Zobacz pełną wersję : jaka zarowka do zwyklej lampki??
guruking
04-18-2004, 20:01
Witam.
mam problem bo narazie mam tylko zwykla lampke a w niej zwykla zarowke o mocy 40W.
Jaka zarowke proponujecie wkręcic?? bo narazie nie mam co myslec o pokrywie z lampami przynajmniej przez jakis miesiac lub 2 .
POzdrawiam
Karol Kaniewski
04-18-2004, 20:09
Jezeli zarowke ze standardowym gwintem to jedynie co pasuje i jest lepsze od zwyklej zarowki to zarowka energooszczedna.
Wkręć taką energo-oszczędną, jest to nic innego jak świetlówka ale o takim dziwnym kształcie, taka żarówka o mocy 15W świeci z taka jasnością jak żarówka 50W, a jak znajdziesz taka energooszczędną o mocy 40W to spokojnie wystarczy ci!!
Karol Kaniewski
04-18-2004, 20:17
a jak znajdziesz taka energooszczędną o mocy 40W to spokojnie wystarczy ci!!
Napewno znajdzie. 9 W energooszczedna a swieci jak 40 W zwykla.
guruking
04-18-2004, 20:53
a wiecie moze ile taka zarowka kosztuje???
Pozdrawiam
Karol Kaniewski
04-18-2004, 20:59
40 W Philipsa zaplacilem 12 zl :wink:
Czy są jakieś zasadnicze minusy przy uzywaniu żarówek energooszczędnych?? Dlaczego są gorsze (może lepsze) od świetlówek?? Swietlówki są droższe, natomiast za żarówkę energooszczędną zapłacimy ok 10-15 zł (100W) Czy można używać żarówki energooszczędnej do akwarium 60l?? Czy już lepiej zakupić świetlówkę??
Świetlówka i żarówka energooszczędna to to samo, w żarówce są po prostu powyginane pręty świetlówki, to jest zwykła świetlówka po prostu o takim dziwnym kształcie...
przez ten dziwny kszalt polowa wsiatla nam ucieka bo jest zaslaniana przez druga rurke. jesli koniecznie chcesz kompakty to radzilbym dwa kompakty po 18 watow lepiej oswietlisz cale akwarium jesli nie masz mozliwosci wlozenia 2 kompaktow to postaraj sie wlozyc mozliwie najwiekszy np 24 waty. z kompaktami jest tez pewien problem ich widmo jest duzo gorsze niz swietlowki chocby TLD 960 ( w tym przypadku mamy do czynienia ze zródłem światła o odzworowaniu barw powyżej 90% i barwą światła 6500 kelvinów - pochmurny dzień) kompakty to sa takie swietlowki na name i zdecydowana wiekszosc ma temperature swiatla okolo 2700 kelvinow co oznacza ze ich swiatlo jest po prostu zółte co nie wplywa korzystnie na wyglad naszego zbiornika a poniewaz nie jest ona dedykowana specjalnie dla roslin jest spore prawdopodobienstwo problemu z glonami (zle widmo swietlowki) mowie tu o tanich kompaktach sa oczywiście kompakty o lepszym widmie i dedykowane pod rosliny ale ich cena nie socyluje w granicach 10 pln.
na zakonczenie chcialem dodac ze ostatnio na allegro kupilem taniutki kompakt nippona 20wat (2.50 pln) i o dziwo jego swiatlo nie jest zolte a lekko zielonkawe w kazdym razie efekt jest bardzo przyzwoity warto spobowac.