PDA

Zobacz pełną wersję : [200l][holender]Mój nowy

Ertty
05-27-2005, 19:02
Witam wszystkich jestem nowy na forum bardzo proszę o opinie na temat mego baniaczka jest to nowy start holędra.Co mam zmienić lub co dodać w kompozycji.Zgóry dziękuję za opinie !

15 Razbor klinowych
7 Zwinnik Blehera
Narazie 6 neonków czerwonych zamierzam powiększyć stadko
Labeo
2 Krewetki filtrujące
Nad resztą się zastanawiam

Marcinus
05-27-2005, 19:19
Powiem Ci szczerze,że jak na holendra to masz bardzo mało roślin. Dosadz ich więcej,dużo więcej a będzie dużo lepiej,bo w 200l baniaku masz duże pole do popisu.
Podoba mi się Twoje tło,ale zle wygląda w połączeniu z tym podłożem ,które masz.

Jeżeli chodzi o obsadę to dokup jeszcze razbor,neonków no i krewetek bo 2 w takim baniaku się zgubią :wink:

Ertty
05-27-2005, 19:27
Dzięki za wypowiedz.Roślinki są dopiero co posadzone ruszyłem ztymi roślinkami dopiero wczoraj ,rybki dokupiłem dzisiaj.Dlatego tak ubogo wygląda bo większość to przycinki lub sadzonki które dostałem od dobrego kolegi .Lecz mam nadzięję że się rozrosną po naworzeniu CO2 i Nawozami .Postaram się pokazać zdjęcia za jakiś czas.Bardzo dziękuję za rady.

oktogon
05-27-2005, 19:27
ja od siebie dodam że zgodnie z założeniem akwa holendreskich tło ma być czarne, nie wspominając o stosunku zagęszczenia roślinności do podłoża i elementach kompozycji typu ścieżka lejdejska, czarne dziury itp. więc jeśli masz zamysł holendra to czeka Cię jeszcze dużo pracy. Wszystko jest do zrobienia tylko trzeba chcieć:)
pozdr
Piotrek

domenik1
05-27-2005, 19:49
A mi jest trudno cokolwiek powiedzieć o tym baniaku ponieważ nic nie widze na zdjęciu (no może 2 albo 3 piękne korzonki :shock: , gdzie takich szukać)osobiście czekam na lepsze zjdęcie wtdey się wypowiem :D ... teraz moge ci tylko tyle powiedzieć co do tła (tak jak Przedmówca) zmień je na czarne... obsada napewno dorzuciłbym 20 neonków ( pięknie wygląda takie stadko , cudo :twisted: ), 5 razbor klinowych no i jeszcze parę krewetek... reszte pozostawaim do tojej dyspozycji hehe :D

GrzehuZ
05-27-2005, 21:59
holender to to nie jest :)
daj większe zdjęcie, na tym niewiele widać

Dawidowski
05-27-2005, 22:32
ja sie nie znam tak dobrze ale jak napocząek to grejt :D naprawde super u mnie po 11 dniach akwa wyglądało zupełnie inaczej (kieszenie też) w twoim przypadku pwnie taż tak bedzie takze nic sie nie przejmuj tylko pracuj ...
życze powodzenia w dalszych wojażach

kwalera
05-28-2005, 16:19
daj większe zdjęcia to będziemy komentować jak narazie może być korzenie super

pw1989
05-28-2005, 19:20
Jakie masz oświetlenie??Ja tam nic nie widze!! Daj wieksze zdjecie!!

Ertty
05-29-2005, 09:40
Dziękuję!Postaram się zrobić większe zdjęcie bo to było robione kamerą cyfrową więc format jest mały jak załatwię aparat to odrazu wystawię zdjęcia.Co do tła to ono jest z czarnych łupek lecz tu na zdjęciu w lewym rogu wyszło troszkę żółtawe ponieważ mam tam jedną żarówkę energo 11w o takiej barwie światła.Reszta to 3 jażyniówki 18w (865) i 1 18w czerwona wybarwiająca.Co do korzeni zawsze można znaleś ciekawe na jakimś akwenie wodnym tylko trzeba poszukać. Co do obsady mam zamiar powiększyć.

