Zobacz pełną wersję : 126L [towarzyskie]
Witam chciałem pokazać wam moje akwarium. Oceńcie je szczeże. Napiszcie co mam zmienić, co wam sie niepodoba itp. Fotki co prawda niesą zawspaniałe, ale mysle że coś w nich widać.
Akwarium 126 litrów 80x305x45
Filtr Agua El
Grzałka Agua szut 100w
Nawożenie: Ferro Activ, Aqua Plant b,
Oświetlenie: 2x 18W
Tło zrobione z Styropianu
Ryby:
4x Skalar
5x Mieczyk
4x Platka
4x Ramirez
2x Gurami Królewski
4x Zbrojnik niebieski
6x Kirys
Rośliny:
6x Cabommba
4x Żabienica
2x Albinos
Zwir wielkości ziaren 2-4mm
Uwaga fotki słabej jakości !!!!!!!!!!
osobiscie na poczatek radzilbym zburzenie tej kompozycji ze skalek po lewej stronie a w zamian za nie umiescil ladny duzy korzen
No właśnie zamieżam to zrobić. Bo myśle że te skałki niepasują do tego akwa
obsada ktora planujesz mysle ze bedzie ok, zmien ja jak najszybciej. Osobiscie dosadzilbym wiecej roslin, na temat tla sie nie wypowiadam bo jest ono troche nie wyrazne na zdjeciu, daj moze wyrazniejsza fotke
A jaki korzeń najlepiej kupić z jakiego drzewa bo niewiem: Z dębu, czy korzeń mahonia czy jeszcze coś innego. Bo niektóre tak wode brudzą ze trzeba co 2 dni podmieniac wode. Proszę o porade
Akwarium masz przerybione :!:
Czy za roślinkami jest zamek :?: Jak tak to koniecznie go usuń
Te kamienie uroku nie dodają, może jakiś korzonek na ich miejsce
Lordjabol
06-02-2005, 21:48
A jaki korzeń najlepiej kupić z jakiego drzewa bo niewiem: Z dębu, czy korzeń mahonia czy jeszcze coś innego. Bo niektóre tak wode brudzą ze trzeba co 2 dni podmieniac wode. Proszę o porade
Z korzeniem to nigdy nie wiadomo nie ma na 100% pewnego drzewa zawsze jest możliwość że będzie barwił akwa :cry: warzniejsze od drzewa jest jego odpowiednie przygotowanie tj. wyparzenie w wodzie z sola kuchenna i namaczanie w wodzie.
andrzej adam
06-02-2005, 21:55
przede wszystkim pozbądż się z akwa tego pałacyku-4 skalary w 126l ! ? niby hiszpańska inkwizycja torturowała ludzi jeszcze okrutniej ...natomiat sam pomysł z tym podziałem zbiornika niby na dwie odrębne części odważny i ja bym sie zastanowił nad jego dopracowaniem a nie tak łatwo rezygnował po pierwszym słowie krytyki...gdyby te kamienie były np. porośnięte jakimś fajnym mchem a moze kilkoma rodzajami mchu a rośliny z prawej strony posadzone bardziej planowo płynnie na nie nachodziły mogłoby to byc naprawde ciekawe , aha i na górze zbiornika rzucajaca się w oczy pustka-wgłębka, pistia???nurzańce?
MaxRipper
06-02-2005, 22:56
Na temat samego akwarium powiem: dość orginalna kompozycja. Niestety musisz jeszcze duzo dopracowac - osobiście jestm zwolennikiem tzw. "nature aquarim" wiec konstrukcje sztucznych skalek raczej nie leża w moim guście, ale w końcu liczy sie Twoja inwencja :). Można sie tez przyczepić do żwirku (czarno-bialy), zmienilbym na jakiś normalny (mieszankę) kwarcyt. I ostateczna kwestia obsady - masz duze przerybienie. Na twoim miejscu zostawilbym platki, mieczyki i ramirezy (to i tak duzo), a reszte oddalbym do sklepu. Ryby sie strasznie mecza jak jest ich tak duzo...
michał.akwa.
06-03-2005, 11:56
Witam :)
Na Początek kilka rad: na skałkach posadź mech tak jak doradził ci andrzej adam, filtr przenieś za roślinki i podłącz do niego deszczownice (tak widoczny trochę szpeci akwa),
dołóż jeszcze z jedną świetlówkę 18w, przenieś grzałkę za roślinki. Po zmianach akwa powinno całkiem nieźle wyglądać.
Ok skalary usuniete. Dałem je do innego zbiorniaka. Skąd mogę wziąść ten Mech????. jestem początkujący :)
michał.akwa.
06-03-2005, 13:59
ze sklepu zoologicznego :wink:
MaxRipper
06-03-2005, 21:24
ze sklepu zoologicznego :wink:
Na sklepy zoologiczne trzeba uwazać. Poobserwuj rosliny i zbiorniki zanim cos kupisz, poniewaz do akwa mozesz przyciagnac nieproszonych gości. Najlepiej wogóle "wydezynfekowac" roslinki przed wlozeniem do akwa.