Zobacz pełną wersję : Czerniejące liście
Wszystkie moje roślinki rosną dość ładnie, heterantera zosterifolia 20cm w 3 tygodnie (mogłyby szybciej, ale i tak jestem zadowolona), ale jej liście bardzo czernieją - wyglądają jak przysypane popiołem. Czytałam, że to może być zpowodowane niedostatkiem fosforu.
Dane akwarium: 60x32x32 = 61l, oświetlenie 15W Leuci Nature, pokrywa biała od wewnątrz, stosuję nawóz Aqua Plant B (bez atotu i fosforu) oraz FerroAktiv po kilka kropel co dwa dni i kilkanaście kropel do każdej podmiany (raz w tygodniu po 10%). Azotany kształtują się w granicach 20-40 mg/l, mam trochę glonów - zielone kropki na szybie (niewiele) i zielone "włoski" na 1 liściu żabienicy. Glony zaczęły się rozwijać, gdy zabrakło mi torfu, który wkładałam do filtra (zbieg okoliczności czy reguła?)
Moje pytania:
:arrow: Czy jest możliwy niedobór fosforu przy nadmiarze azotanów?
:arrow: Czy ma sens uruchomienie bimbrowni po dodaniu drugiej świetlówki 15W i odbłyśników?
Jacek Pawłowski
04-19-2004, 09:52
Moje pytania:
:arrow: Czy jest możliwy niedobór fosforu przy nadmiarze azotanów?
:arrow: Czy ma sens uruchomienie bimbrowni po dodaniu drugiej świetlówki 15W i odbłyśników?
Witam
Ad1 tak jest mozliwe
Ad2 jeżeli chodzi o akwaria roślinne zawsze jest sens stosowania Co2.
Nie wiem, co się dzieje z tym moim akwarium. Kabomby, limnofile jakieś przybrązowiałe, inne jakby marnieją. Czy można kupić fosfor bez azotu i pod jaką nazwą? Zeby to było ogólnie dostępne, bo nie mam możliwości szukania po sklepach :cry:. Dodaję AquaPlant B, może zmienić go na ten z azotem i fosforem i zastosować jakiś preparat wiążący azot? (chyba jest coś takiego). Choć chciałabym uniknąć chemii.
Czy dodanie torfu do filtra coś pomoże? W tej chwili Ph 7,5, a na gumowych przyssawkach osadza się biały nalot. To wapń? Na początku tego nie było. :? Ach, już sama nie wiem...
Witam!
Nie wiem, co się dzieje z tym moim akwarium. Kabomby, limnofile jakieś przybrązowiałe, inne jakby marnieją.
Dopóki miałem w moich 63 litrach 15W świetlówkę (jak Ty), miałem to samo. Zainstalowanie oświetlenia 36W ruszyło sprawę naprzód :)
Czy dodanie torfu do filtra coś pomoże? W tej chwili Ph 7,5...
Jeżeli chcesz obniżyć pH, to sposobów jest kilka (poszukaj na forum). Jednym z najprostszych jest uruchomienie nawożenia CO2, ale musi temu towarzyszyć oświetlenie lepsze niż Twoje obecne. Lepszym IMO sposobem do obniżenia pH od wkładania drogiego akwarystycznego torfu jest wrzucenie szyszek olchy bezpośrednio do akwa - przy okazji uzyskasz ładny efekt dekoracyjny.
Czy można kupić fosfor bez azotu i pod jaką nazwą?
W tej chwili Ph 7,5, a na gumowych przyssawkach osadza się biały nalot. To wapń? ...
Fosfor podaje się najczęściej w postaci roztworu diwodorofosforanu KH2PO4, który można czasami dostać na allegro oraz w POCH ( http://www.poch.com.pl/ ). Może będzie dostępny w jakimś ogrodniczym ale wątpię.
W tej chwili Ph 7,5, a na gumowych przyssawkach osadza się biały nalot. To wapń? ...
Tak. Najprawdopodobniej jest to wapń. Najlepiej byloby chyba zejść z pH do około 7 a z twardościami w okolice 6/12.
Masz troche za wysokie azotany...dla akwarium gęsto obsadzonego powinny się kształtować na poziomie 10ppm.
ps. Tak naprawdę to masz troche za słabe oświetlenie i nawożenie takiego baniaka troche mija się z celem. Stosowanie torfu przy twardej wodzie (niestety nie znam jej parametrów) również mija się troche z celem gdyż nie zakwasza a jedynie barwi wodę i wprowadza do akwa garbniki (pożądane dla niektórych rybek :D ). CO2 skuteczniej obniża pH ale znowu wszystko zależy od twardości węglanowej :1:
Dzięki za wszystkie rady!
Wodę mam średnią, przeciętnie ok 100 mg/dm3 CaCO3 (zapomniałam jak to się przelicza na stopnie niemieckie), więc chyba nie jest tak źle.
Sprawdziłam wczoraj poziom azotanów i było pomiędzy 5 a 10 mg/l, więc nie dużo. Myślałam, że jest więcej, bo mam trochę glonów. Myślę, że główną przyczyną było to, że od 2 tygodni nie mam torfu w filtrze (zabrakło).
Duch napisał:
Tak naprawdę to masz troche za słabe oświetlenie i nawożenie takiego baniaka troche mija się z celem.
Pokrywa w środku jest biała i to jednak trochę daje. Mam zamiar kupić drugą świetlówkę.
Kupiłam nawóz Bioflorin Tropicala, jest tam azot, fosfor, potas, żelazo, ale nie mam chyba się co obawiać za wysokiego poziomu azotanów, chociaż ze względu na wczorajszą katastrofę (opisałam w innym wątku) narazie się wstrzymam z nawożeniem.
Im więcej światła tym większy sens stosowania nawożenia CO2. Przy 1-2W/L zaczodzi już niebezpieczeństwo odwapnienia wody jeśli nie dostarczamy CO2.