 2-3-4 cm , sadze ze przez kilka lat mogly by chyba mieszkac w 166 l
a oto fotka mojego okazu , chetnie poznam prawidlowa nazwe :)

ftp://ostrow-net.org/mn/zdjecia/akwarium/styczen2004/DSC00003.JPG
ftp://ostrow-net.org/mn/zdjecia/akwarium/styczen2004/DSC00016.JPG
ftp://ostrow-net.org/mn/zdjecia/akwarium/styczen2004/DSC00018.JPG

Unnamed
04-19-2004, 15:35
Plecostomus. Niestety rośnie duży - 40/50cm. Trzeba go dokarmiać sparzonymi warzywami - samych glonów nie je. Do akwa jakie posiadasz wpuścił bym jednego osobnika, nie więcej, a i nad tym bym się zastanowił. Płeć tródno rozróżnialna. Nie rozmnaża się w akwariach (ile to musiało by być litrów :lol: ). Może nasz ekspert od glonojadów, Katka się wypowie :D

Ghostek
04-19-2004, 17:00
skasujcie ten post :?

a niby dlaczego skasowac mieliby ten post??;/

chłopak ma probelm i pytanko wiec sie pyta wiec niby dlaczego mieliby go skasowac co???

nie rozumiem takiego textu!!!!

po to chyba jest ten post zeby sie pytac i dowiadywac no nie??

a jak nie chcesz odpowiadac to nie odpowiadaj a nie textem tu wyskakujesz:/

pozdrawiam

MN3k
04-19-2004, 17:26
koledze sie chyba wyslaly dwa posty pod rzad i dlatego maja skasowac..

Klayman
04-19-2004, 17:49
Plecostomus. Niestety rośnie duży - 40/50cm. Trzeba go dokarmiać sparzonymi warzywami - samych glonów nie je. Do akwa jakie posiadasz wpuścił bym jednego osobnika, nie więcej, a i nad tym bym się zastanowił. Płeć tródno rozróżnialna. Nie rozmnaża się w akwariach (ile to musiało by być litrów :lol: ). Może nasz ekspert od glonojadów, Katka się wypowie :D

Rozmnazanie w akwariach jest mozliwe ale trzeba spelnic jeden warunek. Pleki rozmnazaja sie na glebokosci min 5 metrow :wink:. Rosna do ok 50 cm i do Twojego akwarium max 1 sztuka.

Ghostek
04-19-2004, 18:07
koledze sie chyba wyslaly dwa posty pod rzad i dlatego maja skasowac..

o jeżeli to tak to NAJBARDZIEJ PRZEPRASZAM, widocznie nie zauwazylem 2 potsa(musieli go juz usunąć)
jezlei urazielm to PRZEPRASZAM

pozdrawiam

Katka
04-19-2004, 18:23

Jestem na wezwanie :wink: .

Jest to Liposarcus pardalis , do powyższego mogę tylko dodać, że konieczne są korzenie i drewno w akwarium, w którym go trzymamy. W dobrych warunkach za jakieś dwa lata będzie mieć ponad 30cm, po za tym nie powinno się trzymać więcej niż jednego osobnika tego samego gatunku w jednym akwarium (bywają agresywne wobec siebie), ale nie jest to reguła.
Reasumując jedna sztuka i to na góra rok, no może troszkę więcej w akwarium 170l.

Unnamed
04-20-2004, 17:30
Tak tekst "skasujcie ten post" był do mojego postu który wysłałem dwa razy, nie mogłem skasować, więc jeden edytowałem i zmieniłem na "skasujcie ten post"... :lol:
Troche zawiłe, nie? :wink: Przepraszam jeśli ktoś mnie odebrał inaczej :oops:

dziadekk
04-20-2004, 18:53
Ażeby znowu ktoś nie pisał, że nie wie o co chodzi bo nic wyżej nie znalazł, informuję że rzeczony post dziś usunąłem :1: :1: :1: :1:

Unnamed
04-20-2004, 19:23
:lol: :lol: :lol: