PDA

Zobacz pełną wersję : Moczarka-problem

trevelyan
04-18-2004, 12:14
Mam problem z moja moczarka.Na poczatku wszystko ladnie rosnie-wypuscila 2 nowe odnoza a potem zolknie i gnije.I te nowe odnoza wypuszczaja jeszcze nowe i potem znow gnija i tak w kolko.Dzieje sie tak zarowno w akwa 60l jak i w 112l.pH 8 twardosci obie na poziomie 15, w 60l jedna aswietlowka Hagen life(Wysztkie roslinki super rosna)Nawozenie CO2.W 112l 2 swietlowki-swieca bardzo jasno.Rowniez nawozenie CO2.Mysle ze moim problemem jest tempertura poniewaz w obu akwariach mam temp stala na poziomie 24-25 stopni

SZYMON
04-19-2004, 09:18
witam
Mialem kiedys ten sam problem. Podejzewam ze moze byc ciut za wysoka temp. Ja mialem w akwa. temp. 25 sopni i tez gnila a kiedy wsadzilem ta roslinke do innego akwa gdzie temp miala 21 stopni zaczal rosnac. wyczytalem gdzies ze lubi temp 10-22 stopnie. sproboj troche obnizyc temp. jak nie zaszkodzi to rybkom.

Jacek Pawłowski
04-19-2004, 09:56
pH 8 twardosci obie na poziomie 15, w 60l jedna aswietlowka Hagen life(Wysztkie roslinki super rosna)Nawozenie CO2.W 112l 2 swietlowki-swieca bardzo jasno.Rowniez nawozenie CO2.Mysle ze moim problemem jest tempertura poniewaz w obu akwariach mam temp stala na poziomie 24-25 stopni
Witam
Może i swietlowki swieca dla ciebie bardzo jasno,tylko ile światła dochodzi do dolnych liści ??

trevelyan
04-19-2004, 13:13
mam jasny zwir i widze ze do polowy zwiru dochodzi swiatlo wiec musi byc ok.Tym abrdziej zeinne roslinki super rosna

Jacek Pawłowski
04-19-2004, 13:36
mam jasny zwir i widze ze do polowy zwiru dochodzi swiatlo wiec musi byc ok.
Witam
:5: Roftl
Człowieku to ,że Ty "widzisz" to nie oznacza że roślinom wystracza swiatła
przy dnie.

Tym abrdziej zeinne roslinki super rosna
Możesz wymienić z nazwy te inne roślinki :?:

trevelyan
04-19-2004, 15:58
Kryptokoryny:),Kabomba,Żabienice,rozne trawki:)Szczarze powiem ze wiekszosci nazw nie znam, poniewaz u mnie w akwarystycznym nie ma nazw na roslinkach:)Kryptokoryne zabenice i kabombe to latwo rozpoznac:)A z reszta jest problem.Postaram sie zapodac zdjecia-moze mi powiecie, ale to tak za tydzien.Raczej uwazam ze problem jest z temperatura, poniewaz moj kuzyn ma takie samo akwarium jak ja, ma 4 swietlowki i tez mu moczarka nie rosnie.Bardzo bym chcial zeby rosla, ale jak mam obnizac az tak mocno temperature to wole sie wstrzymac.A tak troche OT.Jaki nawoz stosujecie?Ja stosuje sera florena i sera florente A.Ladnie rosna roslinki, ale nie tak jak bym chcial:)

tomirek
04-21-2004, 12:51
Kryptokoryny:),Kabomba,Żabienice,rozne trawki:)Szczarze powiem ze wiekszosci nazw nie znam, poniewaz u mnie w akwarystycznym nie ma nazw na roslinkach:)Kryptokoryne zabenice i kabombe to latwo rozpoznac:)A z reszta jest problem.Postaram sie zapodac zdjecia-moze mi powiecie, ale to tak za tydzien.Raczej uwazam ze problem jest z temperatura, poniewaz moj kuzyn ma takie samo akwarium jak ja, ma 4 swietlowki i tez mu moczarka nie rosnie.Bardzo bym chcial zeby rosla, ale jak mam obnizac az tak mocno temperature to wole sie wstrzymac.A tak troche OT.Jaki nawoz stosujecie?Ja stosuje sera florena i sera florente A.Ladnie rosna roslinki, ale nie tak jak bym chcial:)

Hmmm.... ja mam moim 63l w baniaku okolo 25st, jedna swietlowe 15W i duuuuuze okno w poblizu i mimo, ze wogole nie nawoze roslin to rosna jak glupie (zwlaszcza moczarki, ktore w ostatnim miesiacu juz 2 razy skracalem)

trevelyan
04-21-2004, 14:04
Nie wiem mzoe ta specjalnie sztuka jest jakas trefna

SLaweck
04-21-2004, 15:49
Nie wiem mzoe ta specjalnie sztuka jest jakas trefna
Może niekoniecznie trefna, tylko chora... :(
Roślinki również mogą chorować i niekoniecznie dają się wyleczyć - jak zresztą wszystko co żyje... :idea: