PDA

Zobacz pełną wersję : problem z jedna roslinka

SZYMON
04-19-2004, 09:11
witam wszystkich
mam wielki problem. Posiadam roslinke o nazwie NYMPHAEA LOTUS
( GRZYBIEN TYGRYSI). i mam z nia nie lada problem. Kiedy ja kupilem byla wspaniala. po wsadzeniu do akwa rosla ok. 3 mies. Zaczynaly juz sie robic kwiaty i nagle obumarla totalnie. Zostaly jej tylko 3 listki przy samym korzeniu i od roku jest w takim samym stanie. Nie rosnie i nie umiera. Czy ktos mi moze pomoc z tym problemem.
Dodam tylko ze wszystkie inne roslinki rosna jak na drozdzach.
Dziekuje za pomoc

Olo
04-19-2004, 17:35
Hmm, a grube masz podłoże? Sam co prawda nie miałem lotosa, ale znajomy twierdził, że potrzebują dużo żwiru, i zasilania korzeni np stałym nawozem doniczkowym (pół pałeczki/ 2tyg, o ile pamiętam)

Klayman
04-19-2004, 17:53
Przyczyna moze byc takze inna. Lotosy nie lubia pradu wody. Musisz go posadzic tam, gdzie nie bedzie w zasiegu filtra ...

SZYMON
04-19-2004, 18:35
w miejscu gdzie jest posadzony jest ok 7 cm zwirku, nawoze go tabletkami Crypto-dunger (szwedzkie) i jest posadzony w miejcu gdzie jest ninimalny prad. :?

bopoco
04-20-2004, 00:41
Miałem to samo kiedyś z echinodorusem. Okazało się, że innym roślinkom (moczarka, nurzaniec, mech jawajski) wystarczało minimum światła i sporadyczne nawożenie. Rosły a echino wcale. Pomogło przesadzenie go w miejsce gdzie miał więcej światła oraz regularne nawożenie.