PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie ryb

guti
04-18-2004, 13:08
witam wszystkich!:) moze ktos mi powie dlaczego ryby w moim zbiorniku ocierają sie o rózne przedmioty. Zaznaczam że nie widać żadnych zmian chorobowych, ryby maja apetyt. NIe ocieraja sie nagminnie, jedynie raz na jakis czas jedna z neonek uderza bokiem o liść lub korzeń. podobmie zachowuja sie kiryski spizowe, platki i kosiarki. trwa juz to pare tygodni. wczesniej dozowałem fmc zooleku i podnosiłem temp. wody do 30 stopni ale nie pomogło. nie wiem, moze brakuje im jakiegos składnika. żadna z chorób jakie znam tak sie nie objawia. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

eremenik.
04-18-2004, 18:43
Najprawdopodobniej maja nicienie(pasozyty) u mnie tez sie ocieraly i z tego pewnie zdech mi skalar ale jak narazie inne jakos zyja

Klayman
04-19-2004, 09:23
Jesli maja dobry apetyt to nie sa to nicienie. Nicienie zazwyczaj uszkadzaja sluzowke jelit dzieki czemu traca apetyt. Jesli sie ocieraja od czasu do czasu to prawdopodobnie sa to jakies objawy zapalen skory. Mozliwe, ze woda ma nieodpowiedni sklad. Zrob testy na NO3, NO2, pH, TwO i TwW oraz fosforany.