PDA

Zobacz pełną wersję : Padl mi zbrojnik niebieski :( Co sie moglo stac?

tomirek
04-18-2004, 16:13
Przed chwila znalazlem na dnie mojego malego zbrojniczka. Martwy jak kamien.
Nie wiem czy padl dzis, wczoraj czy przedwczoraj - bardzo zadko widywalem 3
jednoczesnie. Najczesciej widac najwiekszego a dwa mniejsze rzadziej sie
pokazywaly i nigdy nie mialem pewnosci, ktorego wlasnie ogladam...
Na boku mial dwie spore bialawe plamy srednicy okolo 4mm.
Pozostale ryby czuja sie dobrze, nie maja zadnych zmian, maja apetyt (dwa
zbrojniki nieb, mieczyki, neony, kosiarki, kiryski).
Co sie moglo stac???
A moze wiekszy zbrojnik zaciukal mniejszego??? Mialem 3 zbrojniki - 1 okolo 5cm i dwa po okolo 2,5 - 3 cm. I wlasnie jeden z tych mniejszych dokonal zywota...

Parametry wody:
temperatura 24-25st
PH - okolo 7,5
NO2 - 0
NH3 - 0
NO3 - okolo 20mg/l
Twardosc ogolna - 15n
Twardosc weglowa - 9n

Zbrojniki wpuscilem okolo 3 tyg temu.
Do glowy przychodza mi dwie przyczyny: SAPROLEGNIAZA lub FLEXIBAKTERIOZA.
Co o tym myslicie???

Katka
04-19-2004, 19:44
Zbrojniki wpuscilem okolo 3 tyg temu.
Do glowy przychodza mi dwie przyczyny: SAPROLEGNIAZA lub FLEXIBAKTERIOZA.
Co o tym myslicie???

Nie sądzę.
Jeżeli plamy zauważyłeś dopiero u martwego zbrojnika to o niczym nie świadczą, prawdopodobnie "koledzy" go zaczeli podjadać :roll: .
Zbrojniki niebieskie najczęściej odchodzą z powodu diety, czy miał brzuch opuchnięty lub zapadnięty? Czym je karmisz?
Po za tym miałeś go dopiero 3 tygodnie, może był osłabiony (dlatego go nie widywałeś) a "koledzy" mogli go przeganiać nocą i padł z wyczerpania.

tomirek
04-19-2004, 21:54
Nie sądzę.
Jeżeli plamy zauważyłeś dopiero u martwego zbrojnika to o niczym nie świadczą, prawdopodobnie "koledzy" go zaczeli podjadać :roll: .
Zbrojniki niebieskie najczęściej odchodzą z powodu diety, czy miał brzuch opuchnięty lub zapadnięty? Czym je karmisz?
Po za tym miałeś go dopiero 3 tygodnie, może był osłabiony (dlatego go nie widywałeś) a "koledzy" mogli go przeganiać nocą i padł z wyczerpania.

Wiesz, ze to calkiem mozliwe. Dwa, ktore sie ostaly wygladaja na okazy zdrowia. Faktycznie byl jakis mniejszy od pozostalych i jakos wolniej rosl.
Nie mial raczej opuchnietego ani zapadnietego brzuszka.
Co do diety to roznie.
Generalnie jest tak: W ciagu dnia sypne rybcia troche platkow TetraMin lub mrozonej ochotki. Wieczorem dostaja pol - cwierc tabletki Vitabinu (rybcie go kochaja poprostu) a dzis kupilem Algae Wafers firmy Hikari dla zbrojnikow.
W zeszlym tygodniu zaczalem im wrzucac troche naturalnego pokarmu. Raz dostaly talarek ugotowanej marchewki a ze dwa dni przed smiercia zbrojnika sparzony listek salaty przytwierdzony kamykiem do dna.
Jutro znowu dostana marchewke.

PS. Nie jestem pewien ale wydaje mi sie, ze padl samczyk i zostala mi parka - dosc duzy i wiecznie nastroszony samiec z rogami i troszke mniejsza rozbojniczka.

Katka
04-20-2004, 08:38
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie, ze padl samczyk i zostala mi parka - dosc duzy i wiecznie nastroszony samiec z rogami i troszke mniejsza rozbojniczka.

No i fajnie, nie dokupuj już więcej a zbrojniki będą się miały dobrze i pewnie się dochowasz małych.
Karmisz w miarę dobrze, możesz jeszcze im dawać ogórka i kalafiora.