Zobacz pełną wersję : Ramirezki złożyły ikre help
overfell
04-18-2004, 08:49
Wczoraj zauważyłem że złożyły ikre :) zachowująsie standardowo samiczka odgania inne rybki nawet barwniaka chyba ze 3 x wiekszy od niej :))) , a samiec wachluje, tylko wydaje mi sie że czasami sobie podskubuje !! :((( , czy odlowienie ikry to dobry pomysł , i po jakim czasie powinno sie cos wylęgnąć z ikry ?
Wczoraj zauważyłem że złożyły ikre :) zachowująsie standardowo samiczka odgania inne rybki nawet barwniaka chyba ze 3 x wiekszy od niej :))) , a samiec wachluje, tylko wydaje mi sie że czasami sobie podskubuje !! :((( , czy odlowienie ikry to dobry pomysł , i po jakim czasie powinno sie cos wylęgnąć z ikry ?
Zalezy od temperatury, przy +27-28°C po okolo 3 dniach z ikry powinny wylegnac sie larwy.
Samiec czy samica wyjadaja z gniazda splesniala ikre, wiec nie masz sie czym martwic, niech sobie skubie! :wink:
Co do odlawiana ikry, to powiem nie, chyba ze razem z rodzicami.
Jezeli to pierwsza ikra ramirezek, to najprawdopodobniej i tak sie nie uda. :(
Napisz jakie masz akwa, parametry wody i jaka reszta obsady, bez tego trudno cos wiecej doradzic. :(
overfell
04-18-2004, 17:04
Akwarium mam dopiero ok 1.5 mies , co do obsady
3 głupiki
3 mieczyki
3 skalary
2 ramirezki :)
2 kakadu
2 glonojady
2 barwniaki
2 kiryski
2 opaczki
1 sumik rekini
akwarium 200 l
a twardosci i reszty niebadam bo niewiem jaki a pozatym to dosyc drogie chyba
Jeżeli twoje ryby pochodzą z niewiadomych źródłem (nie były wychowywane przez rodziców) to szybko wyjmój ikre bo jutro już jej może nie być :!:
Akwarium mam dopiero ok 1.5 mies , co do obsady
3 głupiki
3 mieczyki
3 skalary
2 ramirezki :)
2 kakadu
2 glonojady
2 barwniaki
2 kiryski
2 opaczki
1 sumik rekini
Niezle namieszane, przy takiej obsadzie nie masz szans na maluchy! :(
Przygotuj kotnik i przed nastepnym tarlem (ok. 7-14 dni) przenies ramirezy do osobnego akwa, jezeli chcesz sie doczekac narybku.
a twardosci i reszty niebadam bo niewiem jaki a pozatym to dosyc drogie chyba
Troche drogie, ale niezbedne, zeby ustalic wartosci wody.
Jezeli masz twarda wode, to pomijajac fakt, ze ryby z wod miekkich i kwasnych (a masz sporo takich) maja nieodpowiednie warunki do zycia, to z ikry sie nic nie wylegnie. :(
Jezeli juz nie masz funduszy na testy, to przynajmniej sie dowiedz (wystarczy telefon do wodociagow) jakie wartosci ma Twoja kranowa.
Bez tego aniu rusz! :wink:
overfell
04-18-2004, 17:25
Czyli ramirezki kocą sie :D co jakis miesiąc ?
Czyli ramirezki kocą sie :D co jakis miesiąc ?
Ciezko to nazwac koceniem. :wink: :1:
U mnie ramirezy skladaja ikre co 7-10 dni, ale moze byc, ze przerwa miedzy kolejnym tarlem jest dluzsza. Zalezy od warunkow i chyba "nastroju" rybek! :wink:
Przed tarlem samica ma zaokraglony i bardziej czerwony brzuszek i powiekszone drogi rodne. Jakies dwa dni przed zlozeniem ikry zaczynaja czyscic miejsce na ikre (kamien, lisc).
overfell
04-18-2004, 17:50
czyli popelnilem mały bład ze mam tak duzo gatunkow ?, nie będą sie gryść ? narazie jest spokój , ale jak poznac kiedy beda skaldac ikre ?
niektore chyba sa zyworodne np glopiki , mieczyki ?