PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowe zachowania bojowników

Tom76
06-04-2005, 06:37
Moje bojowniki, które mam od miesiąca (zresztą akwarium też) przejawiają nieustanną ochotę do tarła. W ciągu miesiąca odbyły się już 3 tarła, z czego tylko jedno w osobnym zbiorniku i z niego jedynie nastąpił wylęg. Jak na razie jest kilkanaście sztuk 9-dniowych bojków. Zauważyłem, że samice wypuszczają czasem ikrę "pod siebie" i od razu zjadają, w trakcie gdy samiec odbywa tarło z inną. Temperatura i inne parametry wody w normie. Ja wiem, że jest wiosna :D ale bez przesady. Jeżeli one nadal będą chciały się mnożyć w tym tempie, będę musiał każdorazowo burzyć gniazdo z ikrą, bo nie nadążę z odchowywaniem narybku. Czy to normalne u bojowników i to w tak małym akwarium jak moje? Pozdrawiam! Tomek

Dawidowski
06-04-2005, 11:56
mozę im bardzo dobrze u ciebie - napisz jakie paramery wody temp pH ... itp
a nadmierną ilością narybku i ikry sie nieprzejmuj jak coś to inne rybcie zjedzą - chyba ze nie masz innych rybek
do sklepów nie oddawaj raczej bo jak widze w jakich je tam wunkach - kubeczkch trzymają to bym tych sprzedawców na marsa wysłał a powietrzem w dziurawym wiaderku - chyba ze masz gdzieś jakiś mądry sklep a jak nie no to burz gniazdo i tyle nic innego chyba sie wykombinować nie da
powodzenia w chodowli :D

Tom76
06-04-2005, 16:52
Dzięki za rady. Parametry: pH 6,5, tward. 18 st. niem., temp. 26 st.

Czym poza proponowanymi w sklepach pokarmami suchymi i pierwotniakami, których nie udalo mi się wyhodować, można karmić 9 dniowe bojki?

Pozdrawiam! Tomek

TristaNeo
06-05-2005, 07:38
U mnie to całkiem się bojownikom pokręciło. Ostatnie dwa tarła to odbyły się z nienacka, tak na przyjechali kowboje, samiec nawet nie zbudowała gniazda! Oczywiście z ikry nici. Dziwne są te bojowniki.

Tomek

lukas_Z
06-27-2005, 15:26
Czym poza proponowanymi w sklepach pokarmami suchymi i pierwotniakami, których nie udalo mi się wyhodować, można karmić 9 dniowe bojki?

Pozdrawiam! Tomek
Ja narybek wszystkich labiryntowych karmię nicieniami micro, ale to dopiero w ok. 4 dniu żerowania. Wcześniej jedzą tylko pierwotniaki.

Tom76
06-27-2005, 16:14
Dzięki za radę. Przyda się w przyszłości. Teraz moje bojki mają już miesiąc i są karmione mrożonym planktonem, a od niedawna larwami solowca. Rosną jednak słabo i nierównomiernie.