Zobacz pełną wersję : co to za krewetkowy stworek???
perkinek
05-29-2005, 20:56
Nie wiem co to za krewetka. obecnie ma 6cm i 6cm wąsy. w przeciągu 1 miesiąca potroiła swoją wielkość i jest agresywna w stosunu do ryb. Chętnie poluje na ryby, wcina ochotkę, sałatę, wszelkie rośliny, pokarm granulowany również. Nie wiem co to za stworek. Może homar ;) ?
oczywiście w sklepie jak ją kupiłam miała to być krewetka żywiąca się resztkami pokarmu :)
Nie wiem co to jest i w sumie nie wiem jak ją żywić żeby jej krzywdy nie zrobić.
pomóżcie mi
pozdrawiam Monika
krzysiek_k1
05-29-2005, 21:02
z tego co już wiem o krewetkach to to jest rak:)
niestety na rakach już się nie znam;)
Pozdro
Krzysiek
P.S. fajny sprzedawca
Gratulacje dla sprzedacy :shock:
Uważaj jak będziesz kupował/kupowała neony żeby Ci nie sprzedał karpia
Dla raka (jak możesz) załóż oddzielne akwarium. W akwarium będzie niszczył rośliny i zjadał ryby
Niezły mały raczek. :) Jeśli jesteś ciekawa tu masz linka o raczku. 8)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17916
perkinek
05-30-2005, 07:45
dzięki wielkie, raczek jest już w izolatce i będzie miał swój własny oddzielny domek ;)
zosia388
05-30-2005, 16:31
Tylko proszę Cię, niewypuszczaj go do polskich wód, bo to hyba jest rak marmurkowy, a marmurkowe to dzieworódki, i wykluwają się same samice, i może zagrażać naszym rodzimym rakom.
Pozdrawiam :wink:
perkinek
05-30-2005, 21:18
wiem wiem nie wypuszę go ;)
postanowiłam że będę go hodować i stworzę raczkarium z jednego raczka :)
pozdrawiam, dzięki za porady
Monika
Ci sprzedawcy sa nienormalni! Czy jak ktos zaklada sklep zoologiczny to nie moze sie postarac o wykwalifikowany personel? ja juz sie boje kupowac cokolwiek gdziekolwiek.
damian120
06-15-2005, 18:12
No to już trzeba być dobrym raka od krewetki nierozróżnić...
NO KOMENT :?
Na 100% jest to rak.Kto ci go sprzedal ?? :?:
No tak... w Warszawie to tylko w jednym sklepie nie boję kupować rybek.
Soulfailer17
11-13-2005, 20:23
Na "stówę" jest to RAK MARMURKOWY. Wiem to bo sam je hoduję. Będą ci się mnożyć jak głupie. I jest to dziwne w tym gatunku raka że nie potrzeba dwóch odobników żeby były dzieci .. :P to są chyba obojniaki. W akwa mam ich około 50 więc jeśli ktoś jest z Katowic a chce kupić tanio to pisać na gg: 9597085 Czekam na propozycje ...
Podobne raki, tylko jeszcze małe łapałem w jeziorze ...
Hmmm.... coraz to nowsze rzeczy Ci sprzedawcy wymyślają ...
eh.... no cuż, gratuluje kreweci :lol:
P.S.: Czy w tym sklepie przyjmują reklamecje :rotfl:
pozdrawiam
Nie no ROTFL! Choc z drugiej strony malutki raczek przypomina krewetkę co by nie mówić. Soulfailer17 A to bie polecam ugotować raki i zjeść ze smakiem, nasze ojczyste jeziorne miałem nie raz okazję smakować i polecam ;)
Michał Szymański
11-14-2005, 13:14
@ Mateusz:
te raki z rzeki to z pewnością raki pręgowate, które mają nieco inne ubarwienie, ale są do marmurkowych nieco podobne.
Nigdy nie wpuszczajcie marmurkowych do rzeki, stawu, etc. ...
Artur CZ.
11-14-2005, 15:06
Na "stówę" jest to RAK MARMURKOWY. Wiem to bo sam je hoduję. Będą ci się mnożyć jak głupie. I jest to dziwne w tym gatunku raka że nie potrzeba dwóch odobników żeby były dzieci .. :P to są chyba obojniaki. W akwa mam ich około 50 więc jeśli ktoś jest z Katowic a chce kupić tanio to pisać na gg: 9597085 Czekam na propozycje ... dzieworodztwo u tych rakow spowodowala jakas bakteria. a naukowcy ja wyselekcjonowali i chca ja wszczepiac innym zwierzetom zeby i one sie rozmnazaly partenogenetycznie.
Soulfailer17
11-14-2005, 15:54
Na "stówę" jest to RAK MARMURKOWY. Wiem to bo sam je hoduję. Będą ci się mnożyć jak głupie. I jest to dziwne w tym gatunku raka że nie potrzeba dwóch odobników żeby były dzieci .. :P to są chyba obojniaki. W akwa mam ich około 50 więc jeśli ktoś jest z Katowic a chce kupić tanio to pisać na gg: 9597085 Czekam na propozycje ... dzieworodztwo u tych rakow spowodowala jakas bakteria. a naukowcy ja wyselekcjonowali i chca ja wszczepiac innym zwierzetom zeby i one sie rozmnazaly partenogenetycznie.
A teraz może po polsku ;)
partogenetycznie oznacza że rozmnaża się samica bez udziału i pomocy samca. Z niezapłodnionego jajeczka rozwija się zarodek. Taki klon :)
Wiadomości pochodzą z materiału przerabianego w podstawówce :lol:
Michał Szymański
11-15-2005, 14:01
Czyli grozi nam Seksmisja.
Ja bym takiemu pracownikowi dal premie za dobry handel :!: :D
Bojowniczka Skalarynka
11-18-2005, 19:13
mimo ze sie nie znam to on mi tez przypomina raka ( przynajmniej te co lapalam w stawie jak bylam mala tak wygldaly , no moze byluy bardziej brunatne)
al dobrze ze zwrciliscie uwage ze male raki sa podobne do krewetek... bo ja zamierzam kupic krewetki i jako kompletny laik dam sobie wmowic wszystko.