MaxRipper
05-29-2005, 10:34
Do efektu akwarium holenderskiego jeszcze daleko. Musisz sporo dopracowac, szczegolnie zageszczenie roslin. Wiecej na temat akwariów roslinnych przeczytasz na stronie http://holenderskie.pl.

Ertty
06-09-2005, 13:06
Witam mineło troszkę od załorzenia mego baniaka.Zrobiłem parę zmian no i roślinki podrosły.Dołączę zdjęcie wciąrz nie najlepszej jakości lecz niedługo będę miał cyfrówkę to wtedy postaram się dołączyć nowe fotki. Niewiem czy to napewno idzie w kierunku holędra ale to mój baniaczek 200l.

rafal19
06-09-2005, 13:44
No no, ładny baniaczek, pogratulować, bardzo podoba mi sie ta kompozycja roślin z korzeniami, swoją drogą, dodał bym jakieś czerwone roslinki-ładnie by sie prezentowały na tle tej soczystej zieleni
Pozdrawiam i oby tak dalej.

Ertty
06-09-2005, 19:24
Dziękuję! Właśnie dotarły dzisiaj kolejne roślinki i jest czerwona,po małych manewrach zmieniłem w rozsadzie małe co nieco.Dalej będę się uczył i suchał wskazówek.Dziękuję za opinie!
:wink:

domenik1
06-09-2005, 20:31
No w akwarium sporo się zmieniło i to na lepsze . Oby tak dalej

damian120
06-09-2005, 20:45
No akwarium bardzo mi sie podoba.Chociaż ze względu na moje pohodzenie niezabardzo przpadam za osobami z sosnowca :roll: to mimo to podziwiam cie za stworzenie tak pieknego zbiornika :D

jaroslawp
06-10-2005, 09:12
No akwarium bardzo mi sie podoba.Chociaż ze względu na moje pohodzenie niezabardzo przpadam za osobami z sosnowca :roll: to mimo to podziwiam cie za stworzenie tak pieknego zbiornika :D

A co ma piernik do wiatraka?
Proszę bez takich wycieczek. Po co pisać teksty mogące prowadzić do kłótni?

Ruzam
06-16-2005, 09:06
Witaj Ertty

wiem ze milo jest napisac w temacie "holender", ale twoje akwarium mimo ze posiada jakas ilosc roslin NIE JEST akwarium w stylu holenderskim, nie posiada ani jednej z kilku charakterystycznych dla tego stylu cech, chyba ze nie potrafie ich dostrzec, i prosze nie traktuj tego jako zlosliwosc, tylko jako moze drobna wskazowke aby dowiedziec sie czegos o akwariach holenderskich

pozdrawiam robert

MaxRipper
06-16-2005, 12:51
No no widze duży progress :). Bede obserwowal ten temat.
Zapytam jeszcze: czym i jak nawozisz?

Crespo
06-16-2005, 20:40
B.Ładny jak na początkującego jest :11:

Ertty
06-17-2005, 09:26
Jeszcze raz dziękuję za opinie.Podam parę szczegułów jak naworzę i co.

KNO3-1ml. na 100l 2 razy w tygodniu
K2SO4-10 krop. codziennie na 100l
KH2PO4-1ml. na 100l 2 razy w tygodniu
Żelazo 2 ml. co tydzień
MgSO4-1ml na 100l co 3 dni
Planta Gainer Classic -przy podmianie 4ml.co tydzień
CO2 -butla wysokociśnieniowa/dyfuzor kratka/2 bąble na sek.

Wracając do tytułu czy to holęder to sam niewiem ale mam nadzieję że ten baniak takim się stanie a jeśli nie to może będzie extra dekoracją.ZOBACZYMY za jakiś czas Dam więcej fotek. :)

Tomek-1990
06-18-2005, 21:46
Bardzo ładne akwarium. Chciałbym takie mieć. :)

KryszAk
03-30-2007, 21:21
myślę ze przydało by sie więcej roślin za tym korzeniem .. bo jakoś w tym miejscu pusto :P póki co wszystko zmierza w dobrym kierunku